Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
"Κομμουνιστική" απαγόρευση στις απολύσεις στην Ισπανία – Οργή της δεξιάς για «παρεμβατικότητα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κομμουνιστική" απαγόρευση στις απολύσεις στην Ισπανία – Οργή της δεξιάς για «παρεμβατικότητα»

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Με τις προσωρινές απολύσεις να έχουν φθάσει στα 1,15 εκατομμύρια η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαθ, ηγετικό στέλεχος του Unidas Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και του ΚΚ της Ισπανίας, ανακοίνωσε μέτρα που προβλέπουν τον προσωρινό περιορισμό των απολύσεων, για να αποφευχθούν μαζικές μόνιμες απολύσεις εργαζομένων με δικαιολογία τον κορωνοϊό, ενώ η δεξιά του Λαϊκού Κόμματος καταγγέλλει την «παρεμβατικότητα» στην αγορά εργασίας.

«Κανείς δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την υγειονομική κρίση, δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τον Covid-19 για να απολύει», τόνισε η Ντίαθ, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις που υιοθετήθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Δεν πρέπει να απολύουν, δεν είναι αναγκαίο να απολύουν», συμπλήρωσε η Ντίαθ.

Η κυβέρνηση απαγορεύει στην πράξη τις απολύσεις για ανώτερη βία και οικονομικούς λόγους, τις οργανωτικές και τεχνικές αναδιαρθρώσεις των εταιρειών και τις αλλαγές στην παραγωγή τους όταν προβάλλουν ως δικαιολογία τον κορωνοϊό. Ο νόμος για τις απολύσεις προβλέπει ότι ο εργαζόμενος λαμβάνει αποζημίωση 20 ημερομισθίων για κάθε έτος που εργάστηκε στην επιχείρηση, με όριο τον υπολογισμό της αποζημίωσης και έως 12 μήνες.

Με βάση τις δηλώσεις της Ντίαθ οι επιχειρήσεις θα μπορούν απολύουν μόνο για αιτίες που αφορούν την παραβίαση των κανόνων και ωραρίων εργασίας από την πλευρά του  εργαζόμενου.

Τα στοιχεία για την πορεία των απολύσεων είναι δραματικά, γιατί πίσω από μια απόλυση διακυβεύεται η ζωή πολλών ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι Περιφέρειες της Ισπανίας ανακοίνωσαν στοιχεία που δείχνουν ότι 160.657 εταιρείες έχουν καταθέσει αίτημα προσωρινών ή μόνιμων απολύσεων που πλήττουν περίπου 1,15 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και της «φιλοσοσιαλιστικής» UGT, κατήγγειλαν ότι το Μάρτιο έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο ατομικές απολύσεις με δικαιολογία την πανδημία. Οι Οθνάι Σόρδο των Εργατικών Επιτροπών και Πέπε Άλβαρεθ της  UGT, ζήτησαν από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις απολύσεις στα πρότυπα των μέτρων που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση του Τζιουζέπ Κόντε, κάτω από την ισχυρή πίεση των συνδικάτων με άξονα την αριστερή CGIL του Μαουρίτσιο Λαντίνι. Η κυβέρνηση συνασπισμού των σοσιαλιστών και της Αριστεράς στη Μαδρίτη φαίνεται ότι άκουσε, κατάλαβε και έπτραξε το δέον.

Η Ντίαθ υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει όλο το πρεκαριάτο και τα άτομα που εργάζονται με ελαστικοποιημένες μορφές εργασίας, παρατείνοντας την ημερομηνία διάρκειας των όποιων συμβάσεων, «με την αυτόματη ανανέωσή τους», έως το τέλος της πανδημίας.

Καταπολέμηση πλαστών προσωρινών απολύσεων

Η Ντίαθ ανακοίνωσε επίσης ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έλαβε εντολές να περνά από το μικροσκόπιο όλα τα αιτήματα προσωρινών απολύσεων, για να ελεγχθεί εάν οι εταιρείες παραβιάζουν το νόμο σχετικά με τις διατάξεις αντιμετώπισης της πανδημίας και προσπαθούν να κάνουν κρυφές απολύσεις. «Εάν υπάρξει απάτη, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να επιστρέψουν ότι βοήθεια έλαβαν και να καταβάλουν αυτοί τα επιδόματα ανεργίας στους εργαζόμενους», τόνισε η Ντίαθ.

Από τη στιγμή που οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η Ντίαθ τόνισε ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις διαδικασίες των προσωρινών απολύσεων, πάντα μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας.

Για να διευκολύνει την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας στους εργαζόμενους η Ντίαθ ανακοίνωσε επίσης ότι οι εταιρείες μπορούν να καταθέτουν και αυτές απευθείας το αίτημα επιδομάτων προσωρινής ανεργίας αντί του εργαζόμενου, για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσωρινές απολύσεις θα πρέπει να καταθέσουν πλήρη στοιχεία των εργαζομένων στις αρμόδιες αρχές (SEPE) για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας. «Δημιουργήσαμε έναν πολύ εύκαμπτο μηχανισμό, με ένα βασικό άξονα στοιχείων, που θα στέλνουν οι επιχειρήσεις στο Γραφείο Ανεργίας [τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ] για να καταβάλει τα επιδόματα», υπογράμμισε η Ντίαθ.

«Όλοι θα πάρουν τα επιδόματά τους»

Η Ντίαθ διευκρίνισε επίσης ότι «όλοι θα πάρουν τα επιδόματά τους την στιγμή που προβλέπει η νομοθεσία», παρά το μεγάλο φόρτο εργασίας του υπουργείου της από τα αιτήματα για προσωρινές απολύσεις. «Ασφαλώς και θα πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, όπως όλους τους μήνες στις 10 του μηνός, δηλαδή στις 10 Απριλίου, παρά τα πολλά αιτήματα για προσωρινές απολύσεις», συμπλήρωσε η ίδια. Η υπουργός Εργασίας εκθείασε μάλιστα το έργο των υπαλλήλων του υπουργείου, που διαχειρίζονται φακέλους εταιρειών που έχουν κάνει χιλιάδες προσωρινές απολύσεις για να μην μείνει κανένας εργαζόμενος μόνος του και χωρίς το πολύτιμο επίδομα ανεργίας.

Οι αντιδράσεις της δεξιάς: «Παρεμβατικότητα στην αγορά εργασίας»

Ο υπεύθυνος Οικονομίας του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Ντανιέλ Λακάγιε, άσκησε δριμύτατη κριτική στη Ντίαθ και την κυβέρνηση συνασπισμού των σοσιαλιστών και της Αριστεράς καταγγέλλοντας την «παρεμβατικότητα» που αλλοιώνει την αγορά εργασίας.

«Είναι το τυπικό παρεμβατικό μέτρο που υποτίθεται ότι προστατεύει, αλλά μόνο χειροτερεύει την κατάσταση», τόνισε ο εκπρόσωπος της δεξιάς.

Για τον νεοφιλελεύθερο γκουρού του Λαϊκού Κόμματος «η κυβέρνηση αντί να προστατεύσει τον παραγωγικό ιστό για να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας παρά την πανδημία θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες στην πτώχευση».  

«Το μέτρο αυξάνει τον κίνδυνο κλεισίματος και για αυτό πολλών περισσότερων απολύσεων, γιατί οι εταιρείες που «ασφυκτιούν» θα αναγκαστούν να κλείσουν», προειδοποίησε υποκριτικά ο Λακάγιε, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση απαιτεί μια οικονομία πολέμου για όλους και αυτή προχωρά σε δαπάνες καλοσύνης».   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL