Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
ΕΕ: Το σχέδιο προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές ειρήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΕ: Το σχέδιο προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές ειρήνης

Η δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει τομείς στρατηγικής σημασίας της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης «θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές μιας βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πολιτική οικοδόμησης και επέκτασης οικισμών εποίκων, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτό το πλαίσιο θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της λύσης που προβλέπει δύο κράτη, καθώς και τις προοπτικές μιας βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρωθυπουργος του Ισραήλ δήωσε ότι «ανακοινώνω την πρόθεσή μου να εφαρμόσω, με μια μελλοντική κυβέρνηση, την κυριαρχία του Ισραήλ στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στο βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας». Δέσμευση που απευθύνεται στο δεξιό ακροατήριό του μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Η κοιλάδα του Ιορδάνη αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Ο Μπ.Νετανιάχου διευκρίνισε πως θέλει να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς που αποτελούν περίπου το 90%, αλλά «όχι χωριά ή αραβικές πόλεις όπως η Ιεριχώ».

«Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει καμία αλλαγή των συνόρων που ίσχυαν πριν από το 1967, σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ περιλαμβανομένου, άλλην από εκείνη που θα συμφωνηθεί από τα μέρη», σημείωσε ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος, προσθέτοτνας ότι «η θέση αυτή επαναβεβαιώθηκε σε συμπεράσματα των συμβουλίων υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL