Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Μέρκελ και Μακρόν: Ταμείο επιχορηγήσεων με 500 δισ. για χώρες που πλήγηκαν από τον ιό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέρκελ και Μακρόν: Ταμείο επιχορηγήσεων με 500 δισ. για χώρες που πλήγηκαν από τον ιό

«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε μαζί ένα προσωρινό Ταμείο 500 δισ. για να τεθούν στη διάθεση των αναγκαίων δαπανών» για την ανάκαμψη της οικονομίας που πλήττεται από τον κορωνοϊό, τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής της τηλε-συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθιστώντας σαφές ότι το Ταμείο αυτό «θα πρέπει να σέβεται στις συμφωνίες και να αντανακλά την αυτονομία των δι8αφόρων κρατών μελών της ΕΕ».

Τα 500 αυτά δισ. «θα πρέπει να εξοφληθούν όχι από τους αποδέκτες του δανείου, αλλά από τα κράτη μέλη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Μακρόν, καθιστώντας εμέσως πλην όμως σαφώς ότι τα 500 αυτά δισ. θα δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων με προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για την εφαρμογή λιτότητας, αφήνοντας ανοικτή την αμοιβαιότητα του χρέους. Τη διαχείρηση του Ταμείου θα αναλάβει η ΕυρωπαΪκή Επιτροπή.

«Πρόκειται για μια κρίση που απαιτεί άμεσες απαντήσεις», τόνισε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι «ξέρουμε ότι είμαστε 27 χώρες, αλλά εάν δώσουμε μια ώθηση, ενεργήσουμε με ευρωπαϊκή αίσθηση, για να βγούμε πιο ισχυροί από την κρίση».

«Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν παρουσιάσει ήδη ένα μεγάλο σχέδιο εγγυήσεων που στηρίζεται στον Ευρωπαϊκή Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το πρόγραμμα SYRE και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», συνέχισε η Γερμανία καγκελάριος, εκτιμώντας ότι αποτελούν «μια μεγάλη συνεισφορά που δεν φθάνει. Έχουμε την ανάγκη ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης» που «θα βοηθήσει» με τρόπο ώστε «ολες οι χώρες να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο» στην κρίση.

Η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα από τους 27, αποτελώντας ένα σαφές μήνυμα προς την Ολλανδία, την Αυστρία, την Φιλανδία, τη Δανία και τις άλλες χώρες που δεν θέλουν μια πραγματική αλληλεγγύη στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για το "ταμείο ανάκαμψης" που προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν

Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την "εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας" για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η ντερ Λάιεν έκανε αυτήν την ανακοίνωση αφού η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους εισηγήθηκαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισεκ. ευρώ, "για την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη" στην ΕΕ.

Σαρλ Μισέλ: Η πρόταση Γερμανίας και Γαλλίας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Την πρόταση που εισηγούνται η Γερμανία και η Γαλλία για τη συγκρότηση ενός ταμείου ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, χαιρετίζει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 «Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να βρουν κοινό έδαφος για το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Σαρλ Μισέλ.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με δεύτερη ανάρτησή του καλεί και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να εργαστούν με πνεύμα συμβιβασμού μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλει μια πρόταση.

«Η επανεκκίνηση και ο μετασχηματισμός των οικονομιών μας που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού είναι καίριας σημασίας» σημειώνει καταληκτικά.

Όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναλύοντας την γερμανογαλλική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντλεί χρήματα από τις αγορές και θα τα δίνει - στο πλαίσιο του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου της Ε.Ε. - ως βοήθεια στα κράτη - μέλη που πλήττονται από την κρίση.

«Το γερμανογαλλικό σχέδιο θα απαιτούσε την αύξηση του ανώτατου ορίου συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για δύο έως τρία χρόνια. Πρακτικά αυτό θα σήμαινε δέσμευση επιπλέον κεφαλαίων των κρατών - μελών για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αυτά τα χρήματα όμως δεν θα κατατεθούν άμεσα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση προκειμένου να αντληθούν πόροι από τις αγορές και να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο δραστικά ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για περιορισμένο χρονικό διάστημα», συνεχίζει η εφημερίδα και αναφέρει ότι η Γερμανία για πολύ καιρό ήταν επιφυλακτική στο να δοθούν ως επιχορήγηση τέτοια χρήματα, τα οποία θα προέρχονταν από δανεισμό, διότι με αυτόν τον τρόπο τα ευρωπαϊκά χρέη δεν θα έπρεπε να αποπληρωθούν από το κράτος που εισπράττει, αλλά από κοινού και μάλλον μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή ιδίων εσόδων της Ε.Ε.

«Ως προς αυτό το θέμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προφανώς μετακινήθηκε», σημειώνει η FAZ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL