Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
To Opus Dei ξεπέρασε τον… Α. Γεωργιάδη: Προσευχή on line, αλλά χωρίς… πυτζάμες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

To Opus Dei ξεπέρασε τον… Α. Γεωργιάδη: Προσευχή on line, αλλά χωρίς… πυτζάμες

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι ακροδεξιοί καθολικοί του Opus Dei ξεπέρασε σε ευρηματικότητα και ρητορική ακόμη και τον Άδωνη Γεωργιάδη, ζητώντας από τους πιστούς την περίοδο του κορωνοϊού να μην συμμετέχουν σε προσευχές on line… φορώντας τις πυτζάμες τους.

Το Opus Dei ξεκίνησε να προσφέρει στους πιστούς προσευχές on line, από τη στιγμή που ισχύουν στις περισσότερες χώρες τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της διασποράς του κορωνοϊού. Παρόλο που ο επουράνιος πατέρας για άλλη μια φορά δοκιμάζει τους πιστούς του και μη το Opus Dei θέλησε να θέσει τους πιστούς σε μια ακόμη δοκιμασία παρουσιάζοντας ένα είδος κώδικά και σκηνογραφίας για να συμμετέχουν στις προσευχές on line.

«Η καραντίνα και η αναγκαία απομόνωση αυτών των ημερών μπορεί να αποτελέσουν μια ευκαιρία για να συμμετέχουμε καθημερινά στην Άγια Λειτουργία», σημειώνει το Opus Dei σε ένα κείμενο με τίτλο «έξι συμβουλές για να ζήσουμε καλά τη Λειτουργία on line».

«Παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάνε στην Εκκλησία έχουμε περισσότερο χρόνο για να παρακολουθήσουμε κάθε ημέρα τη Λειτουργία on line», συνεχίζει το κείμενο του πλέον ακροδεξιού, φασιστοειδούς και συντηρητικού τμήματος της Καθολικής Εκκλησίας, προτείνοντας στους πιστούς να παρακολουθούν από το You Tube «τρεις Λειτουργίες την ημέρα».

Σε αυτό το σημείο αρχίζει ο πραγματικός μεσαίωνας, αλλά on line, αφού του Opus Dei  ζητά από τους πιστούς να προετοιμάσουν και μια σκηνογραφία πριν ξεκινήσουν να προσεύχονται στο… You Tube. To Opus Dei ζητά από τους πιστούς «να τοποθετήσουν ένα σταυρό ή την εικόνα της Παρθένου κοντά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή και εάν έχουν να ανάβουν ένα αρωματικό κερί». Το χειρότερο όμως φθάνει λίγο αργόερα όταν το Opus Dei ζητά από τους πιστούς να φορέσουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό. «Να ντυθείτε καλά για τη Λειτουργία. Αφήστε την πυτζάμα για να κοιμηθείτε και τα αθλητικά παπούτσια για την άθληση». Με πιο απλά λόγια με τη πυτζάμα και τα αθλητικά παπούτσια θα βρείτε κλειστές τις πόρτες του παραδείσου.

Όταν κάποιοι ζήτησαν εξηγήσεις από το τμήμα Επικοινωνίας του Opus Dei η απάντηση ήταν στα ίδια μέτρα με την… εγκύκλιο. «Για τους χριστιανούς η λειτουργία είναι κάτι το σημαντικό και ο προσεκτικός τρόπος με τον οποίο ντύνονται μπορεί να συνεισφέρει να το υπογραμμίζουν. Συμβαίνει επίσης και σε άλλους χώρους της ζωής, μπορεί να πάει κανείς σε ένα επίσημο γεύμα με την πυτζάμα ή τα αθλητικά παπούτσια, αλλά δεν μπορεί να είναι το σύνηθες. Λογικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν οι ασθενείς παρακολουθούν τη λειτουργία με τη πυτζάμα. Η συμβουλή απευθύνεται σε όλους τους υγιείς και αποτελεί μόνο μια συμβουλή, γιατί ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει όπως θέλει».  

Προσοχή, όμως, η λειτουργία on line πρέπει να γίνεται σαν μια κανονική λειτουργία. Με πυτζάμες ή όχι «θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε στην ενορία». Τι σημαίνει αυτό; «Θα πρέπει να σηκωνόμαστε όταν διαβάζουν το Ευαγγέλιο και να γονατίζουμε για την Μετάληψη, κλπ. Τις πιο βασικές στιγμές της λειτουργίας».  

Τώρα θα πει κανείς τι είναι οι πυτζάμες, τα κεριά και τα εικονίσματα για τις λειτουργίες από το You Tube όταν το Opus Dei στήριξε αιμοσταγείς δικτάτορες όπως ο Φράνκο και ο Σαλαζάρ, ο Πινοσέτ και ο Βιντέλα; Για να αναφερθούμε σε μερικούς από τους χειρότερους.

Για αυτά και άλλα πολλά ο ακροδεξιός Πολωνός Πάπας αναβάθμισε το Opus Dei μέσα στο χώρο της Καθολικής Εκκλησίας, κάτι που κανείς άλλος Πάπας δεν είχε τολμήσει να κάνει κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL