Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Nissan κλείνει το εργοστάσιό της στη Βαρκελώνη

Περίπου 3.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους μετά την απόφαση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στη Βαρκελώνη, κάτι που θα προκαλέσει την απώλεια περίπου 3.000 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο του παγκόσμιου σχεδίου αναδιάρθρωσής της, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από την ιαπωνική εταιρεία, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο επιβίωσής της σήμερα, να εξετάσει άλλες επιλογές για το εργοστάσιο της Βαρκελώνης, επισημαίνοντας ότι η επένδυση σε αυτό θα είναι η πιο φτηνή εναλλακτική.

Το κλείσιμο του εργοστασίου αυτού θα κοστίσει στη Nissan έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εκτίμησε σε ανακοίνωσή της η Μαδρίτη.

Στο εργοστάσιο της Βαρκελώνης εργάζονται περίπου 2.400 άνθρωποι, με το σύνολο του εργατικού δυναμικού σε αρκετές άλλες σχετικές εγκαταστάσεις της Nissan να ανέρχεται σε 3.000.

Η παραγωγή σε αυτό το εργοστάσιο, το οποίο κατασκευάζει κυρίως ένα ηλεκτροκίνητο φορτηγάκι και ένα ημιφορτηγό, βρίσκεται εδώ και καιρό κάτω από το ανώτατο όριό της, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργατών οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία στις αρχές Μαΐου.

Η Nissan ανέφερε τον Απρίλιο ότι αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια λειτουργική ζημιά έως 45 δισεκατομμύρια γιεν (417 εκατομμύρια δολάρια) όταν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το έτος έως τις 31 Μαρτίου, τη χειρότερη απόδοσή της από το 2008/09.

Η αυτοκινητοβιομηχανία πούλησε 4,8 εκατομμύρια οχήματα την τελευταία οικονομική χρονιά της, πτώση 13%.

Το σχέδιο θα ακολουθήσει μία νέα στρατηγική που ανακοίνωσε χθες η Nissan και οι συνεργάτες της Renault και Mitsubishi για να εργαστούν πιο στενά στην ανάπτυξη και παραγωγή αυτοκινήτων για τη μείωση του κόστους και τη διασφάλιση της επιβίωσης του ομίλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις