Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Στο «Φόρουμ Αμπροσέτι» ο Α. Τσίπρας, με Χ. Κλίντον, Μπ. Λεμέρ, Μ. Σεντένο, Τζ. Κόντε και Ρ. Πρόντι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο «Φόρουμ Αμπροσέτι» ο Α. Τσίπρας, με Χ. Κλίντον, Μπ. Λεμέρ, Μ. Σεντένο, Τζ. Κόντε και Ρ. Πρόντι

Του Αργύρη Παναγόπουλου

O Αλέξης Τσίπρας, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με κλιμάκιο πέντε Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιόργκ Κούκιες θα συμμετάσχουν στο ετήσιο «Φόρουμ Αμπροσέτι», που θα διεξαχθεί στο Τσερνόμπιο – Κόμο της Ιταλίας από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, μαζί με μια σειρά Ιταλών πολιτικών και παραγόντων του επιχειρηματικού, οικονομικού και τραπεζικού κόσμου.

Ο Α. Τσίπρας θα παρέμβει το Σάββατο σε ημερίδα για τον μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμμετέχει ο Φρανς Τίμερμανς και τρεις πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί, ο Ρομάνο Πρόντι, ο Ενρίκο Λέτα και ο Μάριο Μόντι. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Α. Τσίπρας θα συμμετάσχει στο «Φόρουμ Αμπροσέτι», μετά την πρώτη του συμμετοχή τον Σεπτέμβριο του 2014 σε ημερίδα με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, τον πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Μπαρνιέ και των πρώην Ιταλών πρωθυπουργών Μόντι και Λέτα.

Από ιταλικής πλευράς στη φετινή διοργάνωση του «Φόρουμ Αμπροσέτι» θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, ενώ την Παρασκευή τις εργασίες θα ανοίξει ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης Κόντε θα προταθεί ως Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού εκ μέρους της Ιταλίας. 

Η Κυριακή θα είναι αφιερωμένη στην ιταλική πολιτική σκηνή, με την παρουσία μεταξύ άλλων του Λουίτζι Ντι Μάιο και του Ματέο Σαλβίνι, του προέδρου των Ιταλών βιομηχάνων της Confindustria Βιτσέντζο Μπότσια, των προέδρων ορισμένων μεγάλων τοπικών κυβερνήσεων, όπως της Λομβαρδίας (Μιλάνου), της Βενετίας και της Εμίλια Ρομάνια (Μπολόνια) και των εκπροσώπων του επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου.

Η κυβερνητική κρίση, η πρώτη που αντιμετωπίζει στην ιστορία της η Ιταλία μέσα στο καλοκαίρι, επιφύλαξε και ορισμένες εκπλήξεις στους διοργανωτές του Φόρουμ, το κλείσιμο του οποίου κάνει παραδοσιακά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Το πρόβλημα όμως για τους διοργανωτές είναι ότι τη στιγμή της διοργάνωσης των τριήμερων εκδηλώσεων του Φόρουμ η Ιταλία θα έχει νέο υπουργό Οικονομικών, τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, που θα ορκίστηκε ήδη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και θα λάβει όμως τη Δευτέρα και την Τρίτη την ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή και τη γερουσία αντιστοίχως με αποτέλεσμα να παρευρεθεί στο Φόρουμ χωρίς ίσως να προλάβει να αναλάβει στην πράξη τα καθήκοντά του από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, που θα έπρεπε να ανέβει στο βήμα του Φόρουμ!

Την ίδια αμηχανία έχει προκαλέσει στους διοργανωτές του Φόρουμ και το γεγονός ότι έχει προγραμματιστεί η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, με τον νεόκοπο υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο να πρέπει να αντικαταστήσει στη βήμα τον Ένζο Μοαβέρο Μιλανέζι. Οι καλοί τρόποι ίσως επιτρέψουν την αναζήτηση μιας χρυσής τομής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL