Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Ανακοινώσεις από την Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν το μεσημέρι / Σήμερα κληρώνει στις Βρυξέλλες για τους επιτρόπους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακοινώσεις από την Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν το μεσημέρι / Σήμερα κληρώνει στις Βρυξέλλες για τους επιτρόπους

Το «θρίλερ» με τα χαρτοφυλάκια που πρόκειται να ανατεθούν στη νέα φουρνιά Ευρωπαίων επιτρόπων αναμένεται να λάβει τέλος σήμερα, μετά και τη χθεσινή επίσημη δημοσίευση των ονομάτων των προτεινόμενων από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. μελών της Επιτροπής. Οι σχετικές ανακοινώσεις είναι προγραμματισμένο να γίνουν από τη νέα πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Για τον προτεινόμενο Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά η είδηση ότι πρόκειται να αναλάβει το πρωτοεμφανιζόμενο χαρτοφυλάκιο της Άμυνας διαψεύστηκε χθες, ενώ ακούστηκε επίσης ότι τελικά θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στον τομέα της Μετανάστευσης. Σε κάθε περίπτωση το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, εφόσον επιβεβαιωθεί η δημιουργία του, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη νέα Επιτροπή, καθώς, σε συνέχεια των προτάσεων της Επιτροπής Γιούνκερ, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο Άμυνας με προϋπολογισμό 13 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027.

Για το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας τις προηγούμενες ημέρες ακουγόταν το όνομα της Φινλανδής επιτρόπου Γιούτα Ουρπιλάινεν. Η Ουρπιλάινεν, από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Φινλανδίας, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών κατά την περίοδο 2011-2014.

Ισχυροί αντιπρόεδροι

Επιπλέον αυξημένες αρμοδιότητες από τη θέση των αντιπροέδρων σε τομείς όπως το κλίμα και η εμπορική και βιομηχανική πολιτική της Ε.Ε. φαίνεται πως θα αναλάβουν ο Φρανς Τίμερμανς και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Οι Τίμερμανς και Βεστάγκερ, που εκπροσώπησαν τα κόμματα των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, αντίστοιχα, στην κούρσα για την προεδρία της Επιτροπής, πρόκειται να βρεθούν σε υψηλά πόστα μετά από συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε.

Μέρος του «παζαριού» των ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ήταν και ο Ισπανός Γιόσεπ Μπορέλ, ο οποίος διορίστηκε ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του σε ολόκληρο το Σώμα Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένων της προέδρου και του ύπατου εκπροσώπου, ενώ στη συνέχεια οι επίτροποι θα περάσουν από ακρόαση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Αντιδράσεις για τον Ούγγρο

Υπενθυμίζεται ότι έχει συμβεί στο παρελθόν να απορρίψουν οι ευρωβουλευτές προτεινόμενους επιτρόπους, κάτι που εκλαμβάνεται συνήθως ως «ήττα» του εκάστοτε προέδρου. Μια τέτοια περίπτωση στην Επιτροπή Γιούνκερ ήταν η απόρριψη της Αλένκα Μπράτουσεκ, πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας και προσωπικής επιλογής του Γιούνκερ για το χαρτοφυλάκιο της ενεργειακής ένωσης το 2014, καθώς οι ευρωβουλευτές έκριναν ότι δεν πληροί τα προσόντα γι’ αυτήν τη θέση.

Αυτήν τη φορά είναι αναμενόμενο να τα βρει τουλάχιστον σκούρα ο προτεινόμενος Ούγγρος επίτροπος Λάζλο Τροκσανί, ο οποίος από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Όρμπαν πρωτοστάτησε στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που έχει προκαλέσει τη δριμεία αντίδραση των Βρυξελλών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL