Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
«Παιδιά πειραματόζωα» και «γωνιές του βήχα» στα νέα σχολεία της πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Παιδιά πειραματόζωα» και «γωνιές του βήχα» στα νέα σχολεία της πανδημίας

«Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Είναι λογικό μέχρι το τέλος του σχολικού έτους τα σχολεία να είναι κλειστά. Ο κίνδυνος να αυξήσουμε την καμπύλη της διασποράς θα ήταν πολύ μεγάλος, εάν ανοίξουμε τα σχολεία σε αυτή την φάση. Θα έχουμε μια νέα έκρηξη [της διασποράς] μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες», προειδοποίησε το βράδυ της  Δευτέρας από το Μιλάνο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, καθιστώντας σαφές ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία τους το Σεπτέμβριο. Ο Κόντε δεν φαίνεται διατεθειμένος να θυσιάσει στο βωμό του κέρδους και τους μαθητές, οι γονείς των οποίων πιέζονται από τους εργοδότες τους να επιστρέψουν στα… μέσα παραγωγής.

Την ίδια στιγμή στη Δανία, που άνοιξε πρώτη τα σχολεία της πριν από δύο εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες γονείς, μαθητές και φοιτητές συμμετέχουν στην πλατφόρμα «Δεν είμαστε πειραματόζωα», για να καταγγείλουν το επικίνδυνο και αντιπαιδαγωγικό άνοιγμα των σχολείων, ενώ στα σχολεία υπάρχει πλέον «Η Γωνιά του βήχα», όπου το κάθε παιδί μπορεί να βήχει για να μην μολύνει τα υπόλοιπα.

Στη Γαλλία, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι κοινότητες των γιατρών και των εκπαιδευτικών αντιμετωπίζουν αρνητικά ακόμη και τη σταδιακή επιστροφή στα θρανία, ενώ στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει σίγουρος ότι τα σχολεία «θα ανοίξουν κάποια στιγμή για λίγο», για να συγκρουστεί αμέσως με τους κυβερνήτες 35 Πολιτειών που δεν θέλουν ακόμη να ξανακούσουν για άνοιγμα των σχολείων.

Σε ορισμένες χώρες ή σε περιφέρειες χωρών που έχουν αρμοδιότητες στην Παιδεία κερδίζει έδαφος το άνοιγμα των σχολικών εγκαταστάσεων που μπορούν να εξυπηρετήσουν την αναψυχή των παιδιών, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους και χωρίς καμία ώρα διδασκαλίας, ενώ παντού είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε επιστροφή θα γίνει με βάρδιες ή με πρωινά και απογευματινά τμήματα για να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους μαθητές. Χώρες που έχουν ανακοινώσει ότι θα κρατήσουν κλειστά τα σχολεία έως το Σεπτέμβριο, όπως η Ιταλία και η Ρουμανία, θα πραγματοποιήσουν τις αντίστοιχες απολυτήριες του Λυκείου και τις εισαγωγικές στα Πανεπιστήμιο με φυσική παρουσία και τις απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσα στους εξεταζόμενους.

«Η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει ποτέ να σκέφτεται το σχολείο και δεν θα το κάνει ποτέ. Για το λόγο αυτό θέλουμε να προσλάβουμε για το επόμενο σχολικό έτος όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς, εκτός από τους αναπληρωτές», τόνισε ο Κόντε, δίνοντας ένα άλλο βασικό στίγμα: τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουν ανάγκη από χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς για να ανοίξουν τις πόρτες τους στην εποχή που θα διανύσουμε με τον φόβο της πανδημίας.

Δανία: Παιδιά «πειραματόζωα» με τη «γωνιά του βήχα»

Οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία ανακαλύπτοντας ότι έχουν εξοπλιστεί με τις πλέον πρωτοποριακές τεχνικές, αφήνοντας στην τάξη ένα χώρο με την ένδειξη: «Γωνιά του βήχα». H αρρωστημένη φαντασία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε ότι σε κάθε τάξη το κάθε παιδί θα μπορεί να βήχει σε μια γωνία για να μην μολύνει τα άλλα.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία επαναλειτούργησαν από τις 15 Απρίλιου στη Δανία, για να επιτραπεί στους γονείς  να επιστρέψουν στην εργασία τους. Τα οικονομικά κριτήρια όμως δεν ικανοποίησαν την κοινή γνώμη που μιλά για «παιδιά – πειραματόζωα», αφού είναι αναγκασμένα να συναναστρέφονται και να παίζουν μόνο στην ίδια τριάδα, να κρατούν τις αποστάσεις και να ελέγχεται κατά τακτά διαστήματα η θερμοκρασία τους. Η Δανία με 5,8 εκατ. πληθυσμό έχει σχεδόν 450 νεκρούς και 9.000 κρούσματα.  

Γαλλία: Σχολεία με το… δελτίο από τις 11 Μαΐου, αγνοώντας τους γιατρούς

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν υιοθέτησε τις συμβουλές του ιατρικού κόσμου και των συνδικάτων των εργαζομένων και αποφάσισε να ανοίξει από τις 11 Μαΐου σταδιακά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, αλλά με εναλλασσόμενα ωράρια για να αποφευχθεί η διασπορά. Η Επιστημονική Επιτροπή που συμβουλεύει τον Γάλλο πρόεδρο αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα μέση εκπαίδευση, εκτιμώντας ότι θα είναι αδύνατη η χρήσης της από τους μαθητές της στοιχειώδους εκπαίδευσης. 

Η Επιστημονική Επιτροπή με δύο εκθέσεις της, στις 20 και στις 24 Απριλίου, είχε αποτρέψει το άνοιγμα των σχολείων. Ο υπουργός Παιδείας Μπλανκέρ απάντησε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία που μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες αποστάσεων και υγιεινής.

Στις 11 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά, με 15 παιδιά ανά τάξη, στις 18 Μαΐου τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα επαγγελματικά ιδρύματα, για ορισμένες όμως τάξεις, και στις 25 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν όλα… όπως πριν. Οι απόφοιτοι Λυκείου δεν θα δώσουν εξετάσεις στα γαλλικά, αλλά θα διατηρηθεί το προφορικό διαγώνισμα.   

Βρετανία: Άγνωσται αι βουλαί της αγέλης του Τζόνσον

Στη Βρετανία προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων, παρόλο που ο σύλλογος διευθυντών ASCL ζητά να δοθεί προτεραιότητα στους τελειόφοιτους της μέσης εκπαίδευσης. Τα παιδιά των ευάλωτων οικογενειών και των εργαζομένων σε εργασίες «κλειδιά» συνέχισαν να φοιτούν κανονικά. Στη Σκοτία τα σχολεία φαίνεται ότι θα ανοίξουν το… φθινόπωρο.

Ολλανδία: «Πειραματόζωα» το Μάιο, μαθητές του… χρόνου

Τα δημοτικά θα επαναλειτουργήσουν «part-time» στις 11 Μαΐου, με εναλλασσόμενες βάρδιες, μετά τη γνωμοδότηση του οργανισμού Υγείας RIVM ότι τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν μικρή διασπορά του ιού. Η μέση εκπαίδευση θα επαναλειτουργήσει στις 2 Ιουνίου, εάν δεν έχει επανεμφανιστεί ο ιός στα… σχολεία. Με άλλα λόγια εάν τα «πειραματόζωα» στα δημοτικά περάσουν το τεστ θα επαναλειτουργήσει και η μέση εκπαίδευση. Πάντως ο ένας μαθητής θα πρέπει να έχει απόσταση 1,5 μέτρων από τον άλλο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σουηδία: Δεν έχει έννοια το κλείσιμο, μετά το ρεκόρ… θνησιμότητας

Παρόλο που η θνησιμότητα από τον ιό στη Σουηδία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, στους 21 για κάθε 100 χιλιάδες κατοίκους, σύμφωνα με το Johns Hopkins University, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης εκτιμά ότι «δεν έχει έννοια το κλείσιμο των σχολείων σε αυτή την φάση που είμαστε κοντά στο τέλος της ανοδικής καμπύλης», συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις ενός τμήματος της κοινής γνώμης για την απόφασή της να κρατήσει τα πάντα ανοικτά παρά την αύξηση του αριθμού των θυμάτων και των κρουσμάτων.

Τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια έκαναν όλο αυτό το διάστημα μαθήματα από τι διαδίκτυο, ενώ όλες οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης λειτουργούν κανονικά. Η Σουηδία με πληθυσμό 10,3 εκατ., περίπου όσο η Ελλάδα, έχει σχεδόν 2.200 νεκρούς και 19.000 κρούσματα.

Νορβηγία: Άνοιξαν με μεγάλες αντιδράσεις και… άδειες αίθουσες

Η κυβέρνηση του Όσλο αποφάσισε να ανοίξει από τη Δευτέρα 27 Απριλίου τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, γιατί «τα παιδιά και οι νέοι προσβάλονται λιγότερο από τον ιό», γεγονός που πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις στην αρκετά ήσυχη νορβηγική κοινωνία. Στο Facebook δημιουργήθηκε, όπως και στη Δανία, η ομάδα «Το παιδί μου δεν είναι πειραματόζωο για τον Covid-19», ενώ συγκεντρώθηκαν πάνω από 30 χιλιάδες υπογραφές εναντίον του ανοίγματος των σχολείων.

Το 24% των γονέων δεν έστειλε τα παιδιά του στο σχολείο, ενώ το 13% δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ασφάλεια, σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου NRK. Η Νορβηγία με πληθυσμό 5,4 εκατ. έχει περίπου 7.500 κρούσματα και πάνω από 200 νεκρούς.

Τα Μάρτιο 2000 ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Νόμπελ» , είχαν ζητήσει μάταια από την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις υποδείξεις του ΠΟΥ.

Αυστρία: Σταδιακή επιστροφή από 4 Μαΐου με.. μισές τάξεις και μαθήματα

Η Αυστρία αποφάσισε τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών από τις 4 Μάιου,  με τις τάξεις να έχουν τους μισούς μαθητές για ασφάλεια. Πρώτα θα επιστρέψουν στις 4 Μαΐου οι 100 χιλιάδες μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, στις 15 Μαΐου οι περίπου 700 χιλιάδες μαθητές των Δημοτικών  και Γυμνασίων και στις 29 Μαΐου οι υπόλοιπες 300 χιλιάδες των μαθητών του Λυκείου. Οι μαθητές θα κάνουν εναλλακτικά τα μαθήματα, το 50% θα πηγαίνει σχολείο από τη Δευτέρα εως την Τετάρτη και το άλλο 50% την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πορτογαλία: Επιφυλακτικός για το άνοιγμα ο Κόστα

Η Πορτογαλία θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των βρεφονηπιακών σταθμών και άλλων δραστηριοτήτων στις 2 Μαΐου, αλλά η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων θα ληφθεί την Πέμπτη 30 Απριλίου.

Γερμανία: Επαναλειτουργία από 4 Μαΐου για… μεγάλους και με «πρόγραμμα υγιεινής»

Τα σχολεία θα ανοίξουν στη Γερμανία στις 4 Μαΐου, αλλά για τους πιο μεγάλους μαθητές που μπορούν να σεβαστούν τους κανόνες υγιεινής που απαιτούν οι καιροί. Κάθε σχολείο θα πρέπει να έχει το δικό του «Σχέδιο Υγιεινής». Σε πέντε κρατίδια τα μαθήματα για τους τελειόφοιτους τους μέσης εκπαίδευσης άρχισαν στις 20 Απριλίου, ενώ σε πολλά άλλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Σλοβενία: Στο σπίτι μέχρι νεωτέρας

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα εξετάσει στις αρχές Μαΐου εάν θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, αλλά φαίνεται ότι προσανατολίζεται περισσότερο στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών παρά στις ανάγκες επιστροφής των γονέων στις εργασίες τους για τη επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση εξετάζει την επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών για ορισμένες κατηγορίες… γονέων.

Τσεχία: Λουκέτο μέχρι τον Ιούνιο

Η Τσεχία, παρά την χαμηλή διασπορά και θνησιμότητα,  έχει προχωρήσει σε κάποια χαλάρωση των μέτρων, που αφορούν τις μετακινήσεις και τα μην απαραίτητα εμπορικά καταστήματα, αλλά μέχρι σήμερα θέλει να κρατήσει κλειστά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ μέχρι τον Ιούνιο.

Ρουμανία: Επιστροφή το Σεπτέμβριο

Τα σχολεία στη Ρουμανία θα επαναλειτουργήσουν το Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τις 12 Ιουνίου οι μαθητές θα συνεχίσουν να φοιτούν… διαδικτυακά. Οι απολυτήριες και εισαγωγικές στα πανεπιστήμια θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία και με αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους εξεταζόμενους.

Ελβετία: Σταδιακό άνοιγμα παρέα με την καμπύλη… κρουσμάτων

Η Ελβετία θα ανοίξει τα Δημοτικά σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα στις 11 Μαΐου, αλλά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία θα ανοίξουν στις 8 Ιουνίου, με την προϋπόθεση να μην παρατηρηθεί καμία άνοδος της καμπύλης των κρουσμάτων. 

Ισλανδία: Στις 4 Μαΐου επιστροφή σε θρανία και έδρανα 

Στην Ισλανδία τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα επαναλειτουργήσουν στις 4 Μαΐου.

Ισπανία: Μεταξύ Μαδρίτης και Περιφερειών οι αποφάσεις

Η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται ακόμη επιφυλακτική για το άνοιγμα των σχολείων, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τις Περιφέρειες, που έχουν τις ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Παιδεία, όπως και στην Υγεία, το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας των σχολείων. Κατά πάσα πιθανότητα ορισμένα σχολεία θα ανοίξουν τον Ιούνιο, πιθανώς για τις απολυτήριες εξετάσεις και τις εισαγωγικές στα πανεπιστήμια.  

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ αποφάσισε τη λειτουργία των σχολείων τον Ιούλιο, με την εθελοντική παρουσία των μαθητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL