Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Die Zeit: «Η χώρα στρέφεται προς τα αριστερά»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Die Zeit: «Η χώρα στρέφεται προς τα αριστερά»

Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο μεγάλος συνασπισμός που συμφωνήθηκε τη νύχτα της Τρίτης δεν θα φέρει την καταστροφή, σε αντίθεση με πολλές προβλέψεις που έκαναν οι σχολιαστές το προηγούμενο διάστημα. Αντίθετα, αυτή η συμφωνία έχει τη δυναμική να επιτρέψει στη Γερμανία να κυβερνηθεί τακτοποιημένα, αν όχι και καλά, τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πολύ καλύτερα σε κάθε περίπτωση από τον συντηρητικό - φιλελεύθερο συνασπισμό που κυβερνούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ουσιαστικά παρόμοια με τον τελευταίο μεγάλο συνασπισμό που κατάφερε να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα ανάμεσα στις συμπληγάδες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι ηγέτες των CDU, CSU και SPD συμφώνησαν, μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εργασίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν επίπονες δεν εξέπληξε κανέναν. Η CDU και το SPD είχαν πολύ αποκλίνουσες ιδέες σε πολλούς τομείς, ενώ οι δύο πλευρές ήταν πολύ άνισες στις συνομιλίες: η CDU είχε σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία, το SPD είναι πια μόνο μισό λαϊκό κόμμα. Επιπλέον, και τα τρία κόμματα είχαν τα δικά τους θέματα - σύμβολα, τα οποία υπερασπίστηκαν μέχρι κεραίας.

Ως αποτέλεσμα, η συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού φέρει μια αναπάντεχα ισχυρή κλασική σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα. Το πολιτικό εκκρεμές ταλαντεύεται πίσω. Μετά τις μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα από την κυβέρνηση Σρέντερ, μετά τη σύνταξη στα 67, που αποφάσισε ο προηγούμενος μεγάλος συνασπισμός, μετά τη στροφή προς τις επιχειρήσεις που έκανε η τελευταία κυβέρνηση Μέρκελ, τώρα ξεκινάει πάλι μια πιο κοινωνική πολιτική: το 2015 έρχεται -έστω και με εξαιρέσεις και μεταβατικές ρυθμίσεις- το κατώτατο ωρομίσθιο, βελτιώνονται οι παροχές στο συνταξιοδοτικό και στον τομέα της φροντίδας, μπαίνει φρένο στις αυξήσεις των ενοικίων.

Ο γρίφος της χρηματοδότησης

Με τον τρόπο αυτό CDU και SPD διορθώνουν τα λάθη των προηγούμενων πολιτικών τους: τη μεγάλη αύξηση των χαμηλόμισθων εργαζομένων, που χρειάζονται κρατική στήριξη, την εκ των πραγμάτων μείωση των συντάξεων από τη γενική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την άνιση μεταχείριση των μητέρων κατά την αναγνώριση της γονικής άδειας για τη σύνταξή τους και την έκρηξη των ενοικίων στις πόλεις.

Ασαφές είναι, φυσικά, πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά. Οι πρόσθετες δαπάνες ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι ήθελε η CDU. Επίσης, είναι άγνωστο πώς συμβιβάζονται οι πρόσθετες δαπάνες με τη δέσμευση της CDU για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Προφανώς, το κόστος θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι μελλοντικές γενιές.

Μερικές αποφάσεις στην κυβερνητική συμφωνία είναι ουσιαστικά συμβολικές. Το SPD επέβαλε να μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη στα 63 εκείνοι οι εργαζόμενοι που έχουν καταβάλει 45 χρόνια εισφορών. Μόνο, που αυτές οι περιπτώσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Πολύ μεγαλύτερο νόημα έχει η συμφωνηθείσα ελάχιστη σύνταξη για άτομα χαμηλού εισοδήματος.

Βασικά, η Γερμανία επιστρέφει στο μοντέλο της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, που στον κοινωνικό τομέα εφάρμοζε μια κλασική σοσιαλδημοκρατική πολιτική. Η Μέρκελ ξεκίνησε ως φιλελεύθερη μεταρρυθμίστρια, αλλά τώρα προσεγγίζει και πάλι αυτή την πορεία. Γι' αυτό και κατά βάθος τη βολεύει το γεγονός ότι η κάλπη την ανάγκασε να συμμετέχει σε έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Βεβαίως, σε ορισμένα σημαντικά θέματα για την CDU, η Μέρκελ έβαλε τη σφραγίδα της στη συμφωνία: Έτσι, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων. Δεν θα μπουν περιορισμοί στους μισθούς των μάνατζερ. Δεν θα υπάρξει γενικευμένη διπλή υπηκοότητα, παρά μόνο για τα παιδιά αλλοδαπών γονιών που γεννήθηκαν στη Γερμανία. Επιπλέον, ο ηγέτης της CSU, Χορστ Ζέχοφερ, μπόρεσε να ανακοινώσει με υπερηφάνεια ότι διατηρείται το επίδομα τέκνων για τις μητέρες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς κι ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να πληρώνουν οι ξένοι διόδια στη Γερμανία, χωρίς να επιβαρύνονται οι ντόπιοι οδηγοί, και μόνο εάν το επιτρέπει το κοινοτικό δίκαιο - κάτι μάλλον δύσκολο.

Τέτοιες συμβιβαστικές φόρμουλες είναι αναπόφευκτες σε κάθε συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού, όταν όλα τα άλλα αποτύχουν. Σε πολλούς τομείς, ωστόσο, η CSU και το SPD, σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς εταίρους το 2009, συμφώνησαν σε πολύ λεπτομερείς κανόνες. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθούν στο μέλλον οι τριβές κατά την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Καμία ιδέα για την Ευρώπη και την προστασία του κλίματος

Το μεγάλο πρόβλημα αυτής της κυβερνητικής συμφωνίας είναι ότι δεν δίνει απαντήσεις σε ορισμένα βασικά πολιτικά ζητήματα. Έτσι δεν υπάρχει καμία νέα ιδέα για το πώς η νέα κυβέρνηση φαντάζεται την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρώπης και για το πώς θέλει να βγει από την ευρωκρίση. Επίσης, αυτός ο συνασπισμός δεν έχει μια σαφή ιδέα για το τι ρόλο θα παίξει η Γερμανία στο μέλλον, μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν, στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Ακόμα πιο σοβαρό είναι ότι ο νέος συνασπισμός φρενάρει τη στροφή στην πολιτική ενέργειας. Η χρηματοδότηση για την ηλιακή, την αιολική και τις άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα μειωθεί, ενώ τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο επιδοτούνται και πάλι. Η πρόταση του SPD να νομοθετηθούν σαφείς στόχοι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν πέρασε. Η CDU και το SPD απέτυχαν σε ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα για το μέλλον, την προστασία του πλανήτη.

Στην εσωτερική πολιτική, όπως ήταν αναμενόμενο, τίποτε καλό δεν θα προκύψει από τον μεγάλο συνασπισμό. Η επιπλέον προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών δεν θα έρθει. Τουλάχιστον, συμφώνησαν να επιτρέπονται οι παρακολουθήσεις μόνο όταν υπάρχει υποψία σοβαρών εγκλημάτων.

Προγραμματισμένοι καυγάδες

Στον τομέα της πλήρους εξίσωσης των ομοφυλοφίλων η κυβερνητική συμφωνία αποφεύγει μια σαφή δήλωση. Και οι δύο πλευρές ερμηνεύουν αυτή την ασάφεια υπέρ τους: οι Χριστιανοδημοκράτες λένε ότι απορρίπτονται τα πλήρη δικαιώματα υιοθεσίας για τους ομοφυλόφιλους. Οι Σοσιαλδημοκράτες λένε ότι μπήκε η βάση για την άρση όλων των διακρίσεων.

Εδώ, όπως και σε άλλους τομείς, οι καυγάδες θα ξεσπάσουν αμέσως μόλις πιάσει δουλειά η νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, συνολικά η κυβερνητική συμφωνία περιέχει περισσότερο φως από σκιά. Τα μέλη του SPD δεν έχουν κανένα λόγο να την απορρίψουν στο επικείμενο δημοψήφισμα. Κι αυτό επειδή ο ηγέτης του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατάφερε να επιβάλει στη συμφωνία περισσότερα απ' όσα δικαιολογεί το απογοητευτικό 25% που πήρε το κόμμα του στις εκλογές.

Πραγματικά σοβαρά θα γίνουν τα πράγματα για τη νέα κυβέρνηση όταν οι βασικές δεσμεύσεις της θα υλοποιηθούν και θα πλησιάσουν οι επόμενες εκλογές. Είναι πιθανό αυτός ο μεγάλος συνασπισμός να τσακίσει πρόωρα. Κι αυτό διότι και οι δύο πλευρές έχουν πια εναλλακτικές λύσεις διακυβέρνησης: το SPD μέσα από τα ανοίγματα του προς το κόμμα της Αριστεράς, η CDU προς τους Πράσινους. Κάποτε θα έρθει η ώρα και για τέτοιους συνασπισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL