Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ο Ρέντσι εγκαταλείπει το ΔΚ, "Λάθος", λέει ο Τζινγκαρέτι. Το νέο κόμμα στηρίζει Κόντε. Επιστροφή Ντ'Αλέμα και Μπερσάνι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ρέντσι εγκαταλείπει το ΔΚ, "Λάθος", λέει ο Τζινγκαρέτι. Το νέο κόμμα στηρίζει Κόντε. Επιστροφή Ντ'Αλέμα και Μπερσάνι;

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Να φύγω από το κόμμα θα είναι καλό για όλους. Ακόμη και για τον Κόντε», υπογράμμισε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αποχωρώντας από το Δημοκρατικό Κόμμα, ευχόμενος μάλιστα το… «καλώς να μπείτε» σε αυτούς που θα επιστρέψουν στο ΔΚ μετά την αποχώρησή του. «Κάναμε ένα εξαιρετικό έργο τακτικής θέτοντας στη μειοψηφία τον Σαλβίνι με τα εργαλεία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ο κακός λαϊκισμός που εκφράζει δεν ηττήθηκε και πρέπει να ηττηθεί στην κοινωνία. Νομίζω ότι οι τελετουργίες του ΔΚ που είναι επιστημονικά οργανωμένο σε τάσεις και ασχολείται με μια δύσκολη αυτοαναφορά αναζήτηση της ενότητας ως απόλυτο καλό δεν λειτουργεί πιά», τόνισε ο Ρέντσι. Μετά τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε για να δηλώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση και πως εκτιμά ότι αυξάνεται η βάση και η συναίνεση της κυβέρνησής του, που ο Ρέντσι θεωρεί ένα «θαύμα». Η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόνα θα αποτελεί την εκπρόσωπο του κόμματος του Ρέντσι στην κυβέρνηση. Το νέο κόμμα έχει συγκεντρώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ το τελευταίο δίμηνο, κυρίως από δωρεές μεγάλων επιχειρηματιών.

Voglio far l’americano… l’americano… l’americano

Για τον Ρέντσι το ΔΚ «γεννήθηκε ως μια μεγάλη διαίσθηση ενός κόμματος αλά αμερικάνα, ικανού να αναγνωριστεί σε έναν χαρισματικό ηγέτη και να στηριχθεί στις προκριματικές εκλογές… Αυτός που προσπάθησε να ερμηνεύσει αυτό τον ρόλο ηττήθηκε από τα φιλικά πυρά. Σήμερα το ΔΚ είναι ένα σύνολο τάσεων. Και πιστεύω ότι δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει από μόνο στις επιθέσεις του Σαλβίνι και στην δύσκολη συμβίωση με το Κ5Α», τόνισε ο πρώην χαρισματικός αρχηγός που έπεσε από τα «φίλια πυρά» των λανθασμένων πολιτικών του. Όσο για τον γραμματέα του ΔΚ Νικόλα Τζινγκαρέτι υπογράμμισε ειρωνικά ότι από τώρα δεν θα έχει καμιά δικαιολογία γιατί οι κοινοβουλευτικές ομάδες του κόμματος θα «από-ρεντσοποιηθούν». Ο αυταρέσκεια ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι έστειλα στο σπίτι του το Σαλβίνι θα παραμείνει στο βιογραφικό μου σαν ένα από τα πράγματα που με κάνουν περήφανο», στοχεύοντας σε ανεξάρτητα τοπικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια στις μερικές αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες και στην κάθοδο του κόμματος με το σύμβολό του στις βουλευτικές εκλογές του… 2023. «Τον πόλεμο θέλω να τον κάνω εναντίον του Σαλβίνι, όχι στον Τζινγκαρέτι», συμπλήρωσε ο Ρέντσι, αποκλείβοντας «βεντέτες» και «πικρίες». Το νέο κόμμα θα έχει μια «διαρχία» με επικεφαλής ένας άνδρα και μια γυναίκα σε όλα τα επίπεδα της οργανωτικής του δομής.

Τζινγκαρέτι: Λάθος η αποχώρηση

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι τόνισε ότι η αποχώρηση του Ρέντσι αποτελεί «ένα λάθος». Ο Τζινγκαρέτι από τα κοινωνικά δίκτυα σημείωσε: «Λυπούμαστε. Είναι ένα λάθος. Τώρα όμως ας σκεφτούμε το μέλλον των Ιταλών, την εργασία, το περιβάλλον, τις επιχειρήσεις, το σχολείο, τις επενδύσεις. Μια νέα ατζέντα και την ανάγκη να ανοικοδομήσουμε την ελπίδα με την καλή διακυβέρνηση και το νέο Δημοκρατικό Κόμμα».

Ακόμη χειρότερα ο υπουργός Φραντσεσκίνι προειδοποίησε ότι «οι διασπάσεις οδήγησαν στο φασισμό». «Θέλω να αφιερωθώ στην μάχη κατά του Σαλβίνι», ανταπάντησε ο Ρέντσι. Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων της «Λεοπόλντα» θα παρουσιαστεί το σύμβολο του νέου κόμματος.

Νέο κόμμα σε βουλή, γερουσία, ευρωβουλή

«Αυτό που με πιέζει να αφήσω το ΔΚ είναι η έλλειψη μιας οπτικής για το μέλλον», συνέχισε ο Ρέντσι, που στοιχηματίζει σε καμιά τριανταριά βουλευτές και γερουσιαστές σε πρώτη φάση. Ο Ρέντσι μπορεί να σχηματίσει εύκολα μια κοινοβουλευτική ομάδα στη βουλή, αλλά στη γερουσία θα πρέπει να περάσει στην Μικτή Ομάδα, γιατί ο κανονισμός της απαγορεύει το σχηματισμό ομάδων που δεν έχουν συμμετάσχει με το σύμβολο και το όνομά τους στις εκλογές. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι θα οργανώσει και μια νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι ο Ρέντσι από σήμερα είναι ένας ανεξάρτητος γερουσιαστής στη Μικτή Ομάδα. Σε μια δεύτερη φάση στο κόμμα του Ρέντσι μπορεί να μπει και ένα μεγάλο κομμάτι της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, με πολλούς να μιλούν για 20 βουλευτές και 20 γερουσιαστές.

Ο Ρέντσι ισχυρίζεται ότι θέλει να οικοδομήσει ένα «νέο Σπίτι για να κάνει πολιτική με νέο τρόπο, νεανικό, φεμινιστικό, ευρωπαϊστικό».  Από σήμερα ο Ρέντσι αποτελεί έναν συνομιλητή του Κόντε, θα κάθετε στο ίδιο τραπέζι και θα συμμετέχει στις αποφάσεις της κυβέρνησης με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων και θα συναποφασίζει. Το «ντουέτο» Ντι Μάιο για το Κ54 και Τζινγκαρέτι για το ΔΚ έγινε ένα «τρίο», με το κόμμα χωρίς όνομα του Ρέντσι. Ορισμένοι στοιχηματίζουν μάλιστα ότι η διάσπαση της Φόρτσα Ιτάλια είναι απλώς θέμα χρόνου, γιατί μέσα στο κόμμα του Καναλάρχη υπάρχει μια δυσφορία προς το Σαλβίνι και ένας κρυφός έρωτας για τον Ρέντσι.

Το σίγουρο είναι ότι η νέα κυβέρνηση προχωρά σε ένα περισσότερο κατακερματισμένο σκηνικό, που δεν αποκλείεται να κατακερματιστεί ακόμη περισσότερο εάν επιτέλους στην Ιταλία επιστρέψει η απλή αναλογική. Το δημοκρατικό εκλογικό σύστημα που διασφάλισε στην χώρα την καλύτερη πολιτική περίοδο στην ιστορία της και το οποίο αυτή την φορά ενδέχεται να επιστρέψει για να αποτρέψει τον κίνδυνο της… εξουσίας του ενός, δηλαδή της νίκης της ρατσιστικής ακροδεξιάς του Σαλβίνι, που με το σημερινό εκλογικό  σύστημα και τα ποσοστά που έχουν οι ακροδεξιές και δεξιές δυνάμεις στις δημοσκοπήσεις μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία της βουλής και της γερουσίας. Που όμως θα μπει ο πήχης της απλής αναλογικής, εάν πραγματικά υιοθετηθεί; Στο 3%, στο 4% ή στο 5%; Ο πήχης θα δείξει πάντως κατά πόσο θα είναι αναλογική…

Ο Πρόντι, ο Βελτρόνι και η Repubblica έχουν ξεκινήσει πάντως μια εκστρατεία κατά της απλής αναλογικής, ενώ ο Σαλβίνι απειλεί με δημοψήφισμα για να καταργήσει και τη μικρή ποσόστωση αναλογικής που υπάρχει στο ισχύον ληστρικό εκλογικό σύστημα.

Φεύγει ο Ρέντσι μπαίνει ο... Ντ’Αλέμα;

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο Ρέντσι αποχωρεί χωρίς μια ουσιαστική διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος και ότι αποτελεί περισσότερο μια αποχώρηση υψηλόβαθμων στελεχών. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι εκφράζει το 2% του εκλογικού σώματος. Κάποιοι άλλοι είναι βέβαιοι ότι άνοιξε η πόρτα για την επιστροφή του Μπερσάνι, του Σπεράντσα, του Ντ’Αλέμα και γιατί όχι η είσοδος της Ιταλικής Αριστεράς του Φρατοϊάνι στο Δημοκρατικό Κόμμα. Τι εκπροσωπούν όμως αριθμητικά; Οι εκλογές φαίνεται ότι θα αργήσουν και όλοι θα έχουν το χρόνο να κριθούν καλύτερα από το εκλογικό σώμα.

Το πρόβλημα του ΔΚ και όσων αποχώρησαν από αυτό αφορά την έλλειψη αξιοπιστίας του, γιατί όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις κανένα από τα τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας ή της μετριοπαθούς αριστεράς δεν κατάφερε να διευρύνει αρκετά τη συναίνεσή του από την απομάκρυνση του Σαλβίνι από την κυβέρνηση.

Ο Ρέντσι και το κόμμα του… λαού των επιχειρηματιών

Οι «Επιτροπές» του Ρέντσι είχαν ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου μήνες να συγκεντρώσουν πόρους για το νέο κόμμα. Από ότι φαίνεται το εγχείρημα έχει μια μεγάλη… λαϊκή στήριξη. Ο Ντανιέλε Φερέρο, ένας από τους κληρονόμους της… Nutella και της τεράστια σοκολατοβιομηχανίας, έδωσε στις «Επιτροπές» του Ρέντσι 100 χιλιάδες ευρώ, ο χρηματιστής Ντάβιντε Σέρα, ο γιός της Σουζάνα Ανιέλι, άλλες 90 χιλιάδες, ο Λούπο Ρατάτζι, ο άλλος γιός της Ανιέλι, προσέφερε άλλες 40 χιλιάδες,  ο Ρατάτσι, με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tci, έδωσε άλλες 10 χιλιάδες, ο μόδιστρος και από τους ιδρυτές του Arcigay Τομασίνι έδωσε άλλες 20 χιλιάδες, άλλες 10 χιλιάδες έφθασαν από την Energas, 4 από την Ciemme Hospital, ενώ δεν έλλειψαν και οι… πράσινοι χρηματοδότες από την green economy, όπως της Eco Iniziative και της Acqua Sole, με 2 χιλιάδες και 1.500 ευρώ αντιστοίχως. Από δύο στελέχη της Apax Partners από τη Βρετανία έφθασαν άλλες 35 χιλιάδες.

Δεκατρείς βουλευτές και δεκατρείς γερουσιαστές του ΔΚ συμπεριλαμβάνονται στους χρηματοδότες του εγχειρήματος του Ρέντσι, μεταξύ των οποίων και ο Τζενάρο Μιλιόρε.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL