Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Μπαζούκας» ρευστότητας 8,9 δισ. από την Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας – Φόβοι για ύφεση 10%

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας προσφέρει ένεση ρευστότητας 8,9 δισ. στην κυβέρνηση Κόντε στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ αυξάνουν οι φόβοι για ύφεση 10%.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας αποφάσισε να δώσει τη μάχη των μαχών εναντίον του κορωνοϊου στηρίζοντας τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους με 8,9 δισ., με την άμεση καταβολή του μερίσματος που της ανήκει, ενώ την ίδια στιγμή οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι η ύφεση προχωρά με ρυθμούς 0,75% του ΑΕΠ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους η ύφεση αναμένεται ότι θα φθάσει στο 10%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας κατέγραψε το 2019 τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της, που έφθασαν τα 8,2 δισ., χάρη στο κέρδος από τα επιτόκια από τα ιταλικά ομόλογα που αγόρασε για λογαριασμό της ΕΚΤ. Το ιταλικό κράτος θα πάρει αμέσως 7,8 δισ. από τα κέρδη αυτά και 1 δισ. από τους φόρους που του αναλογούν, με τη συνολική ρευστότητα της κυβέρνησης από τη Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας να φθάνει στα 8,9 δισ.

Για τους οικονομικούς αναλυτές η ιταλική οικονομία χτυπήθηκε από ένα μετεωρίτη, που μπορεί να προκαλέσει ύφεση 6% έως το τέλος του έτους, με την προϋπόθεση όμως ότι έως το τέλος Μαΐου θα έχει ανακτηθεί το 90% της παραγωγικής δυναμικής της χώρας. Διαφορετικά η ύφεση μπορεί να φθάσει σε διψήφια ποσοστά, αφού ήδη για το πρώτο εξάμηνο εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 10%, όπως προειδοποίησε το κέντρο οικονομικών ερευνών της συνομοσπονδίας βιομηχάνων Confindustria. Για το 2011 προβλέπεται ανάκαμψη 3,5%, γεγονός που δείχνει ότι ιταλική οικονομία θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, στην καλύτερη των περιπτώσεων, για να ανακάμψει από την πανδημία. Το καλύτερο σενάριο προβλέπει τη σταδιακή άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας στο 40% στις αρχές Απριλίου, στο 70% στις αρχές Μαΐου και στο 100 έως το τέλος του Ιουνίου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις