Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Βρετανία "βλέπει" το Ιράν πίσω από την επίθεση στη Σαουδική Αραβία

"Θα συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς φίλους μας και τους Ευρωπαίους φίλους μας για να καταλήξουμε στην απάντηση που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου"

Η Βρετανία πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της για μια κοινή απάντηση, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη επιρρίψει την ευθύνη στο Ιράν για τα πλήγματα της 14ης Σεπτεμβρίου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

"Η Βρετανία αποδίδει, θεωρώντας πολύ μεγάλες τις πιθανότητες, την ευθύνη στο Ιράν για τις επιθέσεις στην Aramco. Το θεωρούμε πάρα πολύ πιθανό ότι το Ιράν ευθύνεται πράγματι", δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους που επιβαίνουν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

"Θα συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς φίλους μας και τους Ευρωπαίους φίλους μας για να καταλήξουμε στην απάντηση που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου", πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Βρετανίας δήλωσε ότι η ανάληψη της ευθύνης από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης δεν "μπορεί να γίνει πιστευτή" καθώς η κλίμακα, η πολυπλοκότητα και το βεληνεκές της επίθεσης δεν συμβαδίζει με τις δυνατότητές τους.

"Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει πιστευτό", σημείωσε ο αξιωματούχος.

Στην ερώτηση αν η Βρετανία θα αποκλείσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ο Τζόνσον σημείωσε ότι παρακολουθεί στενά την πρόταση των ΗΠΑ να γίνουν περισσότερα που θα συμβάλουν στην υπεράσπιση της Σαουδικής Αραβίας.

"Σαφώς αν μας ρωτήσουν, είτε οι Σαουδάραβες είτε οι Αμερικανοί, αν θα αναλάβουμε κάποιον ρόλο τότε θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να φανούμε χρήσιμοι", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον κατέληξε εξάλλου λέγοντας ότι θα συζητήσει για τις ιρανικές ενέργειες στην περιοχή με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί κατά την σύνοδο στον ΟΗΕ, όπως και θα πιέσει για την απελευθέρωση Ιρανών που έχουν διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι, όπως σημείωσε, κρατούνται "παράνομα και άδικα" στο Ιράν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι περικοπές μισθών είναι η αρχή

Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, υπνωτισμένος από το success story των καναλιών. Όμως το ξήλωμα της κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών κατά 20% και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις