Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Συνδικάτα σε Κόντε: "Δεν συμφωνήσαμε αυτά" - Απαραίτητες δραστηριότητες, ή γενική απεργία - Προστασία εργαζομένων τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνδικάτα σε Κόντε: "Δεν συμφωνήσαμε αυτά" - Απαραίτητες δραστηριότητες, ή γενική απεργία - Προστασία εργαζομένων τώρα

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, μετά την απειλή των τριών μεγαλύτερων συνδικάτων την Κυριακή το πρωί για γενική απεργία για να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων με την αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας, υπέγραψε λίγο μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδας το σχετικό διάταγμα, που δεν συμπεριλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με τα συνδικάτα για το κλείσιμο κάθε μη απαραίτητης δραστηριότητας έως τις 3 Απριλίου. Το διάταγμα του Κόντε προβλέπει τη λειτουργία 100 "βασικων δραστηριότητες", που κρίνονται πολλές από τα συνδικάτα..

Με αιχμή το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, την αριστερή CGIL, με την οποία ευθυγραμμίστηκαν και οι άλλες δύο πιο μετριοπαθείς μεγάλες συνομοσπονδίες των εργαζομένων, η CISL και η UIL, τα συνδικάτα προειδοποίησαν ότι τα μέτρα του Κόντε επιτρέπουν ακόμη σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να λειτουργεί, γεγονός που επανέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις απειλές για γενική απεργία. «Δεν ήταν αυτό το κείμενο που είχαμε συμφωνήσει», κατήγγειλαν οι τρεις συνομοσπονδίες, ζητώντας μια ουσιαστική προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Απειλές βιομηχάνων 

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας βιομηχάνων Confindustria Βιτσέντζο Μπότσια και οι σύλλογοι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είχαν ζητήσει από τον Κόντε σημαντικές εξαιρέσεις από την πρώτη λίστα που είχε καταρτίσει και φαίνεται ότι κατάφεραν να κερδίσουν ακόμη ορισμένες εξαιρέσεις προκαλώντας την αντίδραση των συνδικάτων. Ο Κάρλο Μπονόμι, ο ισχυρός πρόεδρος των βιομηχάνων του Μιλάνου Assolombarda, απείλησε από την πλευρά τον Κόντε ότι εάν κλείσει τις δραστηριότητες με βάση τις υποδείξεις των συνδικάτων, πολλές επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν ξανά. 

Παρά τις πιέσεις των βιομηχάνων αυτό το διάστημα ο γενικός γραμματέας της CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι "οι άνθρωποι έρχονται πριν από τα κέρδη" και να ζητά μάταια από τους επιχεριηματίες να σεβαστούν το κοινό πρωτόκολλο που υπέγραψαν για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Στις περισσότερες ιταλικές επιχειρήσεις δεν λαμβάνονται ουσιαστικά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα του ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ο Κόντε θα ισχύουν από τις 25 Μαρτίου, προσφέροντας στις εταιρείες τρεις ημέρες για να προσαρμοστούν και να απομακρύνουν τα εμπορεύματα από τις αποθήκες τους, ενώ το διάταγμα στάλθηκε άμεσα για δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα ισχύει έως τις 3 Απριλίου. Για τους πολίτες απαγορεύθηκε από την Κυριακή κατηγορηματικά η μετακίνησή τους σε δήμο διαφορετικό από την κατοικία τους, με εξαίρεση για λόγους εργασίας, έκτακτης ανάγκης ή υγείας.

Το πρόβλημα με το διάταγμα του Κόντε είναι ότι προβλέπει τη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων που συνδέονται με τις «βασικά αναγκαίες επιχειρήσεις που θα πρέπει να λειτουργούν», γεγονός που αυξάνει πάλι αρκετά των αριθμό των εργαζομένων που θα συνωστίζονται στα εργοστάσια και θα διευκολύνουν τη διασπορά του ιού. Μέχρι νεωτέρας οι επιχειρήσεις αυτές θα λειτουργούν ενημερώνοντας απλώς τις αρμόδιες αρχές.  

Ο κάθε νομάρχης θα αποφασίζει εάν ορισμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν γιατί θέτουν σε κίνδυνο την κυκλική παραγωγική δραστηριότητάς τους ή εάν η διακοπή της λειτουργίας τους μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές ή άλλες ζημιές ή καταστροφές. Επιτρέπεται η λειτουργία των εταιρειών του αεροδιαστημικού τομέα, της άμυνας και όσων εκτιμάται ότι έχουν εθνική στρατηγική σημασία, εκτός εάν ο νομάρχης απαγορεύσει τη λειτουργία τους.

To υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης θα μπορεί κατά περίπτωση να διευρύνει τη λίστα, αλλά μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών.

Το διάταγμα προβλέπει τη διακοπή των δραστηριοτήτων στη βαριά βιομηχανία, με αιχμή τον χαλυβουργικό τομέα και αυτόν της μεταλλουργίας, αλλά τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι με τον τρόπο που γίνεται θα παραμείνει ανοικτό το 70% των επιχειρήσεων. Διακόπτονται οι εργασίες στον κατασκευαστικό τομέα, με εξαίρεση τις δημόσιες υποδομές, ενώ διακόπτεται και η λειτουργία των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης αποτέλεσε τον πυρήνα του σχεδιασμού των νέων περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κόσμος χρησιμοποίησε κάθε είδους πίεση για εξαιρέσεις. Τα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνουν έναν κατάλογο 80 δραστηριοτήτων που μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένων και των οικιακών βοηθών και αυτών που προσφέρουν βοήθεια προς τους ηλικιωμένους έως και τους θυρωρούς των κτιρίων, τον τομέα του τύπου, όπως το εμπόριο του χαρτιού για την έκδοση βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων και όλων των εκδόσεων, ενώ τα καπνοπωλεία δεν θα μπορούν να πωλούν προϊόντα στοιχημάτων.

Για μια ακόμη φορά ο τομέας των τροφίμων και των ειδών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακείων, βρίσκονται στην πρώτη θέση των δραστηριοτήτων που θα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ δεν παραλείπεται η άδεια λειτουργίας των call center. Κανονικά θα λειτουργούν οι εταιρείες του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας και όλες οι εταιρείες που κατασκευάζουν εργαλεία για αυτούς τους τομείς.

Ο πετροχημικός τομέας θα συνεχίσει την παραγωγή, επεξεργασία και διανομή καυσίμων και φυσικού αερίου. Ο κλωστοϋφαντουργικός τομέας χωρίζεται στα δύο, με τον τομέα παραγωγής στολών εργασίας και άλλων ενδυμάτων ή προϊόντων για την εργασία, που θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Από τον χημικό τομέα θα λειτουργούν οι εταιρείες παραγωγής προϊόντων για τις φαρμακευτικές εταιρείες, ελαστικών, πλαστικών και κατασκευής πλαστικών προστασίας για τα εργαστήρια, τα φαρμακεία και τους εργαζόμενους.

Ο τομέας της μεταποίησης φαίνεται να έχει τις περισσότερες εξαιρέσεις, αφού συμπεριλαμβάνει τις εταιρείες παραγωγής γεννητριών και ηλεκτρολογικών προϊόντων, σχοινιών, σπάγκων, ειδών συσκευασίας, κλπ.

Συνεχίζουν να λειτουργούν ασφαλώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και αυτές για την επισκευή και αντικατάσταση των μηχανημάτων και των εργαλείων τους και τα συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL