Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Ανατροπή σχεδίων Τραμπ από δίωξη Θάτσι – UCK. Αναβολή συνόδου Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανατροπή σχεδίων Τραμπ από δίωξη Θάτσι – UCK. Αναβολή συνόδου Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου στις ΗΠΑ

Η σύνοδος κορυφής Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον αναβλήθηκε επ’ αόριστον μετά την απόφαση της Ειδικής Εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο να ζητήσει τη δίκη του προέδρου του Χασίμ Θάτσι, του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσέλι και άλλων 8 πρώην ηγετικών στελεχών του UCK εναντίον των οποίων θα απευθύνει δέκα κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και σχεδόν για 100 φολοφονίες.

Ο Χάσιμ Θάτσι μετά την ανακοίνωση των κατηγοριών, ακύρωσε την μετάβαση του στην Ουάσιγκτον και το Κοσσυφοπέδιο θα εκπροσωπούσε ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της χώρας μετά την απαγγελία κατηγοριών από την εισαγγελία του Ειδικού Δικαστηρίου» δεν μπορεί να μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε από τις Βρυξέλλες όπου ο Χότι συναντάται με την ηγεσία της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την επανεκκίνηση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να ανακτήσει την αμερικανική επιρροή στα Βαλκάνια και ξεκίνησε τις προσπάθειες για μια συμφωνία ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, που θα προέβλεπε την ανταλλαγή εδαφών και την παραγραφή των εγκλημάτων πολέμου, προσφέροντας πλήρη ασυλία στον Θάτσι. Το σχέδιο υποστηρίζει τόσο η Ρωσία όσο και η ΕΕ.  

Το Βελιγράδι δεν σχολίασε ακόμη επίσημα τις εξελίξεις και παραμένει άγνωστο αν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει συνομιλητής από το Κοσσυφοπέδιο. Ανεπίσημες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάσκεψη στον Λευκό Οίκο θα αναβληθεί και θα οριστεί νέα ημερομηνία για την πραγματοποίηση της.

Το αναμενόμενο αίτημα για δίωξη της ηγεσίας του UCK από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο οδήγησε σε ένα είδος εθνικής και οικουμενικής ενότητας στην Πρίστινα, όπου η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση των αλβανόφωνων κομμάτων τάχθηκε υπέρ της αθωότητας του Θάτσι και τον άλλων 9 ηρώων του «απελευθερωτικού αγώνα» της περιοχής.  

Μήνυμα συμπαράστασης στους Θάτσι και Βεσέλι έφτασε και από την Αλβανία με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα να δηλώνει αγανακτισμένος που «κατηγορούνται για εγκλήματα αυτοί που πολέμησαν την κόλαση του Μιλόσεβιτς».

Επιμέλεια: Α.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL