Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Διάγγελμα Φελίπε Στ΄για κορωνοϊό: Ζήτω η μοναρχία offshore – Απάντηση με κατσαρόλες: Φέρτε πίσω τα κλεμμένα (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάγγελμα Φελίπε Στ΄για κορωνοϊό: Ζήτω η μοναρχία offshore – Απάντηση με κατσαρόλες: Φέρτε πίσω τα κλεμμένα (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Εκατομμύρια Ισπανοί χτυπούσαν χθες αργά το βράδυ της κατσαρόλες τους ζητώντας να τους επιστραφούν τα κλεμμένα από τον Βασιλικό Οίκο. Αυτή ήταν η ταυτόχρονη απάντηση στο διάγγελμα του βασιλιά Φελίπε Στ’, ο οποίος πέντε ημέρες μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σκέφθηκε να απευθυνθεί στους υπηκόους του για να τους μιλήσει για τον.. κορωνοϊό.

Ο Ισπανός μονάρχης ζήτησε την «ενότητα» και «να αφεθούν κατά μέρος όλες οι διαφορές μας», για «να ενωθούμε όλοι μαζί με τον ίδιο στόχο», δηλαδή «να κερδίσουμε τον κορωνοϊό». Ο μονάρχης κάλεσε στον «αγώνα» κατά του κορωνοϊού με υψηλούς τόνους και αναφορές στο μέλλον της Ισπανίας χωρίς τον ιό. «Εάν δεν χαμηλώσει η περιφρούρησή μας, εάν όλοι ενωθούμε, αναλόγως των ευθυνών μας… η Ισπανία θα ανακτήσει το σφυγμό της, τη ζωντάνιά της, τη δύναμή της… Η Ισπανία είναι μια μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος λαός που δεν παραδίδεται στις δυσκολίες… Αυτός ο ιός δεν θα μας νικήσει, θα μας κάνει πιο ισχυρούς ως κοινωνία», τόνισε όρθιος ο Φελίπε Στ’ αργά χθες το βράδυ στο σχεδόν 7λεπτο μήνυμά του σε έναν κόσμο που έχει κλειστεί στα σπίτιά του εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, ευχαριστώντας τους γιατρούς και του νοσηλευτικό προσωπικό που «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή… αυτού του αγώνα» και στέλνοντας τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων από τον κορωνοϊό, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 558 ανθρώπους.

https://twitter.com/aramateix/status/1240368809359409165?ref_src=twsrc^tfw

Ο Φελίπε Στ’ έχει κάνει στην πράξη άλλα δύο διαγγέλματα, όταν ανέλαβε τη βασιλεία το 2014 και όταν αναφέρθηκε στο καταλανικό τον Οκτώβριο του 2017, με καθυστέρηση δύο ημερών από το όργιο της βίας που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του Ραχόι για να  καταστείλει το δημοψήφισμα των εθνικιστών Καταλανών. Αυτή την φορά άργησε τον τριπλάσιο χρόνο. Ο Φελίπε Στ’ κληρονόμησε από τον πατέρα του τη συνήθεια να απευθύνει μόνο μηνύματα τα Χριστούγεννα, υπενθυμίζοντας και τις χριστιανικές ρίζες της μοναρχίας, και με την έναρξη της θητείας της νέας βουλής, όταν έχει ψηφιστεί ήδη ο νέος πρωθυπουργός.

Το Σοσιαλιστικό και Λαϊκό Κόμμα, οι Πολίτες και οι φασίστες του Vox προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του Χουάν Κάρλος από τη βουλή. Ο «Βασιλικός Οίκος», δηλαδή ο Φελίπε Στ’ , εξέδωσε την προηγούμενη Κυριακή, λίγο μετά την ανακήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δηλώνοντας ότι αποποιείται της κληρονομίας του πατέρα του, παρόλο που δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα, αλλά μόνο συμβολικό, γιατί η αποποίηση γίνεται όταν έχει πεθάνει ο ιδιοκτήτης της περιουσίας, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι έδωσε εντολή για την περικοπή των 194.000 ευρώ που λαμβάνει ως αποζημίωση από το κράτος ο Χουάν Κάρλος.

https://twitter.com/Elba_Celo/status/1240368973205639176?ref_src=twsrc^tfw

Για να σώσει τη μοναρχία ο Φελίπε Στ’ αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι ο πατέρας του είχε λάβει από τη Σαουδική Αραβία 100 εκατ. και τα είχε μεταφέρει σε offshore, χωρίς να ενημερώσει κανένα. Η απόφαση αυτή του Φελίπε Στ’ υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι η ελβετικές δικαστικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα για τη «δωρεά» εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε η Κορίνα Λάρσεν, που έχει εδώ και χρόνια σχέση με τον συνταξιδοτηθέντα βασιλιά, και η οποία προήλθε από ένα Ίδρυμα με έδρα τον Παναμά  και έναν λογαριασμό με 100 εκατ. δολάρια. Οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας ερευνούν εάν τα χρήματα αυτά προέρχονται από μίζες που έλαβε ο Χουάν Κάρλος για την κατασκευή του τρένου υψηλής ταχύτητας AVE στη Μέκα της Σαουδικής Αραβίας.

Το Unidas Podemos υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα και στην Ισπανία, μόλις περάσει η κρίση του κορωνοϊού, αλλά ο ίδιος ο Σάντσεθ την Τρίτη υπερασπίστηκε τον Φελίπε Στ’ και συνεπώς τον Χουάν Κάρλος, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του πρώτου ήταν «αναγκαία και συνεπής», γεγονός που σημαίνει ότι δεν τίθεται πολιτειακό θέμα. Η Αριστερή Δημοκρατική Αριστερά της Καταλωνίας σχεδιάζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει έρευνα για τους μαύρους και αδήλωτους πόρους του Χουάν Κάρλος.

https://twitter.com/TeresaRodr_/status/1240370608929718272?ref_src=twsrc^tfw

Τη στιγμή πάντως που ο Φελίπε Στ’ ετοιμαζόταν να βγει στη τηλεόραση για να κάνει το διάγγελμά του εκατομμύρια πολιτών βγήκαν για δεύτερη φορά στις 22.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας στα μπαλκόνιά τους και άρχισαν να χτυπούν τις κατσαρόλες τους, όπως είχαν κάνει επίσης το μεσημέρι της Τετάρτης. Η διαμαρτυρία έγινε ακόμη πιο έντονη μετά το τέλος της ομιλίας του Φελίπε Στ’ όταν οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο μονάρχης δεν ανέφερε ούτε έστω και μια λέξη για τα σκάνδαλα του «Στέμματος» και κυρίως του πατέρα του Χουάν Κάρλος, για τα οποία μάλιστα είχε δηλώσει με μεγάλη απλοχεριά ότι παραιτείται της κληρονομίας που θα… θα… θα… του αφήσει ο πρώην συνταξιοδοτημένος μονάρχης, του οποίου μάλιστα έκοψε και το ετήσιο επίδομα που πληρώνουν οι λαοί της Ισπανίας.

Ο Φελίπε Στ’ αποποιήθηκε της κληρονομίας του Χουάν Κάρλος όταν έγινε γνωστό από τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph ότι και ο ίδιος είναι συνδικαιούχος σε έναν λογαριασμό offshore του πατέρα του, που έχει 65 εκατ. δολάρια από τη Σαουδική Αραβία.

https://twitter.com/oianerubio/status/1240369477088239616?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/JesusCintora/status/1240370267228196866?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/caixigar/status/1240377234961174535?ref_src=twsrc^tfw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL