Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Πιάτσα Φοντάνα και στρατηγική της έντασης - Με 50 χρόνια καθυστέρησης συγνώμη και συγχώρεση ζήτησε το Μιλάνο από την οικογένεια του αναρχικού Πινέλι (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιάτσα Φοντάνα και στρατηγική της έντασης - Με 50 χρόνια καθυστέρησης συγνώμη και συγχώρεση ζήτησε το Μιλάνο από την οικογένεια του αναρχικού Πινέλι (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Ζητάω συγγνώμη και συγχώρεση από την οικογένεια Πινέλι στο όνομα του Μιλάνου», τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Σάλα στις κόρες του αθώου αναρχικού που δολοφονήθηκε στην Ασφάλεια του Μιλάνου πριν από 50 χρόνια, για να του φορτώσουν την ευθύνη της σφαγής που προκάλεσε η φασιστική βόμβα στην Αγροτική Τράπεζα στο κέντρο της πόλης που πυροδότησε τη στρατηγική της έντασης. «Αυτό το δώρο μας θυμίζει ότι το Μιλάνο είναι μια αντιφασιστική πόλη», απάντησε η Κλάουντια, η κόρη του Πίνο Πινέλι.

https://www.youtube.com/embed/mdvgyvWq0C0

Ο Τζιουζέπε «Πίνο» Πινέλι ήταν ένας αναρχικός σιδηροδρομικός και πρώην αντάρτης. Για την Ασφάλεια του Μιλάνου, μαζί με το σύντροφό του Βαλπρέντα, θα έπρεπε να αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα για να τους φορτώσουν την ευθύνη για τη βόμβα που τοποθέτησαν οι φασίστες στην Αγροτική Τράπεζα του Μιλάνου στην Πιάτσα Φοντάνα για να δολοφονήσουν 17 ανθρώπους στις 16.37 της 12ης Δεκεμβρίου του 1969, και να πυροδοτήσουν πριν από ακριβώς 50 χρόνια την στρατηγική της έντασης, που άφησε εκατοντάδες νεκρούς, περισσότερους από 4.500 τραυματίες και ακόμη περισσότερους φυλακισμένους και εξόριστους, με στόχο να ανακόψει την άνοδο της κομμουνιστικής αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην κυβέρνηση της Ιταλίας.

Ο Πινέλι κρατήθηκε παράνομα στην Ασφάλεια του Μιλάνου, περισσότερες από τις 48 ώρες που προβλέπει ο νόμος για την απαγγελία κατηγοριών, και υποβλήθηκε σε μια πολύ σκληρή ανάκριση για να «ομολογήσει» ένα έγκλημα που δεν είχε κάνει.
Η δολοφονία του αθώου Πινέλι, που τον πέταξαν από τον τέταρτο όροφο της Ασφάλειας του Μιλάνου το βράδυ της 15ης προς τη 16η Δεκεμβρίου του 1969, συγκίνησε όλο τον κόσμο. Ο Ντάριο Φο το 1970 παρουσίασε το θεατρικό έργο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», που μετέτρεψε το έγκλημα σε μια τεράστια παγκόσμια καταγγελία της κρατικής αυθαιρεσίας, του φασισμού και της αστυνομικής τρομοκρατίας.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου Σάλα και οι κόρες του Πινέλι, η Κλάουντια και η Σίλβια, πήγαν στην συνοικία του Σαν Σίρο, λίγα μέτρα από τις εργατικές κατοικίες που έμεναν με την οικογένειά τους, για να φυτέψουν μια κόκκινη βελανιδιά, «σύμβολο της ζωής και της ειρήνης», στη μνήμη του αθώου αναρχικού. Η σύζυγος του Πινέλι, η 91 ετών Λίτσια, δεν συμμετείχε γιατί δεν ήξερε εάν θα αντέξει στην ηλικία της την ψυχολογική πίεση. Στις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της «Σφαγής της Πιάτσα Φοντάνα», όπως έμεινε στην ιταλική ιστορία, θα παρευρεθεί σήμερα και ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Ματαρέλα.  

«Ο Τζιουζέπε Πινέλι ήταν το 18ο θύμα της βόμβας, ήταν δύο φορές θύμα, πρώτα για τις υποψίες εναντίον του και δεύτερον για το παράλογο τέλος του. Θυμόμαστε, αλλά δεν κάνουμε πίσω», τόνισε η κόρη του Σίλβια.

«Σε μας τους Μιλανέζους πρέπει να υπερισχύει η ιδέα του πολιτικού καθήκοντος, που μπορεί να οδηγεί σε τραγωδίες όπως αυτή, μα μέσα μας θέλουμε πάντα να αγωνιζόμαστε. Για αυτό ακόμη περισσότερο δεν πρέπει να συμβαίνουν ορισμένα πράγματα. Η σημερινή πόλη του Μιλάνου είναι κόρη και της μορφής του Πινέλι, αυτό που μας άφησε και αυτό που μάθαμε. Δεν είναι ποτέ αργά για να μάθουμε και εγώ από την ιστορία του νομίζω ότι έμαθα πολλά», τόνισε ο δήμαρχος Σάλα, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL