Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Απάντηση Γκρέτα στον υπ. Οικονομικών ΗΠΑ: "Δεν χρειάζεται πτυχίο για να αντιληφθείς την κλιματική αλλαγή" - Η Μέρκελ με την "ανυπομονησία της νεολαίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Γκρέτα στον υπ. Οικονομικών ΗΠΑ: "Δεν χρειάζεται πτυχίο για να αντιληφθείς την κλιματική αλλαγή" - Η Μέρκελ με την "ανυπομονησία της νεολαίας"

 Του Αργύρη Παναγόπουλου 

«Δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό πτυχίο για να αντιληφθεί κανείς την κλιματική αλλαγή», απάντησε από το Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην απρόσμενη επίθεση που δέχθηκε από τον  υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, δηλώνοντας μάλιστα ότι πήρε άδεια από το σχολείο της για να παρευρεθεί στο Νταβός.

«Ποια είναι αυτή; Είναι επικεφαλής οικονομολόγος; Ας πάει πρώτα να σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο και μετά μπορεί να επιστρέψει να μας τα εξηγήσει», είχε δηλώσει προηγούμενα σε συνέντευξη Τύπου ο Μνούτσιν, καταγγέλλοντας ότι όσοι καλούν σε απο-επενδύσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι προκαλούν προβλήματα στην οικονομία και μειώνουν τις θέσεις εργασίας.

Ο… άριστος των αρίστων στα Οικονομικά στις ΗΠΑ,  πρώην Golden Boy της Goldman Sachs και κινηματογραφικός παραγωγός του Avatar και του American Sniper προσπάθησε με άκομψο τρόπο να στηρίξει την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός. «Υπάρχει μια πραγματική παρερμηνεία της αμερικανικής πολιτικής. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος. Ο Πρόεδρος Τραμπ πιστεύει απόλυτα στον καθαρό αέρα και στο καθαρό νερό και στο να έχουμε καθαρό περιβάλλον», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. 

Με την «ανυπομονησία της νεολαίας» για το κλίμα η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε από το βήμα του Φόρουμ «την ανυπομονησία της νεολαίας, την οποία θα πρέπει να αποδεχτούν θετικά και εποικοδομητικά, για να κατανοήσουν ότι η νεολαία έχει έναν διαφορετικό ορίζοντα ζωής ο οποίος πηγαίνει πέραν του 2050», αποφεύγοντας να κατονομάσει την Τούνμπεργκ.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας «γιγαντιαίας μετάβασης» της οικονομίας τα επόμενα χρόνια,  « την τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα», γιατί «θα μπορούσε να είναι θέμα επιβίωσης για ολόκληρη την ήπειρο», προειδοποιώντας ότι «οι βιομηχανικές χώρες έχουν αυτήν την υποχρέωση. Δυστυχώς δεν είναι όλες παρούσες».

Αναφερόμενη στη Γηραιά η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη θέλει να γίνει έως το 2050 κλιματικά ουδέτερη. Αυτό οδηγεί σε μετασχηματισμούς ιστορικών διαστάσεων. Ο συνολικός τρόπος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ο τρόπος ζωής, όπως τον είχαν συνηθίσει οι άνθρωποι στη βιομηχανική εποχή, θα πρέπει να αλλάξει τα επόμενα 30 χρόνια. Απαιτούνται εντελώς νέες μορφές δημιουργίας αξιών».

Ο πρίγκιπας Κάρολος συνάντησε την Τούνμπεργκ

Σε αντίθεση με τον Τραμπ και τον Μνούτσιν ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος συνάντησε την Γκρέτα Τούνμπεργκ και με την ομιλία του στο Φόρουμ φάνηκε να συμμερίζεται τις ανησυχίες της ίδιας και των ακτιβιστών. «Αντιμετωπίζουμε μια κρίση που ελπίζω όλοι να κατανοούν. Κινδυνεύουμε να αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή την οποία προκαλούμε εμείς οι ίδιοι. Θέλουμε να περάσουμε στην ιστορία ως αυτοί που δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τον κόσμο στην άκρη του γκρεμού; Εγώ δεν το θέλω. Το μόνο όριο είναι η θέλησή μας να δράσουμε και η στιγμή για να δράσουμε είναι τώρα», τόνισε ο πρίγκιπας Κάρλος από το βήμα του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός.  

Χημικά εναντίον διαδηλωτών και 3 προσαγωγές στη Ζυρίχη

Στη Ζυρίχη πάντως η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν οργανώσει αρχικά οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι, αλλά μετά συμμετείχαν ακτιβιστές ριζοσπαστικών ομάδων που ήθελαν να καταγγείλουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Κατά τη διάρκεια της πορείας προκλήθηκαν ορισμένες καταστροφές στην κατοικία του πρώην αντιπροέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας και σημερινού αντιπροέδρου του μεγαλύτερου κερδοσκοπικού επενδυτικού κεφαλαίου στον κόσμο BlackRock, ενώ κατά τη διάλυσή της από την αστυνομία τραυματίστηκαν μια γυναίκα και ένας αστυνομικός και έγιναν τρεις προσαγωγές. Οι τοπικές αρχές του Νταβός έδωσαν άδεια για να πραγματοποιηθεί αύριο μια μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κοντά στον χώρο του Φόρουμ από τη σοσιαλιστική νεολαία.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL