Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ο Σαλβίνι με κάμερες χτυπά το κουδούνι οικογένειας μεταναστών: «Μήπως πουλάτε ναρκωτικά»; - Αντιδράσεις σε Ιταλία και Τυνησία (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σαλβίνι με κάμερες χτυπά το κουδούνι οικογένειας μεταναστών: «Μήπως πουλάτε ναρκωτικά»; - Αντιδράσεις σε Ιταλία και Τυνησία (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Το θράσος του Σαλβίνι δεν έχει όρια. Τέσσερις ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές στην «κόκκινη» Εμίλια Ρομάνια ο Σαλβίνι εμφανίστηκε στη συνοικία Πιλάστρο της Μπολόνια και υπό την καθοδήγηση των στελεχών της Λέγκας και τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων χτύπησε το κουδούνι μιας οικογένειας μεταναστών από την Τυνησία: «Καλημέρα, καλησπέρα, μας είπανε ότι πουλάτε ναρκωτικά στη γειτονιά. Έχετε ναρκωτικά σπίτι σας;», ρώτησε ο νέος μέντορας του λαϊκισμού και του φασισμού απευθυνόμενος περισσότερο στις κάμερες των καναλιών που τον συνόδευαν παρά στην ανυποψίαστη οικογένεια των μεταναστών.

Η ρατσιστική προβοκάτσια του Σαλβίνι οδήγησε στις άμεσες αντιδράσεις των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών της Μπολόνια, αφού αμέσως μετά κινητοποιήθηκαν τα αριστερά Κοινωνικά Κέντρα και οι ακτιβιστές μη κυβερνητικών οργανώσεων και των νεολαιών κομμάτων και κινημάτων της Αριστεράς. Ο δήμαρχος της Μπολόνια Μερόλα, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, καταδίκασε την αποτρόπαια πράξη του Σαλβίνι.   

Πρόεδρος Αντιμαφίας Μόρα: Ο Σαλβίνι έχει το θάρρος του δειλού φασίστα τραμπούκου

«Να χτυπάς το κουδούνι του σπιτιού κάποιου, να κατηγορείς χωρίς αποδείξεις ένα άτομο, αυτό δείχνει το θάρρος του δειλού, που συνοδεύεται από ένα μπουλούκι ειδωλολατρών του, που μας θυμίζει τις πιο σκοτεινές στιγμές του τραμπουκισμού των φασιστών. Μια σοβαρή πράξη που ναρκοθετεί τη δημοκρατία μας και τις αξίες της πολιτικής ζωής και συμβίωσης», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντιμαφίας του ιταλικού κοινοβουλίου Νικόλα Μόρα.

Αντιδράσεις από τον αντιπρόεδρο βουλής και τον πρεσβευτή Τυνησίας

«Οι Τυνήσιοι στην Ιταλία πληρώνουν τους φόρους και αυτοί οι φόροι χρησιμοποιούνται για να πληρωθεί και ο μισθός του Σαλβίνι. Πρόκειται για μια καθαρά ρατσιστική πράξη», κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της βουλής της Τυνησίας Οσάμα Σγκχαιέρ, ενώ ο πρέσβης της Τυνησίας στη Ρώμη Μοέζ Σιναουί με επιστολή του προς την πρόεδρο της γερουσίας Μαρία Καζελάτι κατήγγειλε την «αποτρόπαια πρόκληση χωρίς κανένα σεβασμό της ιδιωτικής κατοικίας» και την «παράνομη δυσφήμιση μιας οικογένειας Τυνήσιων» από την πλευρά του «γερουσιαστή Ματέο Σαλβίνι».

«Έχουμε εκπλαγεί από την δυσφημιστική επίθεση εναντίον μιας οικογένειας εργαζομένων και πολύ περισσότερο γιατί προέρχεται από ένα άτομο που είχε αναλάβει κυβερνητικά αξιώματα. Η Τυνησία δεν αξίζει μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Ο Σαλβίνι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στον άνθρωπο που πρόσβαλε και στην χώρα μας. Η αποτρόπαια πράξη του Σαλβίνι πυροδότησε μια τεράστια διαμαρτυρία στην Τυνησία με εκδηλώσεις και πορείες αλληλεγγύης προς την οικογένεια των Τυνησίων και τον ανήλικο στον οποίο αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας », τόνισε εξοργισμένος στο όνομα του κοινοβουλίου της Τυνησίας ο Μαμί Μπεν Αμπντελααλί, ενώ η προεκλογική προβοκάτσια του Σαλβίνι κινδυνεύει να οδηγήσει σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Τυνησία και την Ιταλία.

Η απάντηση του… σερίφη και δικαστή της Λέγκας

«Ο αντιπρόεδρος της βουλής της Τυνησίας με κατηγορεί για ρατσισμό; Εγώ ακολούθησα την κραυγή μιας «μάνας κουράγιο» που έχασε το γιό της από τα ναρκωτικά. Ήταν μια πράξη που θα πρέπει να με ευχαριστήσουν γιατί ο αγώνας κατά των διακινητών ναρκωτικών πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Η μηδενική ανοχή εναντίον των ναρκωτικών και των διακινητών του θανάτου αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Στην Εμίλια Ρομάνια και σε όλη την Ιταλία υπάρχουν καλοί μετανάστες, που έχουν ενσωματωθεί και σέβονται τους νόμους. Όποιος όμως διακινεί ναρκωτικά αποτελεί πρόβλημα για όλους, και δεν έχει διαφορά εάν είναι ξένος ή Ιταλός», απάντησε ο Σαλβίνι στις κριτικές έχοντας εκδώσει και τις δικές του… δικαστικές αποφάσεις.

Ο Σαλβίνι ελπίζει ότι στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής θα καταφέρει να αλώσει την πρώην «κόκκινη» Εμίλια Ρομάνια, ελπίζοντας να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Κόντε και να κερδίζει τους επόμενους μήνες της εκλογές στις περιφέρειες της Φλωρεντίας, της Ανκόνα και του Μπάρι που ελέγχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

O Σαλβίνι σε φωτογραφία με τον «πιστοποιημένο» διακινητή ναρκωτικών της εξέδρας της Μίλαν

Η καλύτερη απάντηση στο Σαλβίνι δόθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα με την αναδημοσίευση της φωτογραφίας του με τον Λούκα Λούτσι, τον χούλιγκαν της Μίλαν που καταδικάστηκε με 18 μήνες φυλάκισης, μετά από συμφωνία με τους δικαστές, για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ είχε πέσει και θύμα απαγωγής, για την οποία είχαν ζητηθεί λύτρα 1 εκατ. ευρώ.

«Ένας διακινητής ναρκωτικών με πιστοποιητικό, που ο Σαλβίνι γνωρίζει καλά και είναι μεγάλος φίλος του, υπάρχει στα αλήθεια και φαίνεται σε αυτή την φωτογραφία. Δεν πειράζει να χτυπά τα κουδούνια», σημείωσε στο Facebook ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Τοσκάνης Ενρίκο Ρόσι, ανεβάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα την φωτογραφία του Σαλβίνι με τον Λούτσι κατά τη διάρκεια της γιορτής για τα 50χρονα της «Εξέδρας του Νότου» της Μίλαν στο στάδιο της Αρένα του Μιλάνου.

Ο φίλος του Σαλβίνι Λούτσι είχε καταδικαστεί σε 4ετή φυλάκιση το 2009 γιατί έβγαλε το μάτι ενός οπαδού της Ίντερ, ο οποίος αργότερα αυτοκτόνησε, ενώ το 2018 τέθηκε σε προληπτικό περιορισμό, μαζί με άλλα 21 άτομα, για τη διακίνηση ναρκωτικών, αφού στη συγκεκριμένη επιχείρηση της αστυνομίας είχαν κατασχεθεί 600 κιλά χασίς και κοκαΐνης. Ο Λούτσι μάλιστα είχε ανακαλύψει και αποσυνδέσει την κάμερα που είχε τοποθετήσει η αστυνομία για να παρακολουθεί τις κινήσεις του εμπορίου ναρκωτικών μέσα στη λέσχη των οπαδών της Μίλαν.  

Ο Λούτσι κατάφερε να διαπραγματευτεί τη μείωση της ποινής του και να γλυτώσει με 18μηνη φυλάκιση, προφανώς έναντι της προσφοράς πληροφοριών στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, ενώ σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας «οι βασικοί πόροι διαβίωσής του Λούτσι προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών, με την οποία έχει σχέσεις από νεαρή ηλικία διατηρώντας στενές σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL