Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Δημόσια περιφερειακά κανάλια στην Ισπανία / Από το "σύνδρομο ΕΡΤ", στην αγκαλιά των καναλαρχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημόσια περιφερειακά κανάλια στην Ισπανία / Από το "σύνδρομο ΕΡΤ", στην αγκαλιά των καναλαρχών

Ιδρύθηκε κι αυτό στο απόγειο της άνθισης των οπτικο-ακουστικών μέσων ενημέρωσης πριν την έλευση του Διαδικτύου, το 1989. Ο επίσημος σκοπός του RTVV (Ràdio Televisió Valenciana) της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της περιφέρειας της Βαλένθια, την οποία έκλεισε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη η περιφερειακή κυβέρνηση, ήταν να "ενισχύσει την πολυφωνία των τοπικών μέσων ενημέρωσης και να προάγει τη χρήση της γλώσσας της Βαλένθια", μιας ακόμα επίσημης γλώσσας της Ισπανίας, παραλλαγής των καταλανικών.

Όλα αυτά όμως στην αρχή. Γιατί το "τέλος" είχε άσχημη κατάληξη για σχεδόν 1.700 εργαζόμενους. Την αρχική αμηχανία για την αιφνιδιαστική απόφαση κλεισίματος του καναλιού, ενώ είχε προηγηθεί η δικαστική απόρριψη του σχεδίου των μαζικών απολύσεων, διαδέχθηκε γρήγορα το σοκ και ο φόβος. Είναι το πρώτο δημόσιο μέσο ενημέρωσης στην Ισπανία που κλείνει στη σκιά της κρίσης, ενώ η ίδια μοίρα φαίνεται πως επιφυλάσσεται και για άλλα δημόσια περιφερειακά δίκτυα της χώρας που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης, ή που τα προβλήματα αυτά αποτελούν το εφαλτήριο για την ιδιωτικοποίησή τους.

Το περιφερειακό δημόσιο κανάλι της Μαδρίτης, το Telemadrid, είναι ένα απ' αυτά. Η τοπική κυβέρνηση, επίσης του κυβερνώντος Δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), αποφάσισε στις αρχές του χρόνου να το παραχωρήσει σε ιδιώτες αντί να το κλείσει. Όπως μάλιστα δήλωσε η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης και μεγαλοστέλεχος του PP, Εσπεράντζα Αγκουίρε, "είναι προτιμότερο να αφεθεί το κανάλι στα χέρια επαγγελματιών παρά στα χέρια πολιτικών"... Κι όμως, το Telemadrid είναι το τοπικό κανάλι με τη μικρότερη έμμεση οικονομική επιβάρυνση για τους Ισπανούς τηλεθεατές, μόλις 49 ευρώ τον χρόνο ανά νοικοκυριό, βάσει έρευνας αγοράς της έγκυρης Deloitte.

Ιδιωτικοποίηση αντί λουκέτου

Στις 20 Απριλίου φέτος, η "μνημονιακή" κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ενέκρινε τροποποίηση στον νόμο για τα οπτικοακουστικά ΜΜΕ. Βάσει αυτής, οι περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν στο εξής τη νομική δυνατότητα να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων τοπικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Ήταν η απόφαση - σταθμός που κυριολεκτικά έλυσε τα χέρια των περιφερειακών κυβερνήσεων της Βαλένθια, της Μαδρίτης και της Καστίγια - Λα Μάντσα, οι οποίες έσπευσαν ν' ανακοινώσουν ότι θα κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου, κλείνοντας το μάτι στους καναλάρχες. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις της Καταλονίας, της Εξτρεμαδούρα, της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας αποφάσισαν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Στην Ισπανία εκπέμπουν σήμερα συνολικά 13 τοπικά δημόσια κανάλια, στη Γαλικία, τη Βαλένθια, την Καταλονία, τη Χώρα των Βάσκων, στα Κανάρια Νησιά, στη Μαδρίτη, την Καστίγια-Λα Μάντσα, την Ανδαλουσία, τις Βαλεαρίδες Νήσους, τη Μούρθια, την Αστούρια, την Αραγονία και την Εξτεμαδούρα.

Αυτοί που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στην Ισπανία δεν παύουν να επισημαίνουν πως το οικονομικό αδιέξοδο στο RTVV έχει ονοματεπώνυμο. Όπως έγραφε η El Pais, οι διαδοχικές ηγεσίες του Λαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση της Βαλένθια χρησιμοποίησαν το κανάλι ως μηχανισμό προπαγάνδας, όπου η ευνοιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις είχαν τον πρώτο λόγο. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το αστρονομικό χρέος των 1,126 δισεκατομμυρίων ευρώ (!), με το οποίο φόρτωσαν το κανάλι και τελικά το βούλιαξαν. Είναι χαρακτηριστικό πως πέντε απ' τα πρώην ανώτερα διοικητικά στελέχη του δικτύου είναι μπλεγμένα σε υποθέσεις διαφθοράς που τελούν υπό δικαστική διερεύνηση, ανάμεσά τους και ο πρώην γενικός διευθυντής του καναλιού Πέδρο Γκαρσία. Μέχρι πέρυσι, το RTVV αναλάμβανε μέρος του κόστους της διοργάνωσης μεγάλων εκδηλώσεων στη Βαλένθια, όπως ο αγώνας της Formula 1, ενώ ο εξωτερικός συνεργάτης - εκφωνητής που περιέγραφε τον αγώνα αμείβονταν με 10.000 ευρώ...

Πριν μερικούς μήνες, κι ενώ το οικονομικό αδιέξοδο ήταν ήδη ορατό, η τοπική κυβέρνηση διακήρυττε ότι ήθελε να κρατήσει υπό δημόσιο έλεγχο το RTVV, παραχωρώντας ωστόσο σε ιδιώτες την παραγωγή του ενημερωτικού προγράμματος για να εξοικονομήσει χρήματα. Σήμερα δηλώνει αυταρχικά πως το κλείσιμο του καναλιού είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL