Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Η Ισπανία στις κάλπες: Ο Σάντσεθ δεν εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν τον εμπιστεύτηκε η δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ισπανία στις κάλπες: Ο Σάντσεθ δεν εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν τον εμπιστεύτηκε η δεξιά

Η Ισπανία θα οδηγηθεί στις κάλπες στις 10 Νοεμβρίου. Ο Σάντσεθ δεν εμπιστεύτηκε μια συγκυβέρνηση με την Αριστερά και δεν κέρδισε την αποχή των δύο δεξιών κομμάτων για να κυβερνήσει μόνος του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση της αποχής και ένα απαράλλακτο μετεκλογικό σενάριο με άνοδο του Σοσιαλιστικού και Λαϊκού Κόμματος, μικρή υποχώρηση του Unidas Podemos και πτώση των Πολιτών και των φασιστών του Vox. 

Ο αρχηγός του ισπανικού κράτους βασιλιάς Φελίπε Στ' ανακοίνωσε στην πρόεδρο της βουλής Μαριτσέλ Μπατέτ ότι η βουλή θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές γιατί από τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων δεν διαφάνηκε η διάθεση συμβιβασμών για την ανάθεση εντολής και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Στις 23 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί το διάταγμα διάλυσης της βουλής. 

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε τελευταίος και για περισσότερη από μια ώρα με τον αρχηγό του κράτους για να καταλήξουν ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναλάβει μια νέα εντολή, αφού μόνο ο βουλευτής του μικρού εθνικιστικού κόμματος της Καντάβριας PRC ήταν διατεθειμένος να δώσει την ψήφο του στη βουλή. Ο Σάντσεθ έμεινε στην πράξη μόνο με τους 123 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κλείνοντας την πόρτα στην Αριστερά, ενώ την ίδια στιγμή δεν κατάφερε να πείσει τους Πολίτες και το Λαϊκό Κόμμα να απέχουν. 

«Ο Σάντσεθ προτιμά τους Πολίτες από το Unidas Podemos», τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό του κράτους βασιλιά Φελίπε Στ’ στον οποίον επανέλαβε την γνωστή θέση της Αριστεράς ότι δεν δίνει την στήριξή της «δωρεάν» και πως είναι έτοιμη να συμμετάσχει μόνο σε «μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές».

Τρία τηλεφωνήματα και μια επιστολή 

Πριν από τον τελευταίο κύκλο των διαβουλεύσεων του βασιλιά με τα κόμματα ο Πέδρο Σάντσεθ επικοινώνησε με τον Ιγκλέσιας, τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Κασάδο και των Πολιτών Ριβέρα, ζητώντας στην πράξη και από τους τρεις την εν λευκώ στήριξή της μονοκομματικής κυβέρνησής του, με θετική ψήφο ή την «τεχνική αποχή», στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» και της αποφυγής νέων εκλογών. Μετά το τηλεφώνημα με τον Ιγκλέσιας ο Σάντσεθ συγκάλεσε τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, την αντίστοιχη Πολιτική Γραμματεία, για να εξετάσει εάν υπάρχει η πιθανότητα συμβιβασμών έως τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου που λήγει η διορία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Σάντσεθ μάλιστα έστειλε και επιστολή στον Ριβέρα ζητώντας μια επείγουσα συνάντησή τους, που αναβάθμισε τον ηγέτη των Πολιτών διορθώνοντας με το χέρι την προσφώνησή της ως «αγαπητέ» από το «κύριε» των προηγούμενων επιστολών, δηλώνοντας ότι στην πράξη η κυβέρνησή του εκπληρώνει τους τρεις όρους που έθεσε ο Ριβέρα για να στηρίζει τον Σάντσεθ στη βουλή… δια της αποχής. «Ο Σάντσεθ μας δουλεύει», απάντησε από την πλευρά του με το λαϊκίστικό του ύφος ο Ριβέρα. Η επιστολή του Σάντσεθ προς το Ριβέρα ενίσχυσε τις υποψίες της Αριστεράς ότι ο Σάντσεθ θέλει να οδηγηθεί σε ένα είδος μεγάλου συνασπισμού, με τους Πολίτες ή τη δεξιά, φθάνει μόνο να έχει τα ηνία της κυβέρνησης.

Ιγκλέσιας: Συγκυβερνάμε τη μισή Ισπανία, γιατί όχι στη Μαδρίτη;  

«Κυβερνάμε μαζί στις Περιφέρειες (Αυτονομίες) των Βαλεαρίδων και των Καναρίων Νήσων, της Ναβάρα, της Ριόχα, της Αραγονίας και της Βαλένθια, γιατί δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε;», διερωτήθηκε ο Ιγκλέσιας απευθυνόμενος στον Σάντσεθ μετά τη συνάντησή του με τον Φελίπε Στ’. Επιπλέον ο Ιγκλέσιας δήλωσε στον Φελίπε Στ’ ότι το Unidas Podemos θα απέχει εάν ο Σάντσεθ ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή θα ψηφίσει κατά εάν καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Πολίτες. Το Unidas Podemos θα συγκαλέσει το αρμόδιο όργανο για να πάρει την απόφασή του πριν από την ψηφοφορία. Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς και του Unidas Podemos Αλμπέρτο Γκαρθόν χαρακτήρισε «δηλητήριο για τις οικογένειες των εργαζομένων» μια πιθανή συμφωνία σοσιαλιστών και Πολιτών.

Ριβέρα: Σάντσεθ κάνε πίσω για... να απέχουμε

Ο ηγέτης των Πολιτών Ριβέρα μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό του ισπανικού κράτους ζήτησε από τον Σάντσεθ "να κάνει πίσω" και να αποδεχθεί τους τρεις όρους των Πολιτών, να αλλάξει συμμαχίες στην τοπική κυβέρνηση της Ναβάρας, να εφαρμόσει το άρθρο 155 και στην πράξη να ακυρώσει εκ νέου την αυτοδιοίκηση της Καταλωνίας και να αλλάξει οικονομική πολιτική επί το... νεοφιλελεύθερον, για να διασφαλίσει την πολυπόθητη αποχή των Πολιτών. Στην πράξη ο Ριβέρα ζητά από τον Σάντσεθ να εγκαταλείψει τη συμμαχία του με την Αριστερά στη Ναβάρα, να ακολουθήσει την πολιτική καταστολής του Ραχόι στην Καταλωνία και να μην προχωρήσει στη μείωση φόρων στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και την αύξησή τους στις πλουσιότερες κοινωνικές ομάδες. 

"Εάν ο Σάντσεθ με καλέσει το βράδυ για να εργαστούμε και να συμφωνήσουμε είμαστε διατεθειμένοι όλο το 24ωρο", τόνισε ο Ριβέρα, εκτιμώντας ότι "εάν ο Πέδρο Σάντσεθ δεν κινηθεί η Ισπανία αντί για λύσεις θα έχει προβλήματα". 

Κασάδο: Ο Σάντσεθ δεν ήθελε συμφωνία με κανένα 

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Κασάδο δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Φελίπε Στ' ότι ο Σάντσεθ δεν ήθελε να καταλήξει σε μια συμφωνία με καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις. Για τον Κασάδο "πέρασαν 146 ημέρες και ο Σάντσεθ αντί να μας απαντήσει στις [11 ] προτάσεις μας μας ξεκαθάρισε ποιοί ήταν οι προνομιακοί του σύμμαχοι [το Unidas Podemos]. Υποψιαζόμαστε ότι ο Πέδρο Σάντσεθ δεν ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ήθελε τις εκλογές. Κι ελπίζω να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές και να την πληρώσει". 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL