Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Κ.Αρβανίτης: Για την εργασία και το μέλλον της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ.Αρβανίτης: Για την εργασία και το μέλλον της

«Εχθές, οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL που διαχειρίζονται θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των επιτροπών EMPL (Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων), ECON (Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής) και BUDG (Προϋπολογισμών), συναντηθήκαμε, παρουσία και του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των επιτροπών BUDG και EMPL, Δημήτρη Παπαδημούλη, για να συντάξουμε μία διακήρυξη, για τα κομβικά ζητήματα στα οποία θεωρούμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να επικεντρώσει τη δράση του κατά το επόμενο χρονικό διάστημα», σημειώνει ο Κ.Αρβανίτης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «εμείς κρίναμε απαραίτητο να συνεισφέρουμε στο σημαντικό αυτό κείμενο -που σύντομα θα δημοσιευθεί στην ολότητά του- ορισμένα σημεία σχετικά με την Τεχνητή νοημοσύνη, τη Μηχανική Μάθηση και τη διαχείριση των Μαζικών Δεδομένων και συγκεκριμένα τις θεμελιακού επιπέδου αλλαγές που θα επιφέρουν στις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα».

«Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να θέσει υπό το μικροσκόπιο, καθώς έχει τεράστιες και ιδιαίτερα περίπλοκες προεκτάσεις. Φέρνει στο προσκήνιο την πραγματικότητα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και θα μετασχηματίσει, βαθιά και αναπόδραστα τις εργασιακές σχέσεις, ενώ θα δώσει σχήμα στα νέα μοντέλα παραγωγής που θε επέλθουν μαζί της», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τέλος, ο Κώστας Αρβανίτης υπογραμμίζει ότι «το μέλλον της εργασίας, ο αγώνας για τη διασφάλιση μιας δίκαιης κοινωνίας για όλους, η τεχνολογία ως καταλύτης των κοινωνικών μετασχηματισμών, είναι θέματα τα οποία η Αριστερά οφείλει να επεξεργαστεί και να παράσχει στην κοινωνία ένα όραμα και μια απάντηση για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Κρίνουμε λοιπόν αναγκαίο, για την Αριστερά που κοιτάζει μπροστά, να θέσουμε και αυτά τα θέματα στη συζήτηση, στη συγκυρία του προσυνεδριακού μας διαλόγου. Η αρχή θα γίνει στην Αυγή της Κυριακής 23/2, όπου θα δημοσιευθεί άρθρο μου για την εργασία, την εργατική τάξη και το άμεσο μέλλον της».

Η παράγραφος που προστέθηκε στη διακήρυξη:

«Μας προκαλεί ανησυχία η ταχεία ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, πρωτοκόλλων Μηχανικής Μάθησης και διαχείρισης Μαζικών Δεδομένων στην παραγωγική διαδικασία, και το πώς το τρίπτυχο αυτό θα μπορούσε να επιδράσει, να επηρεάσει και πιθανώς ακόμα και να ισοπεδώσει τις εργασιακές σχέσεις, σε αυτή τη νέα τεχνολογική εποχή, όχι υπό τεχνοφοβικό πρίσμα, αλλά από την άποψη της πάγιας επιδίωξής μας για μία δίκαια κοινωνία για όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL