Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ισπανία: Ιδιωτικός κολοσσός νοσοκομείων απαιτεί παραιτήσεις, μειώσεις μισθών, ωραρίων και υποχρεωτικές άδειες την εποχή του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Ιδιωτικός κολοσσός νοσοκομείων απαιτεί παραιτήσεις, μειώσεις μισθών, ωραρίων και υποχρεωτικές άδειες την εποχή του κορωνοϊού

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η μείωση του κόστους για την αλυσίδα νοσοκομείων ΗΜ Hospidales αξίζει περισσότερο από τους ανθρώπους που πεθαίνουν κατά εκατοντάδες κάθε ημέρα στην Ισπανία. Έτσι οι μπίζνεσμαν της Υγείας, που έχουν 17 νοσοκομεία και 21 πολυκλινικές σε όλη την Ισπανία, πιέζουν το προσωπικό για παραιτήσεις, δηλαδή έμμεσες απολύσεις, μειώσεις μισθών και ωραρίων και υποχρεωτικές άδειες την εποχή που ο κορωνοϊός μαστίζει τη χώρα.   

H ιδιωτική εταιρεία νοσοκομείων και πολυκλινικών προσπαθεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος της με έμμεσο τρόπο ζητώντας από τους εργαζόμενους να πάρουν άδειες, να εργάζονται λιγότερες ώρες από αυτές που προβλέπουν οι συμβάσεις τους και να ζητήσουν εθελοντικές άδειες άνευ αποδοχών.

Η εταιρεία διαθέτει 1.500 νοσοκομειακές κλίνες και περίπου 100 πλήρη χειρουργεία, αλλά θεωρεί η ίδια σε έγγραφό της ότι βρίσκεται στα «μετόπισθεν» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα περιοριστικά μέτρα και το γεγονός ότι το δημόσιο δεν έχει ακόμη καταβάλλει τμήμα των υπηρεσιών που τις έχει αναθέσει με βάση διάφορες συμβάσεις έχει μειώσει τα έσοδά της με αποτέλεσμα να προσπαθεί να ρίξει στους εργαζόμενους το βάρος.

Η διεύθυνση ανθρώπινων πόρων της ΗΜ Ospidales των «μετόπισθεν» με 1.500 κλίνες και 100 χειρουργεία προσπαθεί να σπρώξει τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τις θέσεις εργασίας τους, για να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος για την εταιρεία: «Σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε γιατί έχουμε ανάγκη, με πρόσκαιρο και προσωρινό τρόπο, μέχρι να περάσει αυτή η κατάσταση και να βγούμε από τη στενωπό». Όταν οι πιέσεις αυτές έφθασαν στον ηλεκτρονικό τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα η εταιρεία διευκρίνισε ότι επιστολή απευθυνόταν στο «προσωπικό που δεν μπορεί να βοηθήσει στη νοσηλευτική διαχείριση», μόνο ούτε αυτή η διευκρίνιση σημειώνεται στην επιστολή.   

Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό στην Ισπανία και άλλες χιλιάδες στοιβάζονται στα πατώματα των δημόσιων νοσοκομείων ή κάθονται επί ημέρες σε πλαστικές καρέκλες στους διαδρόμους τους η εταιρεία HM Ospidales τονίζει ότι «εξετάζονται διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις, από τις οποίες μπορείτε να επωφεληθείτε εάν στην ψυχή σας θέλετε να βάλετε πλάτες και να συνεργαστείτε, και που οι υπεύθυνοι σας, οι επόπτες και το Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων σας άκουσε και μπορεί να σας μετακινήσει. Απολαύστε τις διακοπές με κυκλικό τρόπο, πάρτε άδειες ή διακόψτε την εργασιακή σχέση σας, λάβετε περιόδους προσωρινής άδειας, διανέμετε τις ώρες της καθημερινής εργασίας σας, για συμπληρώσετε τις ώρες αργότερα, μειώστε το ωράριο εργασίας σας, κλπ.». Τι μπορεί σημαίνει «κλπ» ας ελπίσουμε να τον γνωρίσουν οι εργαζόμενοι.  

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι η διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων έχει αρχίσει να καλεί προσωπικά τους εργαζόμενους, κυρίως από τη νοσοκομειακή περίθαλψη και το βοηθητικό προσωπικό, και να ασκεί πιέσεις, ενώ από στο νοσοκομείο της στο Σαντιάγκο της Κομποστέλας της Γαλικίας έκανε και τις πρώτες απολύσεις.

Τη στιγμή που η ΗΜ Ospidales απολύει προσωπικό από τα νοσοκομεία και τις κλινικές της την Γαλικία η τοπική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για να αντιμετωπίζει τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, με τον στρατό να στέλνει 60 άτομα και 28 οχήματα. Τουλάχιστον θα υπάρχουν κάποιοι για να φροντίσουν για την ταφή των ανθρώπων, που ευτυχώς ακόμη δεν έχει ανατεθεί σε ιδιώτες.  

Με περιττό θράσσος μάλιστα η επιστολή της ΗΜ Ospidales τελειώνει με μια... ευχή – προτροπή: «Καλή καρδιά σε όλους και... πόλεμος στον κορωνοϊό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL