Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Λόπες Οβραδόρ: Φάση 2 της πανδημίας - Πρώτα οι φτωχοί και το Κοινωνικό Κράτος - Όχι νεοφιλελεύθερες «εθνικοποιήσεις»-ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λόπες Οβραδόρ: Φάση 2 της πανδημίας - Πρώτα οι φτωχοί και το Κοινωνικό Κράτος - Όχι νεοφιλελεύθερες «εθνικοποιήσεις»-ΔΝΤ

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο αριστερός πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Οβραδόρ θα αντιμετωπίσει την πανδημία στηρίζοντας πρώτα τους φτωχούς και το Κοινωνικό Κράτος, τους βιοπαλαιστές και τους μικρούς εμπόρους, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ ή τις «εθνικοποιήσεις» νεοφιλελεύθερους τύπου. Σε δύο συνεντεύξεις Τύπου ο πρόεδρος του Μεξικού ανέπτυξε τη Δευτέρα και την Τρίτη τα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση του για να αντιμετωπίσει την πανδημία με την κοινωνία όρθια στα πόδιά της, χωρίς να ξεχάσει να χαιρετήσει με την καρδιά του αντί με την παραδοσιακή χειραψία.

Πρώτα οι φτωχοί

«Πρώτα θα βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη για να ζήσουν σήμερα. Θα καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό στηρίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις και τους μικρούς εμπόρους. Δεν θα υπάρξουν διασώσεις μεγάλων επιχειρήσεων στο στυλ του νεοφιλελευθερισμού που τις έδιναν στις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες. Όχι, μην σκεφτείτε ότι θα υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές και άλλοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούσαν προηγούμενα. Εάν θα πρέπει να διασώσουμε κάποιο, ποιόν να διασώσουμε; Τους φτωχούς. Για το καλό όλων, πρώτα οι φτωχοί », τόνισε ο Λόπες Οβραδόρ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

«Θα δώσουμε πιστώσεις και θα ενισχύσουμε το Κοινωνικό Κράτος, για να φθάσει η βοήθεια σε περισσότερο κόσμο, τους μικρούς εμπόρους και καταστηματάρχες, αυτούς που έχουν συνεργεία, εργαστήρια και βιοτεχνίες. Θα τους βοηθήσουμε. Αυτό είναι το σχέδιο της ανάκαμψης. Πρώτα θα βοηθήσουμε αυτούς που έχουνε περισσότερη ανάγκη. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι οι Μεξικανοί», συνέχισε ο Λόπες Οβραδόρ, ξεκαθαρίζοντας ότι το Μεξικό δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ.

«Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο, πολύ διαφορετικό από τις συνταγές που εφάρμοζαν τις εποχές της κρίσης. Για παράδειγμα, πάντα προσέφευγαν σε δάνεια, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Εμείς, ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, γιατί έχουμε συναλλαγματικά αποθέματα, έχουμε επαρκή αποταμίευση και μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας την ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος του Μεξικού σε συνέντευξη Τύπου. 

«Προστατεύοντας τους αδύναμους, τους φτωχούς, θα δημιουργήσουμε μια ασπίδα για τα προγράμματα του Κοινωνικού Κράτους και σε μερικές περιπτώσεις θα τα ενισχύσουμε. Θα θωρακίσουμε τους φτωχούς. Κατά δεύτερο, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε προηγούμενα, θα σφίξουμε τα λουριά της κυβέρνησης», τόνισε ο Λόπες Οβραδόρ, δηλώνοντας ότι επείγει η καταπολέμηση της διαφθοράς και των συνεπειών της λιτότητας που είχε εφαρμοστεί προηγούμενα.

Ο Λόπες Οβραδόρ υπερασπίστηκε την πολιτική των έργων υποδομής που έχει δρομολογήσει, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στην Πόλη του Μεξικού,  της ανάπτυξης του ισθμού που ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό, των λιμανιών και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου όχι μόνο δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά και θα στηρίξουν την ανάκαμψη. Ο πρόεδρος του Μεξικού υπογράμμισε επίσης ότι θα στηρίξει τον εθνικό πετρελαϊκό τομέα, σε άμεση αντιπαράθεση αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ, και ότι θα επενδύσει 12 δισ. πέσος για τον εκσυγχρονισμό έξι μεγάλων διυλιστηρίων της χώρας.

Η Φάση 2 εναντίον της πανδημίας

O Λόπες Οβραδόρ, ή AMLO για τους οικείου του, παρουσίασε την Τρίτη τα μέτρα για να αντιμετωπίσει το Μεξικό τη Φάση 2 εναντίον του κορωνοϊού, παρουσία του υπουργού Υγείας και Οικονομικών και αξιωματούχων της Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και του στρατού, που θα λάβει επιπλέον 180 εκατ. δολάρια για να στηρίξει το σύστημα Υγείας και τις ανάγκες ασφαλείας έναντι του κορωνοϊού, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα στηρίξει τα κρατίδια της χώρας με άλλα 400 εκατ. δολάρια και το Κοινωνικό Κράτος με άλλα 180 εκατ. δολάρια.  

«Αυτή τη στιγμή θα προσφέρουμε πιστώσεις χωρίς επιτόκια ή με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια σε ένα εκατομμύριο μικρά καταστήματα και επιχειρήσεις που, δυστυχώς, θα πληγούν από την κρίση», τόνισε ο AMLO, προειδοποιώντας ότι η πανδημία θα διαρκέσει καιρό και  ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η συμφόρηση στα νοσοκομεία για να μπορούν να έχουν την απαραίτητη περίθαλψη αυτή που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Το σύστημα Υγείας ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ενίσχυσή του με 43.000 άτομα, έχοντας ήδη προσλάβει 1.200 άτομα, ενώ ο στρατός και το ναυτικό έχει διαθέσει 16.750 άτομα, στα οποία θα προστεθούν άλλα 3.694 άτομα.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τους χρόνους. Καλούμε αυτούς που διαχειρίζονται τις προσλήψεις να κατανοήσουν ότι βοηθούν τη  χώρα», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Ούγκο Λόπες – Γκατέλ, αφήνοντα να εννοηθεί ότι η δεξιά αντιπολίτευση σαμποτάρει το έργο της κυβέρνησης.

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι η ζωή, η υγεία, και αυτό προστατεύουμε», συμπλήρωσε ο AMLO, υπενθυμίζοντας ότι το φάντασμα της οικονομικής κρίσης ταλανίζει έναν πληθυσμό που ο μισός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο φόβος της οικονομικής ύφεσης οδήγησε τον Λόπεε Οβραδόρ να είναι επιφυλακτικός στην υιοθέτηση δραστικών μέτρων, όπως το κλείσιμο των εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, που θα είχαν καταστροφικές συνέπειες σε μια κοινωνία που έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

«Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ακραία μέτρα δεν θα είναι τα πρώτα που θα υιοθετήσουμε. Απέχουμε ακόμη από αυτό. Θέσαμε πόρους, εργαλεία και προσωπικό για να περιορίσουμε τον ιό», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Λόπες Γκατέγ, εκτιμώντας ότι «απέχουμε ακόμη μακριά από την ανάγκη μέτρων που θα εξασθενίσουν τη δημόσια ζωή και τις ατομικές εγγυήσεις».

Στη Πόλη του Μεξικού, τη Γκουανταλαχάρια, το Μοντερέι και σε άλλες μεγάλες πόλεις έχουν αρχίσει πάντως να εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, κυρίως σε ότι αφορά τα δημόσια θεάματα και τις μεγάλες ή μαζικές συναντήσεις ανθρώπων.

Για την κυβέρνηση πάντως σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η αποφυγή δημιουργίας κλίματος πανικού και στήριξης της οικογένειας, που έχει παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς στην μεξικανική κοινωνία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση προστασία των ατόμων άνω των 60 ετών.

Όχι στις απολύσεις

Η κυβέρνηση του Μεξικού θα δώσει τη μάχη κατά των απολύσεων και της στήριξης των εισοδημάτων των ηλικιωμένων, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν περισσότερο από άλλους την πανδημία.

«Σήμερα θα υπογράψω ένα διάταγμα που θα προσφέρει τους ηλικιωμένους που εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καθίσουν σπίτι τους με ένα βοήθημα. Ο Σλιμ [ο Μεξικανός κροίσος] που ανακοίνωσε ότι δεν θα απολύσει κανένα. Ζητώ από όλους τους επιχειρηματίες να δείξουν αλληλεγγύη και να επιτρέψουν στους εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας και όσους πάσχουν να πάνε σπίτι τους. Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες».

Ο AMLO καθησύχασε τους πολίτες ότι το κράτος έχει στη διάθεσή του 16 δισ. δολάρια για να στηρίξει το Κοινωνικό Κράτος, χάρις στην σωστή διαχείριση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε ένα μήνα θα λειτουργούν ακόμη 17 εξοπλισμένα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την πλευρά ο στρατός θα θέσει στη διάθεση του υπουργείου Υγείας αεροπλάνα και ιατροφαρμακευτικό προσωπικό, εξοπλισμούς απομόνωσης από ιούς, 3.200 νοσοκομειακές κλίνες και 15 νοσοκομεία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL