Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Μ.Μπαρνιέ: Πολύ δύσκολη, αλλά δυνατή μια συμφωνία για το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ.Μπαρνιέ: Πολύ δύσκολη, αλλά δυνατή μια συμφωνία για το Brexit

H επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία για αποχώρηση από την ΕΕ είναι «πολύ δύσκολη, αλλά δυνατή», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit. Μισέλ Μπαρνιέ.

«Η ΕΕ θα παραμείνει ήρεμη, σε επαγρύπνηση, με σεβασμό και εποικοδομητική. Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς εάν είναι δυνατή μια συμφωνία, δήλωσε: «Νομίζω ότι η συμφωνία είναι δυνατή. Πολύ δύσκολη, αλλά δυνατή».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, ο Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε ότι το ιρλανδικό backstop δεν μπορεί να υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς ούτε να κινδυνεύει από το βέτο ενός τρίτου μέρους, όπως θα χαρακτηρίζεται η Βόρεια Ιρλανδία από τη σκοπιά της ΕΕ στη μετά Brexit εποχή.

Παράλληλα, η Κομισιόν συμφώνησε σήμερα με την αξιολόγηση του Μ.Μπαρνιέ ότι η τελευταία προσφορά της Βρετανίας «δεν αποτελεί ικανοποιητική λύση», δήλωσε ο Γκ.Έτινγκερ, ύστερα από την ενημέρωση που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον επικεφαλής διαπραγματευτή.

Την ίδια ώρα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαντώντας σε δημοσιεύματα αρνήθηκαν ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να «προσφέρουν μια μεγάλη παραχώρηση» στη Βρετανία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο Brexit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει έναν μηχανισμό προκειμένου το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης από ένα νέο επονομαζόμενο backstop ύστερα από κάποια χρόνια

«Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση δεν έρχεται καμία τολμηρή νέα προσφορά από την πλευρά της ΕΕ», δήλωσε ένας αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν κλείνει την πόρτα σε περαιτέρω συζητήσεις με την Βρετανία. Άλλος αξιωματούχος της ΕΕ που ασχολείται με το Brexit δήλωσε, ερωτηθείς εάν η ΕΕ είναι όντως έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα: «Δεν το έχω ακούσει αυτό».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ΕΕ πιστεύει ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη στη στάση των δύο πλευρών αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα σύνορα μετά το Brexit προκειμένου να υπάρξει σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά το κομμάτι του παζλ με τη Βόρεια Ιρλανδία και να προχωρήσουν τώρα σε μια συμφωνία.

Δήλωσαν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί για να δώσει στις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας μεγαλύτερο λόγο μετά το Brexit, αλλά είναι αντίθετο με τον τρόπο που ο μηχανισμός αυτός επινοήθηκε στις τελευταίες βρετανικές προτάσεις.

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες πρόσθεσε αναφορικά με το δημοσίευμα των Times ότι εξ όσων γνωρίζει δεν είναι αληθές: «Δεν γνωρίζουμε από πού προέκυψε αυτό το θέμα». Δεύτερος διπλωμάτης απέρριψε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι δεν έχει συζητηθεί στις συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού διαπραγματευτή Ντέιβιντ Φροστ και του Ευρωπαίου ομολόγου του Μισέλ Μπαρνιέ.

Επιπλέον, υψηλόβαθμο μέλος του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει τη βρετανική κυβέρνηση, DUP, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί κατηγορηματικά στο όποιο σχέδιο προβλέπει να δοθεί στο αποκεντρωμένο Κοινοβούλιο στο Μπέλφαστ η δυνατότητα αποχώρησης από το backstop του Brexit ύστερα από κάποια χρόνια.

Σχολιάζοντας στο twitter το δημοσίευμα των Times, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οικονομική τρέλα. Το DUP υπήρξε σαφές στην αντίθεση του σε αυτό. Αποτελεί ένα ξαναζεσταμένο backstop μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία και δεν αποτελεί πραγματικό συμβιβασμό».

Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για συναντηθεί με τον Μ.Μπαρνιέ

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι στόχος της συνάντησης είναι να «φανεί εάν υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη βρετανική πλευρά προκειμένου να προχωρήσει σε μια συμφωνία. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει καθόλου ευελιξία».

Τέλος σημειώνετια ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ενημερωθούν την Παρασκευή για τις τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες και την πολιτική αξιολόγηση των όσων έπονται ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL