Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Βρετανία: Άρχισε η ψηφοφορία για την ηγεσία των Εργατικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία: Άρχισε η ψηφοφορία για την ηγεσία των Εργατικών

Ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής των Εργατικών καθώς και του νέου αναπληρωτή επικεφαλής, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί σε ειδικό συνέδριο στις 4 Απριλίου.

Στην διαδικασία έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν πάνω από 500.000 μέλη του κόμματος στη χώρα, καθώς επίσης εγγεγραμμένοι υποστηρικτές, που κατέβαλαν το χρηματικό αντίτιμο για να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Στα ψηφοδέλτια που στέλνονται από σήμερα, ηλεκτρονικά και μέσω ταχυδρομείου, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος: το φαβορί του αγώνα, τον σκιώδη υπουργό για το Brexit Κιερ Στάρμερ, τη σκιώδη υπουργό Επιχειρηματικότητας Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι, που υποστηρίζεται από τον κύκλο των κορμπινιστών, και την βουλευτή της βόρειας περιφέρειας του Γουίγκαν Λίζα Νάντι.

Επίσης θα κληθούν να επιλέξουν το πρόσωπο που θεωρούν καταλληλότερο ως αναπληρωτή επικεφαλής του κόμματος, θέση την οποία διεκδικούν πέντε υποψήφιοι: η Άντζελα Ρέινερ, η Ντάουν Μπάτλερ, ο Ίαν Μάρεϊ, η Ροζένα Αλίν Καν και ο Ρίτσαρντ Μπέργκον.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων συνήθως ψηφίζει κατά την πρώτη εβδομάδα της εκλογικής διαδικασίας, ωστόσο οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο έξι εβδομάδων.

Στις εκλογές του Εργατικού κόμματος ακολουθείται το σύστημα ψήφου με εκδήλωση προτίμησης (πρώτος προτιμώμενος, δεύτερος προτιμώμενος κ.ο.κ).

Ο Κέιρ Στάρμερ παραμένει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ο επικρατέστερος υποψήφιος, έχοντας κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών του κόμματος και σχεδόν του 60% των τοπικών οργανώσεων (374 από τις 640 περιφέρειες που τον πρότειναν ως υποψήφιο), τη στιγμή που η βασική του αντίπαλος, η Λονγκ Μπέιλι, έλαβε περίπου το 25% και η Λίζα Νάντι περίπου το 11%.

Ωστόσο, το σύστημα ψήφου με προτίμηση αφήνει περιθώρια στην Λονγκ Μπέιλι να «ανακτήσει» δυνάμεις, στην περίπτωση που ο Στάρμερ δεν είναι ο ξεκάθαρος νικητής από τον πρώτο γύρο, και εάν οι ψήφοι των υποστηρικτών της Λίζα Νάντι μετακινηθούν προς την σκιώδη υπουργό Επιχειρηματικότητας.

Στις τελευταίες εκλογές του κόμματος, το 2016, το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων (56%) αποτελούνταν από τα μέλη του Εργατικού κόμματος. Τότε ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξελέγη με ποσοστό 59,5%, ενώ ο Τόνι Μπλερ είχε εκλεγεί το 1994 με 57%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL