Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Η Μέρκελ ζητά διαφάνεια από την Κίνα για τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Μέρκελ ζητά διαφάνεια από την Κίνα για τον κορωνοϊό

Του Νίκου Κυριακίδη 

Η μία μετά την άλλη και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης καλούν το Πεκίνο να δώσει εξηγήσεις για το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην κινεζική ενδοχώρα στο τέλος του 2019. Οι ζητούμενες εξηγήσεις δεν περιορίζονται στον τρόπο που οι κινεζικές αρχές διαχειρίστηκαν την κρίση κατά την πρώτη φάση εκδήλωσής της αλλά και στις εντεινόμενες υπόνοιες ότι η πηγή προέλευσης του φονικού ιού δεν ήταν κάποιο άγριο ζώο από αυτά που πωλούνταν ελεύθερα στην αγορά της  Γουχάν.

Έτσι, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που αναφερόμενος στο θέμα έκανε λόγο για «πράγματα που συνέβησαν και δεν τα γνωρίζουμε», η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άφησε με την σειρά της αιχμές για την πιθανή προέλευση του φονικού ιού χρησιμοποιώντας μάλιστα την λέξη «γένεση» και καλώντας το Πεκίνο να επιδείξει μεγαλύτερη διαφάνεια στην κοινοποίηση των σχετικών πληροφοριών. «Όσο περισσότερο η Κίνα ενημερώνει τον κόσμο κατά διαφανή τρόπο σχετικά με την γένεση του ιού, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας προκειμένου να αντληθούν τα αναγκαία διδάγματα», τόνισε η Μέρκελ.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και άλλες δυτικές χώρες κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες την Κίνα ότι δεν αντέδρασε με αποτελεσματικό τρόπο τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας στο έδαφός της και ότι υποβάθμισε την επικινδυνότητά της. Το εργαστήριο ιολογίας στην Ουχάν που βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ως πιθανή πηγή προέλευσης του νέου κορονοϊού αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ευθύνη. Η Κίνα απέρριψε επίσης το αίτημα της Αυστραλίας για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας από το Πεκίνο. «Πρέπει να μάθουμε λεπτομέρειες τις οποίες μόνο μία ανεξάρτητη έκθεση θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε για την προέλευση του ιού, για τον τρόπο αντιμετώπισής του και για την διαφάνεια με την οποία κοινοποιήθηκαν οι πληροφορίες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν.

Αντιδρώντας στις αιχμές και τα αιτήματα αυτά, η κινεζική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως υπήρξε διαφανής και υπεύθυνη στη μάχη της εναντίον του κορωνοϊού και επικαλέστηκε την πάγια δέσμευσή της στην διεθνή συνεργασία. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της Μέρκελ αλλά περιορίστηκε να επαναλάβει πως Κίνα και Γερμανία διατηρούν «στενή επικοινωνία» για την καταπολέμηση της πανδημίας. Σχετικά με τη διαμάχη αναφορικά με την προέλευση του ιού, τα πρώτα γνωστά θύματα του οποίου καταγράφηκαν στα τέλη του 2019 στην Ουχάν, ο Γκενγκ επανέλαβε πως το ζήτημα αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα των ερευνητών.

Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, ο νέος κορονοϊός πιθανόν μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζωντανό ζώο που πωλούνταν στην αγορά της Ουχάν. Όμως η παρουσία σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί του Ινστιτούτου Ιολογίας τροφοδοτεί εικασίες ότι ο ιός μπορεί να διέφυγε από τα εργαστήριά του.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL