Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ιταλία: Ο Κόντε επιμένει με τα Coronabonds - Προβλέψεις για ύφεση 8% - 20.000 στρατιώτες στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Ο Κόντε επιμένει με τα Coronabonds - Προβλέψεις για ύφεση 8% - 20.000 στρατιώτες στους δρόμους

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε επανέφερε την πρόταση για την έκδοση των αποκαλούμενων Coronabons από την ΕΕ "για να χρησιμοποιηθούν από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση", ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ηγετικά στελέχη της ιταλικής κεντροαριστεράς, όπως ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ζήτησαν μια πιο ενεργή στάση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορωνοϊό.

Για τον Κόντε η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα 500 δισ. του μηχανισμού σταθερότητας για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία γιατί οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν φθάνουν για μια ουσιαστική στήριξη της οικονομίας. 

Ο Επίτροπος για θέματα οικονομίας Π. Τζεντιλόνι τόνισε στο Radio Anch’io ότι «η κοινή πρόταση της Ευρώπης δεν είναι ακόμη η κατάλληλη» και διευκρίνισε «ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για τα Eurobonds  ή Coronabonds , αλλά για την έκδοσή τους χρειάζονται έκτακτα εργαλεία», εκτιμώντας ότι «ο μηχανισμός οικονομικής σταθερότητας είναι ο πλέον κατάλληλος».

Οι ανησυχίες του Κόντε, του Τζεντιλόνι κια του Λέτα συνέπασαν μάλιστα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ref Ricerche για την πορεία της ιταλικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο παγώνοντας στην κυριολεξία τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Η Ref Ricerche εκτιμά ότι η ήδη εξασθενισμένη ιταλική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 8% το πρώτο εξάμηνο, από το ύφεση 1% με 3% των προηγούμενων εκτιμήσεων. 

Εάν περάσει η πανδημία το κορωνοϊού η ιταλική οικονομία μπορεί οδηγεί σε ύφεση 5% το  τρίτο τρίμηνο και να ανακάμψει με άνοδο 3% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ref Ricerche. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Λεμέρ προειδοποίησε ότι «εάν η ΕΕ εγκαταλείψει την Ιταλία η ΕΕ δεν θα ανακάμψει ποτέ».

Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια της Λομβαρδίας, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, εξετάζει να διακόψει το δίκτυο των μέσων συγκοινωνίας στο Μιλάνο για να περιοριστούν στο μέγιστο οι μετακινήσεις, «γιατί κυκλοφορεί ακόμη πολύς κόσμος στους δρόμους», και να επιτραπεί μόνο η λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων και των φαρμακείων. Παράλληλα μελετάται ο περιορισμός των ωραρίων λειτουργίας των σούπερ μάρκετ κατά μια ή δύο ώρες την ημέρα και το κλείσιμό τους την Κυριακή. Η Περιφέρεια της Λομβαρδίας ζητά και μέτρα για τη μείωση της παραγωγής στον βιομηχανικό τομέα και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά η απόφαση αυτή ανήκει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης. Η Περιφέρεια του Βένετο – Βενετίας απαγόρευσε στους πολίτες να μετακινούνται πάνω από 200 μέτρα για να κάνουν τα ψώνιά τους, ενώ αυτή της Σικελίας διέταξε το κλείσιμο όλων των καταστημάτων την Κυριακή. Σημειώνεται ότι στην Ιταλία τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ είναι ανοικτά και την Κυριακή.  

Η κυβέρνηση Κόντε έστειλε 300 γιατρούς στο νοσοκομεία της Λομβαρδίας, από άλλες Περιφέρειες της χώρας, ενώ μόλις το 10% των συνταξιούχων γιατρών της Λομβαρδίας δήλωσε τη διάθεσή του να επανέλθει σε υπηρεσία, παρόλο που γνωρίζουν ότι η πράξη τους μπορεί να αποτελεί ένα συμβόλαιο θανάτου με τον κορωνοϊό εξαιτίας της ηλικίας τους.

Στο Μιλάνο 114 στρατιώτες ξεκίνησαν να ελέγχουν τις κινήσεις των πολιτών, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να χρησιμοποιηθούν έλεγχοι από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές για τις κινήσεις των πολιτών διαμέσου των κινητών τους τηλεφώνων. Τα κρούσματα από τον κορωνοϊό που αισθάνονται καλά θα φιλοξενούνται στο Μιλάνο σε ξενοδοχεία που έχουν επιταχθεί από τις αρχές για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή απομόνωσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL