Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Ιδιαιτέρως ανήσυχη» για τις υπερεξουσίες στον Όρμπαν δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν

ΑΜΠΕ

«Κατανοώ ότι τα κράτη - μέλη οφείλουν να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την άμεση υγειονομική κρίση. Αλλά ανησυχώ για ορισμένα μέτρα που είναι υπερβολικά. Και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στην Ουγγαρία», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Ιδιαιτέρως ανήσυχη» για την κατάσταση στην Ουγγαρία μετά την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων -που δίνουν απεριόριστες εξουσίες στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν- υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια επεσήμαεν ότι «κατανοώ ότι τα κράτη - μέλη οφείλουν να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την άμεση υγειονομική κρίση. Αλλά ανησυχώ για ορισμένα μέτρα που είναι υπερβολικά. Και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στην Ουγγαρία».

«Λαμβάνουμε μέτρα αν είναι αναγκαία, όπως το έχουμε κάνει κατά το παρελθόν», πρόσθεσε.

Ηδη χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε προειδοποίηση μέσω γραπτής δήλωσης για τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, χωρ΄ςι ωστόσο να κατονομάσει την Ουγγαρία.

«Οι κυβερνήσεις έχουν ανάγκη από εργαλεία για να δράσουν με ταχύτητα για να προστατεύσουν την δημόσια υγεία και πολλά κράτη μέλη το κάνουν», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε και εξετάζουμε την κατάσταση εν γένει, όμως τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι περιορισμένα στο αναγκαίο, πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικά, δεν πρέπει να διαρκούν επ΄αόριστον και, το πολύ σημαντικό, πρέπει να υπόκεινται σε συστηματική εποπτεία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εξασφάλισε απεριόριστες εξουσίες στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δέχεται συχνά τις επικρίσεις των Βρυξελλών για την μεταχείριση της ουγγρικής αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των προσφύγων...

Η Ουγγαρία είναι στόχος διαδικασίας στο πλαίσιο του άρθρου 7 της συνθήκης της ΕΕ η οποία, θεωρητικά, μπορεί να καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι περικοπές μισθών είναι η αρχή

Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, υπνωτισμένος από το success story των καναλιών. Όμως το ξήλωμα της κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών κατά 20% και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο