Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Επιστολή 127 ευρωβουλευτών για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή 127 ευρωβουλευτών για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης

Να διασφαλιστεί το δικαίωμα μιας γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της - 15 εκατ. γυναίκες στην ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, τονίζουν με επιστολή 127 Ευρωβουλευτές, από 6 Πολιτικές Ομάδες, προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης - Συνυπογράφουν Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, επιστολή 127 Ευρωβουλευτών από 6 Πολιτικές Ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πράσινοι, Renew Europe, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) προς τη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Έκτρωσης.

Οι Ευρωβουλευτές στην επιστολή τους καλούν την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «να διασφαλίσει τα δικαιώματα των 15 εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις». «Είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε σε μία ένωση με κοινές αξίες -την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημειώνουν και ελπίζουν πως η κα φον ντερ Λάΐεν θα τιμήσει την κληρονομιά της πρώτης εκλεγμένης γυναίκας του Ευρωκοινοβουλίου, SimoneVeil, στην υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, θέτοντας «το δικαίωμα της γυναίκας σε προτεραιότητα στην ατζέντα της για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή των ευρωβουλευτών:

Επιστολή στην εκλεγμένη Πρόεδρο vonderLeyen για την υποστήριξη των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Βρυξέλλες, 1Oκτωβρίου 2019

Κυρία Πρόεδρε von der Leyen,

Εν όψει της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Έκτρωσης εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και τα μέλη του Κοινοβουλίου της Ολλανδίας, σας καλούμε να εξασφαλίσετε τα δικαιώματα των 15 εκατομμυρίων γυναικών στην ΕΕ, που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται πάνω στις κοινές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε σε αυτή την ένωση των αξιών. Αυτή η αντίληψή μας, ωστόσο, δεν παραμένει η ίδια όταν πρόκειται για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών στην Ένωσή μας. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση από κινήματα κατά των αμβλώσεων και από κυβερνήσεις που αποτρέπουν το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει. Σε ορισμένα κράτη μέλη, μάλιστα, η άμβλωση μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα ακόμη και σε φυλάκιση.

Η εντολή που πήρατε για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επόμενα 5 χρόνια σας παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσετε την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μαζί πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι δίπλα στις γυναίκες σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη και να επαναλάβουμε την ισχυρή μας δέσμευση για το δικαίωμα τους να αποφασίζουν για το σώμα τους.

Ακριβώς 40 χρόνια πριν, η Simone Veil εκλέχτηκε ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφιέρωσε την διαδρομή της στην υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και με τον τρόπο αυτό, έγινε ένα πρότυπο για όλους μας. Προς τιμήν της κληρονομιάς της, ελπίζουμε ότι και εσείς, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αποκαταστήσετε το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της και θα τοποθετήσετε αυτό το ζήτημα στις προτεραιότητες της ατζέντας σας στα επόμενα 5 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL