Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισπανία - Αλληλεγγύη: «Κούρεμα» ενοικίων 50%, μικροπιστώσεις, επίδομα σε νοικοκυρές

"Δεν θα πετάξουν κανένα από το σπίτι του", τόνισε ο Ιγκλέσιας ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων το πάγωμα των εξώσεων, τη στήριξη των ενοικιαστών και τη προσφορά μικρο-πιστώσεων με μηδενικό τόκο για μια 10ετία.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

"Δεν θα πετάξουν κανένα από το σπίτι του", τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας παρουσιάζοντας  τα νέα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης  για τη στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων και της κοινωνίας. "Αυτή είναι η κοινωνική ασπίδα για τους ευάλωτους", συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της ισπανικής Αριστεράς μετά το τέλος της συνεδρίασης του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Τα νέα μέτρα τα ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα Πάμπλο Ιγκλέσιας, η αντιπρόεδρος για Οικονομικά Θέματα Νάντια Καλβίνιο και η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Χασούς Μοντέρο, ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η στήριξη στις νοικοκυρές. 

"Το διάταγμα της κυβέρνησης εγγυάται σε όλους τους μικρούς ιδιοκτήτες να λάβουν ολόκληρο το ενοίκιο", τόνισε ο Ιγκλέσιας, καλώνντας τους μεγάλους ιδιοκτήτες και τα κερδοσκοπικά κεφάαια "να βάλουν ένα χεράκι". 

Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί την καταβολή των ενοικίων στους μικρούς ιδιοκτήτες, ενώ για τους μεγάλους ιδιοκτήτες, και κυρίως για τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, προτείνεται το κούρεμα κατά 50% στη τιμή του ενοικίου ή την υπογραφή νέων συμβολαίων με νέα χαμηλότερη τιμή για μια 3ετία. 

Η κυβέρνηση στοχεύει να στηρίξει πρωτίστως τους μικρο-ιδιοκτήτες, που έχουν ένα με δύο ακίνητα και αντιπροσωπεύουν το 85% και που μπορεί να περνούν και αυτοί μεγάλες δυσκολίες από την πανδημία.

Τα έξι βασικά μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν:

-Το πάγωνα των εξώσεων για μη καταβολή ενοικίου για νοικοκυριά με περιορισμένους οικονομικούς πόρους και θα ισχύει έως και έξι μήνες μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

-Έκτακτη παράταση για έξι μήνες των συμβολαίων ενοικίων που βρίσκονται στη λήξη τους με τους όρους του υπάρχοντος συμβολαίου.

-Οι ενοικιαστές που μένουν σε περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία μπορούν να διασφαλίσουν μικρο-πιστώσεις, χωρίς επιτόκιο και άλλες χρεώσεις, που θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 6 χρόνια. Εάν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχει πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή θα υπάρχει παράταση άλλων 4 ετών.

-Οι ενοικιαστές που είναι άνεργοι, πλήττονται από την πανδημία με προσωρινή ανεργία, μείωση ωραρίων και αποδοχών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τα εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν στο τριπλάσιο το ελάχιστο που προβλέπεται για ένα νοικοκυριό με παιδιά θα μπορούν να προσφύγουν και αυτοί στις μικρο-πιστώσεις.

-Οι ιδιοκτήτες που έχουν πάνω από 8 ακίνητα, τα επενδυτικά κεφάλαια και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα προσφέρουν στους ενοικιαστές περίοδο 4 μηνών για την καταβολή των ενοικίων. Μετά την περίοδο αυτή θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την καταβολή των ενοικίων. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα πραγματοποιηθεί κούρεμα κατά 50% του χρέους του ενοικιαστή ή 3ετής αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια στιγμή οι ενοικιαστές μπορούν να ζητήσουν πιστώσεις από το κράτος.

-Τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν μικρά χρέη μπορούν να ζητήσουν την άμεση βοήθεια του κράτους για την αποπληρωμή τους από μικροπιστώσεις του δημοσίου. Η άμεση βοήθεια μπορεί να φθάσει έως τα 1.100 ευρώ το μήνα και έως το 100% του χρέους ή στα 200 ευρώ το μήνα για να καταβληθούν κοινόχρηστα, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας και συντήρησης της κατοικίας έως και στο 100% του κόστους τους. Βοήθεια για την πληρωμή κοινοχρήστων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας δίνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Στήριξη στις νοικοκυρές με το 70% του κατώτατου μισθού

Ο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες που ασχολούνται στο σπίτι τους με το νοικουριό θα στηριχθούν έως και κατά το 70% του κατώτατου μισθού, εάν δεν έχουν άλλα εισοδήματα, "γιατί δεν μπορούν να είναι για μια ακόμη φορά οι μεγάλες ξεχασμένες οι εργαζόμενες στα νοικοκυριά τους", συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.  

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα η κυβέρνηση επέκτεινε το πάγωμα της καταβολής των δόσεων στεγαστικών δανείων από την πρώτη κατοικία και σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες "είδαν να μειώνονται κατακόρυφα τα έσοδά τους" και πληρώνουν δόσεις για την αγορά επαγγελματικής στέγης. 

Η κυβέρνηση διεύρυνε επίσης την κάλυψη με "συμπληρωματικό" επίδομα ανεργίας στο 80% των αποδοχών τους για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν πριν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 15 Μαρτίου και είχαν συμβάσεις περιορισμένου χρόνου που δεν καλύπτουν την παροχή αυτού του είδους.

Στήριξη θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξιστικής βίας 

Η κυβέρνηση αποφάσισε την έκτακτη αύξηση των πόρων με την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της ενδοοικογενειακής και σεξιστικής βίας για την περίοδο της πανδημίας, εξαιτίας της καταγραφής αύξησης των περιστατικών που θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής των θυμάτων.

Απαγόρευση διαφημίσεων ηλεκτρονικών στοιχημάτων και παιχνιδιών 

Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαφημίσεις ηλεκτρονικών παιχνιδιών και στοιχημάτων την περίοδο που θα διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψει "την εκμετάλλευση των ανησυχιών και του άγχους των πολιτών από τις εταιρείες στοιχημάτων". 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικοινωνιακή καραντίνα

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, η πολιτική έχει τελειώσει. Στον δημόσιο χώρο δεν υπάρχει αντιπαράθεση, οι αιχμές της κυβέρνησης δεν διασταυρώνονται πουθενά, ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με την κοινωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις