Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ιταλία: «Απεργούμε για την υγεία και των… επιχειρηματιών», λέει ο Λαντίνι – Απεργία στην Amazon – Κινητοποιήσεις τραπεζικών, διανομέων, πρατηριούχων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: «Απεργούμε για την υγεία και των… επιχειρηματιών», λέει ο Λαντίνι – Απεργία στην Amazon – Κινητοποιήσεις τραπεζικών, διανομέων, πρατηριούχων...

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Απεργούμε «για» την υπεράσπιση της υγείας και της ασφάλειας αυτών που εργάζονται, όλων των Ιταλών πολιτών, ακόμη και αυτής των επιχειρηματιών. Η δική μας δεν είναι μια διαμαρτυρία εναντίον κανενός, ούτε για τα συμφέροντα των εργαζομένων, όπως όταν αγωνίζονται γι να έχουν αυξήσεις ή μείωση ωραρίων. Η υγεία και η ασφάλεια έρχονται πριν από το κέρδος», τόνισε ο γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι.

Οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες έχουν κηρύξει γενική απεργία στις Περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Λάτσιο, γιατί κατά τη γνώμη τους ο Κόντε υπέκυψε στις πιέσεις των βιομηχάνων και δεν έκλεισε πολλές μη απαραίτητες δραστηριότητες και δεν τους πιέζει να πάρουν μέτρα προστασίας υπέρ των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στη Amazon του Τορίνου υπογράμμισαν ότι απεργούν γιατί «η αμερικανική πολυεθνική τους εξαναγκάζει να εργάζονται σε απολύτως μη απαραίτητες εργασίας και σε απαράδεκτες συνθήκες με έλλειψη ατομικών ειδών προστασίας και αλλαγές στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων για να σεβαστεί ότι προβλέπεται από το Πρωτόκολλο για την προστασία και την υγεία των εργαζομένων που υπέγραψε η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί φορείς».

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση των συνδικάτων του τραπεζικού τομέα με το Σύλλογο Τραπεζών ΑΒΙ, με τους τραπεζοϋπαλλήλους να απαιτούν μέτρα ασφάλειας για την υγεία των εργαζομένων στις τράπεζες και το κλείσιμό τους για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

 «Οι ανησυχίες για την υγεία των εργαζομένους που εκπροσωπούμε είναι πολύ μεγάλες και δεν μπορεί να θυσιαστεί για εμάς για κανένα κέρδος», υπογράμμισαν τα συνδικάτων των απεργών του τομέα παραγωγής και διακίνησης χαρτιού στη Λομβαρδία, υπογραμμίζοντας ότι θα εφοδιάζουν μόνο όσες εταιρείες που χρησιμοποιούν χαρτί για συσκευασίες τροφίμων, στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας.

Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, που απασχολούμε περίπου 100 χιλιάδες άτομα στην Ιταλία, προειδοποίησαν ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια’ Κανένας δεν πρέπει να σκεφτεί να μας αντιμετωπίσει ούτε σαν σκλάβους, ούτε σαν μάρτυρες». Οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων καυσίμων πέρασαν σε μια άμεση επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και των βιομηχάνων προειδοποιώντας ότι «είμαστε άτομα με οικογένειες να προστατεύσουμε, πολίτες μεταξύ των άλλων πολιτών που ξέρουν ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά και που δεν θέλουν να τους φορτώνουν επάνω τους το όλο το βάρος άλλων υποκειμένων, που έχουν άλλα μέσα, οικονομική επιφάνεια και εισοδήματα, και που επιμένουν να μας αγνοούν».

«Ακόμα στους δρόμους χωρίς εγγυήσεις και με τον κίνδυνο να μας δώσουν πρόστιμο 500 ευρώ, περιμένοντας έξω από τα εστιατόρια για τη διανομή» κατήγγειλαν από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι διανομείς με ποδήλατα, γιατί στην Ιταλία δεν γίνεται διανομή με μηχανάκια. «Ούτε ο δήμαρχος (του Δημοκρατικού Κόμματος), ούτε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης (της Λέγκας) δεν νοιάστηκαν για την υγεία μας και τα προβλήματα που τους θέσαμε», υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους οι διανομείς του Μιλάνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL