Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Το Βερολίνο απορρίπτει εκ νέου την έκδοση ευρωομολόγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Βερολίνο απορρίπτει εκ νέου την έκδοση ευρωομολόγων

Την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού εξακολουθεί να απορρίπτει το Βερολίνο, προκρίνοντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) ως το κατάλληλο εργαλείο.

«Είναι σαφές ότι η κρίση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και ότι σε αυτή την πρόκληση θα δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και αυτό εν μέρει έχουν ήδη εφαρμόσει οι υπουργοί Οικονομικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το θέμα τώρα είναι πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι - στο ότι πρέπει να δοθεί γρήγορη, αποτελεσματική και αλληλέγγυα βοήθεια. Για αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε ο ΕΜΣ και είναι έτοιμος τώρα να δράσει», .

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε από την πλευρά του ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη εκφράζεται και με άλλους τρόπους και παρέπεμψε στην καθημερινή μεταφορά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ασθενών από την Ιταλία και την Γαλλία για περίθαλψη στην Γερμανία.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό και ορατό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τόνισε ο ίδιος.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων οι «Πράσινοι»

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού τάχθηκε ο επικεφαλής των «Πρασίνων» Ρόμπερτ Χάμπεκ, τονίζοντας ότι θα αποτελούσαν «περισσότερο δημοκρατική και πιο διαφανή» οδό για την σταθεροποίηση της Ευρώπης από την επαναγορά ομολόγων της ΕΚΤ.

«Είναι και προς το γερμανικό συμφέρον η ιταλική οικονομία να επιβιώσει από αυτή την κρίση. Η Γερμανία είναι εξαγωγική χώρα και μπορεί να παραμείνει τέτοια, μόνο εφόσον δεν καταρρεύσουν οι χώρες που τώρα έχουν χτυπηθεί σφοδρότερα», δήλωσε ο Ρ.Χάμπεκ στην εφημερίδα «Die Welt» και πρόσθεσε ότι «τα χρέη που αναλαμβάνει η ΕΚΤ αποτελούν ήδη μια κοινοτικοποίηση, αλλά χρειάζεται και μια πολιτική απάντηση».

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη ήδη το 2011 και κατέληξε: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατά την τελευταία τους συνάντηση και πάλι δίστασαν. Δεν καταλαβαίνω καθόλου τον κ. Σολτς (υπουργός Οικονομίας) και την κα Μέρκελ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL