Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ισπανία: Εισβολή... Ερεχόν στ’αριστερά, δημοσκοπήσεις με άνοδο δεξιάς και πτώση φασιστών και Πολιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Εισβολή... Ερεχόν στ’αριστερά, δημοσκοπήσεις με άνοδο δεξιάς και πτώση φασιστών και Πολιτών

Του Αργύρη Παναγόπουλου

H Ισπανία φαίνεται ότι οδηγείται στις κάλπες με μια ανάκαμψη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, την φυγή των ψηφοφόρων από τους Πολίτες και το φασιστικό Vox και τον κατακερματισμό των ψηφοδελτίων της Αριστεράς. Η κάθοδος του Ινίχο Ερεχόν στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου ανησυχεί τόσο τους σοσιαλιστές και πολύ περισσότερο την Αριστερά, παρόλο που και τα δύο κόμματα κρατούν χαμηλούς τόνους. 

Το «Περισσότερο Μαδρίτη» του Ινίχο Ερεχόν και της Μανουέλα Καρμένα συνέχιζε χθες έως αργά το απόγευμα τη συνδιάσκεψή του στη Μαδρίτη για να αποφασίσει τον τρόπο συμμετοχής του στις εκλογές, πιέζοντας παράλληλα τον Ερεχόν να αποτελέσει τον επικεφαλής υποψήφιο πρωθυπουργό του ψηφοδελτίου. Ο Ερεχόν εξετάζει σε ποιες επαρχίες θα μπορούσε να κατεβεί το ψηφοδέλτιο με στόχο να εκλέξει τουλάχιστον 6 με 7 βουλευτές.  

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας προειδοποίησε ότι «ο Πέδρο Σάντσεθ παίζει την πρωθυπουργία για να μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος», ασκώντας έντονη κριτική στον εντολοδόχο πρωθυπουργό που είχε δηλώσει προηγούμενα ότι δεν συνεργάστηκε με την Αριστερά «για να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχα τα βράδια». Ο Ιγκλέσιας μάλιστα κάλεσε τον Σάντσεθ «να αλλάξει στρώμα».

Ο ηγέτης του Unidas Podemos φάνηκε να μην ανησυχεί από την απόφαση του Ερεχόν να κατεβεί στις εκλογές, εκτιμώντας ότι χρειάζεται μια... ομαλοποίηση στις διασπάσεις της Αριστεράς, και απέρριψε οποιαδήποτε υπόθεση να αποδεχθεί την πρόταση της Τερέζα Ροντρίγκεθ, της επικεφαλής του Podemos στην Ανδαλουσία και ηγετικού στελέχους της αντικαπιταλιστικής αριστεράς Anticapitalistas, για την κάθοδο στις εκλογές του τοπικού ενωτικού σχήματος Adelante Andalucia με στόχο το σχηματισμό δικής του κοινοβουλευτικής παρουσίας μέσα στα πλαίσια του Unidas Podemos.

Το Compromis πραγματοποίησε εσωτερικό δημοψήφισμα και το 70% των μελών του αποφάσισαν την κοινή κάθοδο με το ψηφοδέλτιο του Ερεχόν. Στην ψηφοφορία συμμετείχε το 42,2% των μελών, δηλαδή 2.392 άτομα, εκ των οποίων 1.676 ή το 70% ψήφισαν υπέρ της συνεργασίας, 639 ή το 27% ψήφισε κατά και 77 άτομα ή το 3% απείχε.

Το ενωτικό Catalunya En Comu της Άντα Κολάου,  και το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Γαλικίας Galicia En Comu, έκλεισαν την πόρτα στον Ερεχόν στηρίζοντας τα ενωτικά ψηφοδέλτια με το Unidas Podemos.

Η τελευταία δημοσκόπηση του Celeste Tel επιβεβαιώνει τη διατήρηση των σημερινών πολιτικών ισορροπιών με τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά να έχουν 164 από τους 166 βουλευτές που είχαν στις εκλογές του Απρίλιου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με το 29,4% θα εκλέξει 126 βουλευτές, τρεις περισσότερους από αυτούς που είχε, το Λαϊκό Κόμμα θα εκτιναθχεί στο 22,1% με 95 βουλευτές, 29 περισότερους από τις εκλογές του Απριλίου, οι Πολίτες θα υποχωρήσουν στο 13,4% με 42 βουλευτές, το Unidas Podemos φαίνεται να αντέχει στο 14,1% με 37 βουλευτές,

Η ισπανική στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (ΙΝΕ) ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από 480.000 πολίτες έχουν ζητήσει να μην τους αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ενημέρωση για τις εκλογές ή οποιαδήποτε τύπου προεκλογική πολιτική ενημέρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL