Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Χασίμ Θάτσι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: To «Φίδι» που έγινε «Πρόεδρος» θα κατηγορηθεί για 100 φόνους;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χασίμ Θάτσι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: To «Φίδι» που έγινε «Πρόεδρος» θα κατηγορηθεί για 100 φόνους;

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Χασίμ Θάτσι και στην πράξη η ηγεσία του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) θα πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πολέμου, εξαφανίσεις ανθρώπων και βασανιστήρια, όπως ζήτησε η Ειδική Εισαγγελία του δικαστηρίου.

Η δίωξη που ζήτησε η Ειδική Εισαγγελία του ΔΠΔ για το Κοσσυφοπέδιο δεν αφορά μόνο τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Θάτσι, αλλά και τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK) και δεξί χέρι του προέδρου της «χώρας» Κάντρι Βέσελι και άλλα εννιά άτομα, «υπεύθυνα για σχεδόν 100 φόνους», περά από «μια σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, της βίαιης εξαφάνισης ανθρώπων, τις διώξεις και τα βασανιστήρια», όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση Τύπου της Ειδικής Εισαγγελίας του ΔΠΔ.

Τα εγκλήματα που διέπραξε ο Θάτσι και τα άλλα ηγετικά στελέχη του UCK «αφορούν εκατοντάδες θύματα ανάμεσα στα οποία Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, Σέρβοι, Ρομά και άλλων εθνικοτήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι πολιτικοί αντίπαλοι», συνεχίζει η Ειδική Εισαγγελία, ενώ είναι σαφές ότι ο Θάτσι και η παρέα του δολοφονούσαν όσους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου θεωρούσαν «προδότες» και «δοσίλογους».

Ο δρόμος της εισαγγελικής αρχής δεν ήταν καθόλου εύκολος, γιατί ο Θάτσι και ο Βέσελι εξάσκησαν «διαδοχικές προσπάθειες για να εμποδίσουν και να ναρκοθετήσουν την εργασία του Δικαστηρίου». Ακόμα χειρότερα οι δύο πρώην ηγέτες του UCK και γκρίζα πρόσωπα του σημερινού «ανεξάρτητου» Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν «μια μυστική εκστρατεία» για να διασφαλίσουν στην ασυλία και την ασυδοσία, που για την Ειδική Εισαγγελία δείχνει ότι «με αυτές τις πράξεις ο Θάτσι και ο Βέσελι έθεσαν τα προσωπικά τους συμφέρονται πάνω από αυτά των θυμάτων των εγκλημάτων τους, του κράτους δικαίου και όλου του λαού του Κοσσυφοπεδίου».

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Θάτσι και την παρέα του ξεκίνησε το 2010 όταν ο Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάτρι είχε παρουσιάσει μετά από διετή έρευνα μια λεπτομερή έκθεση, που του είχε αναθέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν και το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων από Σέρβους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της πολεμικής σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Η εικόνα που είχε παρουσιάσει ο Μάρτι για τον Θάτσι και την παρέα του στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει καμία σχέση με το μεγάλο απελευθερωτή του Κοσσυφοπεδίου και χαϊδεμένο παιδί του ΝΑΤΟ, που προχωρούσε σε «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς» με τη βούλα του τότε Ιταλού πρωθυπουργού Ντ’Αλέμα.

Η στενή ομάδα του Θάτσι, η Drenica, είχε αναπτύξει ένα επικερδές εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπινων οργάνων, σύμφωνα με την έκθεση του Μάρτι. Σε αυτό το σημείο έρχονται στην επιφάνεια και οι ευθύνες της Αλβανίας, που επέτρεπε στον Θάτσι να χρησιμοποιεί την κλινική Fushe Kruje, το αποκαλούμενο «Κίτρινο Σπίτι» περίπου 20 από τα Τίρανα, για την αφαίρεση οργάνων από τους Σέρβους, Ρομά και άλλους αιχμαλώτους, που μετέφεραν εκεί χωρίς προβλήματα. Ο Θάτσι πουλούσε μετά τα ανθρώπινα όργανα σε ξένες ιδιωτικές κλινικές. Προφανώς όλα αυτά δεν είναι καινούργια, γιατί τα έχει περιγράψει στο βιβλίο της και η πρώην Εισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε. Ο τίτλος του βιβλίου της Ντελ Πόντε ήταν σαφής: «Το κυνήγι  - Εγώ και τα εγκλήματα πολέμου».

Όταν το 2008 δημοσιεύτηκε η πρώτη έκθεση για τα εγκλήματα του UCK, που αποτέλεσε έναν από τον μύθους πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η μονομερής «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου, ο Θάτσι οργάνωσε μεγάλες διαδηλώσεις με αποτέλεσμα να καταφέρει να διασφαλίσει από τους Αμερικανούς συμμάχους του μια διαχρονική ασυλία και να μείνει στο απυρόβλητο.

Η έκθεση του Μάρτι όμως αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση του Ειδικού Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα του UCK, καταφέρνοντας μάλιστα να νομιμοποιηθεί και με νόμο που ψήφισε η «βουλή» του Κοσσυφοπεδίου, παρά την κωλυσιεργία και το ουσιαστικό σαμποτάζ που έκανε το Θάτσι, ο Βέσελι και ο Ραμούσχ Χαραντινάζ, ο πρώην πρωθυπουργός που παραιτήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι όταν το ΔΠΔ του χτύπησε την πόρτα και τον κάλεσε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο Θάτσι προσπάθησε να αποφύγει τη δίωξη προσφέροντας στη Σερβία την ανταλλαγή εδαφών για να κλείσει η αντιπαράθεση και να εμφανιστεί με το κύρος του ειρηνοποιού στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στη Χάγη. Σύμφωνα με τις διαρροές η συμφωνία με τη Σερβία θα προέβλεπε το απυρόβλητο για τον Θάτσι, γιατί μέσα στους όρους της θα συμπεριλαμβανόταν η αμνηστία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν.

Η συμφωνία φαινόταν ότι είχε κλειδώσει κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς, την πρώην υπεύθυνη της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Μογκερίνι, τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Το σχέδιο της ασυλίας του Θάτσι φαίνεται ότι σκόνταψε στην άρνηση της Γερμανίας, που μπλόκαρε στην πράξη την ευρωπαϊκή διπλωματία, και στις πιέσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που φαίνεται ότι είχε διαφορετικά σχέδια από αυτά του Τραμπ για το Κοσσυφοπέδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η Πρίστινα φιλοξενεί μια λεωφόρο και ένα άγαλμά του «ειρηνοποιού» Κλίντον.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND είχαν συντάξει από τις 22 Φεβρουαρίου του 2005 έκθεση που υποστήριζε ότι ο Θάτσι ήταν ο αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης με διεθνή δραστηριότητα. Οι γερμανική αντικατασκοπεία υποστήριζε ότι ο Θάτσι εκτός από το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και λευκής σαρκός είχε σχέσεις και με την ισλαμική τρομοκρατία. Το έγγραφο των 27 σελίδων της BND είχε δημοσιοποιηθεί από το Wikileaks, από το οποίο ζητήθηκε να το αποσύρει από τον ιστότοπό του.

Έτσι η πρέσβης της Γερμανία στο Κοσσυφοπέδιο Ανγκέλικα Βίετς δεν είχε κανένα λόγο να μην συγχαρεί, μαζί με τους ομολόγους της των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας στις 26 Φεβρουαρίου του 2019  το Θάτσι για την εκλογή του στην προεδρία της «χώρας».

Η Γερμανίδα διπλωμάτης φαίνεται ότι είχε έρθει μάλιστα σε επαφή και με τον Ντζαβίτ Χαλίτ, τον αντιπρόεδρο της «βουλής» του Κοσσυφοπεδίου, μέλους της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και πρώην στρατιωτικού διοικητή του UCK, που ως δεξί χέρι του Θάτσι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούσαν συνένοχό του. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες υπογράμμισαν ότι ο Θάτσι είχε τη στήριξη πολιτικών της Αλβανίας και ότι το δίκτυο της εγκληματικής του οργάνωσης είχε επεκταθεί στην Αλβανία, την πρώην FYROM, τη Βουλγαρία και την Τσεχία. Ο Θάτσι μάλιστα ίδρυσε και τη μυστική υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου SHIK, που για τη γερμανική μυστική υπηρεσία είχε προσλάβει επαγγελματίες δολοφόνους που χρησιμοποιούσε και σε τρίτες χώρες, υπογραμμίζοντας μάλιστα και το όνομα του επικεφαλής της SHIK στη Γερμανία.

Οι καλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, δηλαδή η διεθνής ειρηνευτική δύναμη KFOR, σε δική της έκθεση αναφέρει ότι ο Χαλίτ εμπλέκεται με την ελβετική εταιρεία Phoenix Co., «που είναι στενά δεμένη με Τούρκους τζιχανιστές και ισλαμιστές τρομοκράτες».  

Η διαδικασία του ΔΠΔ προβλέπει την εξέταση του αιτήματος της Ειδικής Εισαγγελίας από ένα δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες, γεγονός που θα οδηγήσει στην προσαγωγή του Θάτσι και της ομάδας του σε δίκη.

Η είδηση για το αίτημα της προσαγωγής σε δίκη του Θάτσι από την Ειδική Εισαγγελία του ΔΠΔ έφθασε τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν σε ένα αεροσκάφος προς την Ουάσινγκτον για να παραστεί σε σύνοδο κορυφής με τη Σερβία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο μόνο μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε αγανακτισμένος που «κατηγορούνται για εγκλήματα αυτοί που πολέμησαν την κόλαση του Μιλόσεβιτς», το Βελιγράδι τηρεί απόλυτη σιωπή για το γεγονός , ενώ ο Χάσιμ Θάτσι είναι μέχρι στιγμής άφαντος.

Για να εξηγούμαστε ο Θάτσι δεν έπεσε εξ ουρανού στην προεδρία του Κοσσυφοπεδίου, γιατί όλα αυτά τα χρόνια της «ανεξαρτησίας» της περιοχής είχε αναλάβει πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, γεγονός που σημαίνει ότι γνώρισε προσωπικά όλη τη διεθνή διπλωματία.

Τώρα μάλλον έφθασε η ώρα να διευρύνει τους ορίζοντές του γνωρίζοντας τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL