Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Την / Ισπανία: Προσωρινή πρόσληψη ανέργων και μεταναστών στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την / Ισπανία: Προσωρινή πρόσληψη ανέργων και μεταναστών στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων

Την προσωρινή πρόσληψη ανέργων που λαμβάνουν σχετικό επίδομα ή μεταναστών «διαμένουν νόμιμα στην Ισπανία», επιτρέπει η ισπανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλύψουν την έλλειψη εργατικών χεριών στα αγροκτήματα, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Καθώς έκλεισαν τα σύνορα και έχει επιβληθεί περιορισμός στις μετακινήσεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών.

Περίπου 16.000 Μαροκινοί εποχιακοί εργάτες (κυρίως γυναίκες) αναμένονταν στην Ουέλβα για να βοηθήσουν στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο λιγότεροι από τους μισούς κατάφεραν να κάνουν το εν λόγω ταξίδι.

Επίσης, εποχιακοί εργάτες από ευρωπαϊκές χώρες -Ρουμανία και Βουλγαρία- δεν μπόρεσαν επίσης να ταξιδέψουν στην Ισπανί.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Σάντσεθ ενέκρινε σήμερα διάταγμα ώστε να εξασφαλίσει, μέχρι τις 30 Ιουνίου, τον αριθμό των εργατών γης που απαιτείται.

Με την απόφαση αυτή διευκολύνεται η πρόσληψη ανέργων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά το επίδομά ανεργίας, καθώς και μεταναστών που «διαμένουν νόμιμα στην Ισπανία».

Το μέτρο αφορά κυρίως τους νεαρούς μετανάστες ηλικίας από 18 έως 21 ετών, στους οποίους μπορεί να δοθεί άδεια εργασίας ώστε να απασχοληθούν στη συγκομιδή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Ισπανίας, Λουίς Πλάνας, ο τομέας χρειάζεται «75.000-80.000 εργάτες γης» αυτήν την περίοδο.

Η συγκομιδή των φρούτων, που εξαρτάται κάθε χρόνο από χιλιάδες εποχιακούς εργάτες, οι οποίοι έρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, πρόκειται να ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Η συγκομιδή φράουλας (η Ισπανία καλύπτει πάνω από το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς αυτήν την περίοδο του έτους) συνεχίζεται, κυρίως στην περιοχή της Ουέλβα.

Αν δεν γίνει άμεσα η συγκομιδή, ο ανεφοδιασμός της αγοράς θα περιοριστεί και κατά συνέπεια θα αυξηθούν οι τιμές, προειδοποίησε ο υπουργός.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αφορά κυρίως τις περιοχές της Ανδαλουσίας, της Μούρθια, της Εστρεμαδούρα, της Αραγονίας και της Καταλωνίας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων της Ισπανίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL