Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η αποχή έφερε Λεπέν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αποχή έφερε Λεπέν

Η απογοήτευση και η αποχή ανέδειξαν σε νικητή των εκλογών στη Μπρινιόλ έναν πρώην μποξέρ, υποψήφιο της Λεπέν

Σε μία περιφέρεια, με ποσοστό ανεργίας 16,9% (καταγραφή του 2010), ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου (Front National), Λοράν Λοπέζ κέρδισε την αντίπαλό του, Κατρίν Ντελζέρ (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα - UMP) στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη νοτιοανατολική επαρχία της Γαλλίας, Mπρινιόλ.

 

 

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Λοπέζ έλαβε 40,4 % των ψήφων ενώ η Ντελζέρ ήρθε στη δεύτερη θέση με 20,8%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας (PCF), των Οικολόγων (ΕΕLV), του Κόμματος της Γαλλίας (Parti de France) και της Διαφορετικής Δεξιάς (Divers Droite) αποκλείστηκαν ενώ σημαντικό ήταν το ποσοστό της αποχής που έφτασε το 66,6%.

"Η πολιτική είναι σαν το μποξ, πρέπει να είσαι προσεκτικός και να αναμένεις ένα κακό χτύπημα έως το τέλος του αγώνα", δήλωνε ο Λοράν Λοπέζ, στο διάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων. Τελικά, στο δεύτερο γύρο, με ποσοστό συμμετοχής μόλις 45,26%, το Εθνικό Μέτωπο έλαβε 53,9% και το δεξιό UMP 46,1 %.

Ο 48χρονος Λοράν Λοπέζ, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων και πρώην αθλητής του μποξ, ενσαρκώνει το νέο πολιτικό πρόσωπο, που επιθυμεί να αναδείξει το Εθνικό Μέτωπο Γαλλίας.

Η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων ότι πρόκειται για " μία ωραία νίκη" η οποία "σηματοδοτεί το τέλος του Δημοκρατικού μετώπου", καθώς και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον δεξιό υποψήφιο.

Η νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις τους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης: ο υπουργός Εργασίας, Μισέλ Σαπάν, χαρακτήρισε τη νίκη αυτή ως "κάλεσμα για επαναφορά στην τάξη" ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί διακρίνει ένα "εθνικό μήνυμα, ανησυχητικό για αυτούς που αγαπούν τη δημοκρατία".

Παράλληλα, ο Πιερ Λοράν, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή του στην Humanité :

"Η πολιτική παραίτησης της κυβέρνησης αποθαρρύνει τους αριστερούς ψηφοφόρους. Μία τέτοια πολιτική παραίτησης και απαξίωσης είναι άδικη και υπονομεύει την ελπίδα. Αυτή η πολιτική καταστροφή αυξάνεται δυστυχώς σε κάθε εκλογές. Απέναντι σε αυτό το τεράστιο ποσοστό αποχής, το Εθνικό Μέτωπο παρελαύνει προς τη νίκη, η οποία στηρίζεται στην υποτιμημένη πλέον δεξιά. Πρόκειται για έναν απεχθή μηχανισμό. Οι αριστερές υποψηφιότητες, όποιοι κι αν είναι οι διάφοροι σχηματισμοί, οφείλουν να ενσαρκώσουν τις πολιτικές που επιτίθενται πραγματικά στην εξουσία της οικονομίας και ενισχύουν μία δυναμική αλληλεγγύης. Μόνο ο συνδυασμός των δύο αυτών πολιτικών απαιτήσεων μπορεί να αναζωογονήσει την ελπίδα. Επιδίωξη μας πρέπει να είναι η επανακινητοποίηση των πολιτών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL