Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο Κόντε φοβήθηκε ιό και εργαζόμενους: Κλείνει τα εργοστάσια μετά από εκατόμβη νεκρών και τελεσίγραφο συνδικάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κόντε φοβήθηκε ιό και εργαζόμενους: Κλείνει τα εργοστάσια μετά από εκατόμβη νεκρών και τελεσίγραφο συνδικάτων

Του Αργύρη Παναγόπουλου

O Κόντε επιτέλους άκουσε τα συνδικάτα και κυρίως τον Μαουρίτσιο Λαντίνι της CGIL και αποφάσισε να κλείσει προφανώς κάθε μη στρατηγική παραγωγική δραστηριότητα μετά τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων από τον κορωνοϊό στις Περιφέρειες του Μιλάνου, της Βενετίας και του Τορίνου και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα από τη διασπορά του από τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες στις οικογένειες και τους ηλικιωμένους στο βωμό τους κέρδους και της απληστίας.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι παραγωγικές διαδικασίες στην Ιταλία θα σταματήσουν όχι γιατί το θέλει ο Κόντε, οι σύμβουλοι του υπουργείου Υγείας ή οι επιχειρηματίες, αλλά γιατί το απαίτησαν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία. Γιατί οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να σκεφτούν και να δράσουν υπερασπίζοντας την κοινωνία.

«Βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που ζει η χώρα από το τέλος του Β. Παγκοσμίου Πολέμου. Ο θάνατον πολλών συμπατριωτών αποτελεί ένα πόνο που επιστρέφει κάθε μέρα»,  τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε από το Facebook, προετοιμάζοντας τη χώρα του σε μια σκλήρυνση των μέτρων, αφήνοντας σε δεύτερη φάση την ανακοίνωση των ελάχιστον δραστηριοτήτων που θα παραμείνουν ανοικτές, εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ κα τα φαρμακεία.

Από το μήνυμα του Κόντε φαίνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται να διατηρεί σε λειτουργία μόνο τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, τα ταχυδρομεία, τις μεταφορές και τις ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι θα επιβραδυνθεί, αλλά δεν θα σταματήσει «η παραγωγική μηχανή της χώρας».

Για να καταλάβει ο Κόντε και οι βιομήχανοι ότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να κλείσουν τα εργοστάσια χρειάστηκαν διαδοχικές αυθόρμητες απεργίες, μια πραγματική σιωπηλή και σθεναρή εξέγερση του μεγαλύτερου συνδικάτου Εργατών Μετάλλου FIOM CGIL, η μαζική προσφυγή των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, για να σωθούν από τη στυγνή εκμετάλλευση που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους και τη δημόσια Υγεία.

«Η CGIL, όπως έκανε πάντα, ζητά από τη κυβέρνηση μια περαιτέρω πράξη ευθύνης για να αποφύγουμε να μετατραπεί ο φόβος του κόσμου σε οργή. Πρέπει να διακοπούν όλες οι δραστηριότητες που δεν είναι απαραίτητες», τόνισε ο Λαντίνι στη βιντεοδιάσκεψη ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα συνδικάτα και τους εργοδότες.  

Την ίδια στιγμή είχε φθάσει στο γραφείο του Κόντε, και συνεπώς στην κυβέρνηση και τους εργοδότες, η επιστολή - τελεσίγραφο από τους γραμματείς των τριών μεγαλύτερων συνδικάτων, του Λαντίνι της CGIL, της Ανναμαρία Φουρλάν της CISL και του Καρμέλο Μπαρμπαγκάλο της UIL, που ζητούσαν ευγενικά και κατηγορηματικά να κλείσουν τα εργοστάσια. Με την εκατόμβη των νεκρών και τον κίνδυνο μιας γενικής απεργίας ο Κόντε αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να ακούσει τους εργαζόμενους.

Γιατί ο Κόντε και οι δεξιοί, ακροδεξιοί και κεντροαριστεροί Περιφερειάρχες και δήμαρχοι κυνήγησαν αυτές τις ημέρες του ποδηλατιστές και τους αργόσχολους ανεγκέφαλους που βολτάριζαν σε δρόμους, πάρκα, πλατείες και χιονοδρομικά κέντρα, αλλά δεν έβγαζαν λέξη για το γεγονός ότι εκατοντάδες και πολλές φορές χιλιάδες άτομα στοιβάζονταν στην ίδια βιοτεχνία ή στο ίδιο εργοστάσιο, χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο και σε κοινούς χώρους για να διασπείρουν τον κορωνοϊό με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα στις πιο πλούσιες και βιομηχανικές περιοχές της χώρας.

Ο καπιταλισμός των κωφάλαλων μάνατζερ και πολιτικών άκουσε τελικά στην Ιταλία το υποζύγιο που τραβάει το κάρο του και θα σταματήσει τη βιομηχανική παραγωγή. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους δικαιώθηκαν, γνωρίζοντας ότι πληρώνουν και θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα. Είναι αλήθεια ότι ο ιός κτύπησε και ορισμένους επώνυμους. Η αλήθεια της αλήθειας είναι όμως ότι στο Μπέργκαμο, τη Μπρέσια, το Μιλάνο και ορισμένες περιοχές των Περιφερειών της Βενετίας και του Τορίνου σφαγιάζει πρώτα τους ηλικιωμένους γονείς των εργαζομένων και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ελάχιστοι ήταν οι επιχειρηματίες που κάθισαν μέσα στις φάμπρικες και τις βιοτεχνίες μαζί με τους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι επιχειρηματίες δίνουν τις οδηγίες τους από το κινητό από τις απομονωμένες βίλες και τα θέρετρα που βρήκαν ασφαλές καταφύγιο.

Ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, ο γενικός γραμματέας της CGIL, ακόμη και την ημέρα της υπογραφής του «Πρωτοκόλλου για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας», ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, CGIL, CISL και UIL, και τις οργανώσεις και συλλόγους των εργοδοτών είχε προειδοποιήσει τον Κόντε και τους επιχειρηματίες να μην θυσιάζουν τους εργαζόμενους για τα κέρδη.  

Όταν από τη τηλεόραση ζήτησε να κλείσει η Amazon του Μπέζος στην Ιταλία πέσανε στην κυριολεξία να τον φάνε όλοι αυτοί που υποκριτικά από τις θέσεις της κυβέρνησης και των Περιφερειών υποτίθεται ότι θέλουν να σταματήσουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Δεν είναι αποδεκτό τα κέρδη της Amazon να έρχονται πρώτα από την ασφάλεια των ανθρώπων», είχε καταγγείλει ο Λαντίνι της CGIL, ζητώντας από τους αρμόδιους που κυνηγούν τους μετανάστες που κάθονται ακόμη στα παγκάκια να κλείσουν τα γραφεία και τις αποθήκες της Amazon , που στοιβάζονται χωρίς μέτρα προστασίας χιλιάδες εργαζόμενοι.  

Ο Κόντε έχει μόνο σε ένα πράγμα δίκαιο. Η Ιταλία όντως αποτελεί παράδειγμα για να αντιμετωπίζουμε την κρίση. Οι Ιταλοί εργαζόμενοι απέδειξαν ότι έχουν ακόμη συνείδηση της ταξικής φύσης των προβλημάτων τους και έδειξαν ότι ακόμη και τη στιγμή του μεγάλου πόνου μπορούν να επιβάλλουν τα αιτήματά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL