Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ισπανία: Αυξήσεις συντάξεων κατά 1,4 δισ. – Περήφανος ο Σάντσεθ για συνεργασία με την Αριστερά - Υπέρ της σκληρής λιτότητας οι βιομήχανοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Αυξήσεις συντάξεων κατά 1,4 δισ. – Περήφανος ο Σάντσεθ για συνεργασία με την Αριστερά - Υπέρ της σκληρής λιτότητας οι βιομήχανοι

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Η οικονομική συγκυρία έχει αλλάξει στην Ισπανία και την Ευρώπη, έχουμε μια διαφορετική οικονομική και πολιτική πραγματικότητα και στόχος μας είναι να διαπραγματευτούμε» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την πρώτη έκτακτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου που αποφάσισε να αυξήσει κατά 0,9% τις συντάξεις, επιφυλασσόμενο να προχωρήσει κατά τη διάρκεια του 2020 σε νέα αύξηση των χαμηλότερων συντάξεων.

Σάντσεθ: Υπερήφανος για τη συνεργασία με την Αριστερά 

«Αισθάνομαι υπερήφανος για αυτή την πρωτοφανή εμπειρία, όλοι οι υπουργοί ανήκουν στην ισπανική κυβέρνηση και όχι στο ένα ή στο άλλο κόμμα. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό για την κυβερνητική συμφωνία» με το Unidas Podemos, τόνισε επίσης ο Σάντσεθ υπερασπιζόμενος τη κυβέρνηση συνασπισμού με το Unidas Podemos και το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας από το 1936 με την παρουσία της Αριστεράς. Ο Σάντσεθ δήλωσε επίσης ότι θέλει να συναντηθεί «το ταχύτερο δυνατόν» με τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κιμ Τόρα, καθιστώντας σαφές ότι η ισπανική κυβέρνηση αλλάζει οικονομική, κοινωνική, ευρωπαϊκή και εδαφική πολιτική αποτελώντας στο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μέρος της λύσης των προβλημάτων.

Τα πρώτα 1,4 δισ. στους συνταξιούχους 

Στη πρώτη της συνεδρίαση νέα κυβέρνηση προχώρησε στην αναμενόμενη αύξηση των συντάξεων κατά 0,9% ή κατά 1,4 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το νόμο του Ραχόι θα έπρεπε να αυξηθούν μόλις κατά 0,25%, με τον Σάντσεθ να επιφυλάσσεται για νέα αύξηση των χαμηλότερων συντάξεων μέσα στους επόμενους μήνες. Η αύξηση των συντάξεων κατά 0,9% είχε ανακοινωθεί ήδη στις Βρυξέλλες και αποτέλεσε ένα τουλάχιστον συμβολικό μέτρο για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Οι συντάξεις αυξήθηκαν κατά 1,6% και η κατώτατη κατά 3% το 2019. Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι συνταξιούχοι δεν θα χάσουν τον αγοραστική τους δύναμη, γιατί οι αυξήσεις θα διασφαλίζουν τουλάχιστον την τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους». Η κατώτατη σύνταξη αυξάνεται από τη 1η Ιανουαρίου στα 683,49 ευρώ από τα 677,4 ευρώ, ενώ η ανώτατη θα φθάσει στα 2.683,34 ευρώ. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι η κατάθεση του «πιο κοινωνικού προϋπολογισμού για έχουμε μια μακρά θητεία 1.400 ημερών», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει στις αρχές της εβδομάδας, κάθε Τρίτη και όχι κάθε Παρασκευή όπως συμβαίνει εδώ και ογδόντα χρόνια, ενώ κάθε 100 ημέρες θα γίνεται αξιολόγηση της πορείας της κυβέρνησης και των υπουργών.

Σε λίγες εβδομάδες η αύξηση του κατώτατου μισθού 

«Αυτή θα είναι μια κυβέρνηση δράσης, πλουραλιστική, με διάθεση για διάλογο, με μια προοδευτική οπτική για την κοινωνία και δεν θα έχουμε μια στιγμή ξεκούρασης», συμπλήρωσε ο Σάντσεθ, αλλά δεν έδωσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 από τα 900 ευρώ και τις αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα, δηλώνοντας πως θα δρομολογήσει άμεσα τον κοινωνικό διάλογο με τα συνδικάτα και τους επιχειρηματίες με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου μισθού έως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. «Θα χρειαστούμε λίγες εβδομάδες», διευκρίνισε ο Σάντσεθ, καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει μια πλήρης συνεργασία με το Unidas Podemos και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Βιομήχανοι: Η νέα κυβέρνηση φόβος και τρόμος για το… δημοσιονομικό κορσέ

«Τα οικονομικά μέτρα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού προκαλούν φόβο στον επιχειρηματικό κόσμο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας επιχειρηματιών και βιομηχάνων CEOE Αντόνιο Γκαραμέντι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι σοσιαλιστικές και το Unidas Podemos θα εκτινάξουν τα δημόσια ελλείμματα «έως το 3,5% του ΑΕΠ», γεγονός «που μας δίνει την εντύπωση ότι θα υπάρξει πρόβλημα σταθερότητας με την Ευρώπη». Η νέα κυβέρνηση στοχεύει να επαναπραγμαδιατευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διαμόρφωση του δημόσιου ελλείμματος στο 1,7% του ΑΕΠ.

 «Οι επιχειρηματίες φοβούνται γιατί οι δημόσιες δαπάνες θα φθάσουν στα 25 δισ. και τα έσοδα στα 5,3 δισ., συμπλήρωσε ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας βιομηχάνων προειδοποιώντας ότι η CEOE «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου».  «Ζητάμε από την κυβέρνηση σταθερότητα και μετριοπάθεια, δημοσιονομική αυστηρότητα και οικονομική ορθοδοξία για την εμπιστοσύνη. Μερικές φορές μας αποκαλούν μάντεις κακών ειδήσεων, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», συνέχισε ο ορθόδοξος μάντης της λιτότητας.  

Ο πρόεδρος των βιομηχάνων άφησε αιχμές και εναντίον της ένας υπουργού Εργασίας της Αριστεράς Γιολάντα Ντίαθ, χαρακτηρίζοντας «γενναία» την αντιμεταρρύθμιση των εργασιακών από το Ραχόι, προειδοποιώντας την Ντίαθ και τον Σάντσεθ ότι «εάν αλλάξουν ξαφνικά όλα δεν θα είναι πολύ εύκολο εάν όχι πρακτικώς αδύνατον». Η Ντίαθ αναλαμβάνοντας χθες του υπουργείο αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάργησης της αντιεργατικής νομοθεσίας, σημείου που βρίσκεται και στο κοινό πρόγραμμα που υπέγραψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με το Unidas Podemos.  

48ωρη άδεια σε 2 φυλακισμένους Καταλανούς εθνικιστές ηγέτες

Την υποχώρηση της έντασης στην Καταλωνία διευκόλυνε και η απόφαση της διοίκησης της φυλακής που κρατούνται οι δύο εθνικιστές ηγέτες Χόρδι Σάντσεθ και Χόρδι Κουισάρτ, οι πρώην πρόεδροι της ANC Omnium Cultural αντιστοίχως, να τους παραχωρηθεί η πρώτη 48ωρη άδεια εξόδου γιατί έχουν εκτίσει το εν τέταρτο της ποινής τους. Οι δύο εθνικιστές ηγέτες έχουν καταδικαστεί για ανταρσία από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Άνοδος Unidas Podemos στην πρώτη «μετακυβερνητική» δημοσκόπηση

Το Unidas Podemos θα κατάφερνε να εκλέξει άλλους 3 βουλευτές σε περίπτωση νέων εκλογών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έχανε 5, γεγονός που απέτρεπε την διασφάλιση σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ οι φασίστες του Vox θα συνέχιζαν την άνοδό τους, κερδίζοντας 5 έδρες για να φθάσουν στους 57 αποδεκατίζοντας το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες , σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Celeste – Tel. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ήταν πάντως το πρώτο κόμμα με 27% και 115 βουλευτές, από τους 120 που εξέλεξε στις 10 Νοεμβρίου, αλλά θα έχανε 1% και περίπου 500 χιλιάδες ψήφους. Το Unidas Podemos θα έφθανε στο 13,9% από το 13,4%, για να εκλέξει 34 βουλευτές. Το Unidas Podemos αποτελεί το κόμμα με τη μεγαλύτερη συσπείρωση, αφού το 96,9% των ψηφοφόρων του δηλώνει ότι θα ξαναψήφιζε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας σε περίπτωση νέων εκλογών, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι φασίστες του Vox έχουν συσπείρωση 96,8%, οι σοσιαλιστές 91,6%, το Λαϊκό Κόμμα 91,1% και οι Πολίτες 82,7%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL