Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ιρλανδία: Ο Τζόνσον ρισκάρει «την ειρήνη» στη Βόρεια Ιρλανδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιρλανδία: Ο Τζόνσον ρισκάρει «την ειρήνη» στη Βόρεια Ιρλανδία

Ο ιρλανδός επίτροπος της ΕΕ Φιλ Χόγκαν καταφέρθηκε με εξαιρετικά οξύ τρόπο χθες Τετάρτη εναντίον του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που όπως υπενθύμισε «δεν έχει εκλεγεί» από τον λαό, κατηγορώντας τον ότι εφαρμόζει πολιτική υψηλού κινδύνου και θέτει σε κίνδυνο «την ειρήνη» στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Χόγκαν, ο απερχόμενος ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, προειδοποίησε ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου - πράγμα που ο Τζόνσον απειλεί ανοικτά ότι μπορεί να επιλέξει - θα προκύψει αναπόφευκτα «δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα» στις συνομιλίες των δύο πλευρών για τη μελλοντική τους σχέση. Κατηγόρησε τον ηγέτη των Συντηρητικών πως έχει «γεμίσει την κυβέρνησή του» με οπαδούς του λεγόμενου «σκληρού» Brexit, πως έχει σχηματίσει τη «hard Brexit dream team».

«Ο τζόγος με την ειρήνη και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δεν είναι σωστή πολιτική», επέμεινε ο Χόγκαν σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας αναπαρήγαγε η εφημερίδα The Irish Independent.

«Σε περίπτωση Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, η μόνη κληρονομιά της κυβέρνησης του ΗΒ που θα παραπέμπει στον Τσόρτσιλ θα είναι το ότι “ ποτέ τόσο λίγοι δεν έκαναν τόσο μεγάλο κακό σε τόσους πολλούς”», πρόσθεσε, σε ακόμη μια δηκτική νύξη στον Τζόνσον, που έχει διαβεβαιώσει πως ο ηγέτης της Βρετανίας την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, είναι ο «ήρωας του».

Ο Χόγκαν στάθηκε ακόμη στον ισχυρισμό του Τζόνσον ότι ο μηχανισμός ασφαλείας που έχει συμπεριληφθεί στη Συμφωνία Αποχώρησης ώστε να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας - το λεγόμενο backstop - είναι «αντιδημοκρατικό». Το σχόλιο αυτό, έκρινε ο ιρλανδός επίτροπος, ακούγεται κάπως «περίεργο» όταν το εκστομίζει ένας «πρωθυπουργός που δεν έχει εκλεγεί» από τον λαό, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την εξουσία έπειτα από την παραίτηση της Τερέζας Μέι και την εσωκομματική διαδικασία των Τόρις [1].

Η τοποθέτηση του Χόγκαν καταγράφηκε την ώρα που ο Τζόνσον κάνει περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χθες συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο· σήμερα θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 στο θέρετρο Μπιαρίτς το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: ΑΜΠΕ-dpa

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL