Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Ταξικός κορωνοϊός: Απεργίες στην Ιταλία εναντίον βιομηχάνων και Κόντε. Γενική απεργία σε Λομβαρδία και Λάτσιο στις 25/3
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταξικός κορωνοϊός: Απεργίες στην Ιταλία εναντίον βιομηχάνων και Κόντε. Γενική απεργία σε Λομβαρδία και Λάτσιο στις 25/3

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι στρατηγικές εταιρείες της Ιταλίας απεργούν. Οι βιομηχανικοί εργάτες δεν θέλουν να πεθάνουν στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες που ο πρωθυπουργός Κόντε δεν είχε το θάρρος να κλείσει, κάνοντας μια ακόμη χάρη στους βιομήχανους. Για να προστατεύσουν τη ζωή τους και αυτή των οικογενειών τους προχώρησαν τη Δευτέρα σε αυθόρμητες απεργίες, ενώ στις 25 Μαρτίου, την ημέρα έναρξης της ισχύος του διατάγματος του Κόντε, οι Εργάτες Μετάλλου, του χημικού, κλωστοϋφαντουργικού και μεταποιητικού τομέα των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων Fiom CGIL, Fim CISL και UΙL Uil, θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες μεγάλες περιφερειακές απεργίες στο Λάτσιο και τη Λομβαρδία.

«Κατεβαίνουμε σε κινητοποιήσεις για να υπερασπίσουμε τη ζωή και την υγεία. Το διάταγμα της κυβέρνησης που υπογράφηκε στις 22 Μαρτίου, λαμβάνει υπόψη του μόνο μερικώς τις προτάσεις που κατέθεσαν στη κυβέρνηση η CGIL, η CISL και η UIL, γιατί όπως φαίνεται πολλές δραστηριότητες που δεν είναι βασικές ούτε απαραίτητες συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα σε αυτές που θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Πάντα ζητούσαμε να τίθεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων ως πρωταρχικό θέμα για οποιαδήποτε απόφαση, μα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων Confindustria. Το κέρδος και η οικονομία προέχουν στην υγεία και την ασφάλεια. Ζητάμε από τις οργανώσεις των εργοδοτών και τις επιχειρήσεις να έχουν την αίσθηση της ευθύνης και να μην προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις και να φέρνουν σε απόγνωση τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή ευχόμαστε την χρήση των κοινωνικών μέτρων για να επιτραπεί η διακοπή της εργασίας των εργαζομένων», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία συνδικάτα.  

Με αιχμή τους εργαζόμενους στην εταιρεία του αεροδιαστημικού τομέα Leonardo του Τορίνου οι εργαζόμενοι έκαναν αυθόρμητες απεργίες στις συγγενικές εταιρείες του τομέα GeAvia, Fata Logistics System, Lgs, Vitrociset, MBDA, DEMA, CAM και DAR, ενώ στο Τορίνο η συμμετοχή στην απεργία στις δύο μεγάλες εγκαταστάσεις της Avio Aero έφθασε στο 90%. Πολύ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία στην Alessio Tubi και την Officine Vica, ενώ η Alcar και η Brugnago διέκοψαν τη λειτουργία τους μόλις τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν.  

Μετά τους Εργάτες Μετάλλου και τους βιομηχανικούς εργάτες τη σκυτάλη φαίνεται ότι πήραν οι υπάλληλοι του τραπεζικού τομέα, με τα τέσσερα μεγαλύτερα συνδικάτα του τομέα να προειδοποιούν το σύλλογο τραπεζών ΑΒΙ, την ομοσπονδία των Ταμιευτηρίων Federcasse, τα διοικητικά συμβούλια όλων των τραπεζών και τον πρωθυπουργό Κόντε ότι «μετά την καταγραφή πολλών κρουσμάτων από τον κορωνοϊό φαίνεται ότι δεν εργαζόμαστε σε κατάσταση ασφαλείας», καταγγέλλοντας ότι στις τράπεζες δεν δίνονται μάσκες και γάντια στους εργαζόμενους και δεν υπάρχουν αντισηπτικά για την προστασία τους. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι απειλούν και αυτοί με απεργία.

«Χάνουμε 100 δισ. το μήνα», λένε οι βιομήχανοι – «Εμείς τη ζωή μας», απαντούν οι εργαζόμενοι

«Χάνουμε 100 δισ. το μήνα. Γενική απεργία; Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω για τι πράγμα;», τόνισε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας βιομηχάνων Confindustria Βιτσέντζο Μπότσια, προτείνοντας ως εναλλακτική λύση τον δανεισμό της χώρας, «που θα το πληρώσουμε σε τριάντα χρόνια, λες και ήταν ένα πολεμικό δάνειο, γιατί έτσι είναι».

«Εμείς χάνουμε τις ζωές», απάντησαν οι απεργοί εργάτες, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον αξιόπιστη ενημέρωση. «Η ασφάλεια των εργαζομένων έρχεται πρώτη», προειδοποίησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τμήματα Εργατών Μετάλλου της CGIL, της CISL και της UIL.

Η CGIL του Μ. Λαντίνι

«Είπαμε να μην κάνουμε σήμερα γενική απεργία, αλλά εκεί που δεν υπάρχουν συνθήκες ασφάλειας, εάν οι εργαζόμενοι, οι Επιτροπές του Σωματείου και τα συνδικάτα της κατηγορίας  ήθελαν να προκηρύξουν απεργία θα είχαν τη στήριξη της CGIL», τόνισε ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερο ιταλικού συνδικάτου CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι, από το μικρόφωνο της ίδιας ραδιοφωνικής εκπομπής που είχε παρέμβει και ο πρόεδρος των βιομηχάνων.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL