Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Η κόλαση του Δάντη στη Μπέργκαμο: Καύση των νεκρών από τον κορωνοϊό με τη βοήθεια καραμπινιέρων και στρατού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κόλαση του Δάντη στη Μπέργκαμο: Καύση των νεκρών από τον κορωνοϊό με τη βοήθεια καραμπινιέρων και στρατού

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Τη κόλαση του Δάντη ζει η μικρή πόλη του Μπέργκαμο με τους εκατόν είκοσι χιλιάδες κατοίκους της από τον κορωνοϊό. Ο θάνατος είναι συνδυσμένος στις συνειδήσεις μας με τη νύχτα, το μαύρο το σκοτάδι. Έτσι οι οι καραμπινιέροι και ο στρατός πήραν με το σκοτάδι από το κοιμητήριο του Μπέργκαμο περίπου 60 φέρετρα για να επιτρέψουν στους νεκρούς μια αξιοπρεπή καύση μέσα στις επόμενες ώρες.

Τριάντα ένα φέρετρα ξεκίνησαν ένα σύντομο ταξίδι προς τη Μόντενα, που απέχει «μόλις» 200 χιλιόμετρα, τη γειτονική Πιατσέντζα που απέχει 108 χιλιόμετρα, την Πάρμα που απέχει 160 χιλιόμετρα, τη Ντομοντόσαλα των Άλπεων που απέχει 170 χιλιόμετρα, το Άκουι Τέρμε που απέχει 180 χιλιόμετρα ή ακόμα και το μακρινό Ρίμινι που απέχει 360 χιλιόμετρα.

Η επαρχία του Μπέργκαμο και της γειτονικής Μπρέσια, οι δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές καρδιές της Βορείου Ιταλίας και της Λομβαρδίας, πληρώνουν το βαρύτερο φόρο σε ζωές από τον κορωνοϊό. Στη μικρή επαρχία του Μπέργκαμο ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν της μεγαλούπολης του Μιλάνου, ενώ η επαρχία της Μπρέσια καταγράφει το 15% των συνολικών νεκρών στην Ιταλία, με 450 νεκρούς, εκ των οποίων οι 78 στην πόλη της Μπρέσια. Το μικρό Νέμπρο έξω από το Μπέργκαμο είδε να πεθαίνουν πάνω από 70 άτομα σε 12 ημέρες, ενώ στη πόλη του Μπέργκαμο πέθαναν και 10 ιερείς, ορισμένοι από τους οποίους στάθηκαν δίπλα στους πιστούς τους μέχρι που προσβλήθηκαν και αυτοί από τον κορωνοϊό.

Στο Μπέργκαμο οι καραμπινιέροι με τη βοήθεια του στρατού παρέλαβαν τα φέρετρα από το κοιμητήριο της πόλης, γιατί δεν υπάρχει πια χώρος για να ταφούν ή να αποτεφρωθούν οι νεκροί από τον κορωνοϊό. Με τη συγκατάθεση των συγγενών των θυμάτων οι σωροί θα μεταφερθούν στα κοιμητήρια των πόλεων που δέχθηκαν για να προχωρήσουν στην καύση τους και να επιστραφεί η τέφρα στους συγγενείς τους.

Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο Τζιόρζιο Γκόρι ευχαρίστησε τους δημάρχους των πόλεων που δέχθηκαν να βοηθήσουν τις οικογένειες των θυμάτων και να απαλύνουν ακόμη και με αυτή την τραγική διαδικασία τον μεγάλο πόνο τους. «Οι νεκροί, δυστυχώς, είναι πάρα πολλοί το κοιμητήριό μας αντιμετωπίζει μεγάλο πόνο. Η πλειοψηφία των οικογενειών επέλεξε την καύση των νεκρών της», σημείωσε ο Γκόρι στο μήνυμα προς τους αλληλέγγυους δημάρχους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο θάνατος ενός κρούσματος όταν στην εκκλησία τη σωρό του τη συνόδευε ένας μοναχός και άφησε ανοικτό το κινητό τηλέφωνο που εκλιπόντος για τον τελευταίο ασπασμό από τους συγγενείς του.

«Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε αντικειμενικά στη διαχείριση με ένα τακτικό τρόπο τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, παρόλο που εργαζόμαστε αδιάκοπα», συνέχισε ο Γκόρι, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος του Μπέργκαμο αναγκάστηκε να μεταφέρει δεκάδες φέρετρα σε εκκλησίες, δημοτικούς χώρους ή ακόμη και σε σκηνές, γιατί ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν τόσες πολλές ταφές στο κοιμητήριο της πόλης ή να προχωρήσουν σε μαζικές καύσεις των σωρών.

Το κρεματόριο του Μπέργκαμο μπορεί να καίει 25 σωρούς την ημέρα. Εδώ και αρκετές ημέρες εργάζεται σε 24ωρη βάση, αλλά δεν μπορεί να αντέξει τους ρυθμούς με τους οποίους καταφθάνουν οι νεκροί από τον κορωνοϊό. Ακόμη και τα γραφεία τελετών αντιμετωπίζουν προβλήματα να διαχειριστούν την κατάσταση, αφού ορισμένα από αυτά έχουν κλείσει γιατί το προσωπικό τους έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL