Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί καταγραφής των ηχητικών μηνυμάτων στο Facebook

O Δ. Παπαδημούλης ρωτά επίσης την Κομισιόν ποιο είναι το περιεχόμενο και το ύψος των κυρώσεων που προβλέπονται για τέτοιου είδους παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών, και της ιδιωτικότητάς τους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Με ποια χρηματοδοτικά και άλλα μέσα σκοπεύει να ενισχύσει τις σχετικές έρευνες της Irish Data Protection Commission, που επιβλέπει το Facebook στην Ευρώπη, για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών;» ρωτάει ο Δημ. Παπαδημούλης την Κομισιόν για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί καταγραφής των ηχητικών μηνυμάτων των χρηστών της Facebook (transcription) σε μηνύματα κειμένου.

Η σκανδαλώδης πρακτική επιβεβαιώθηκε από την ίδια την εταιρεία, ενώ επανέφερε στο φως της δημοσιότητας ότι παρόμοια μέσα χρησιμοποιούν και άλλοι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου (Amazon, Apple, Google, Microsoft).

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν “με ποια χρηματοδοτικά και άλλα μέσα σκοπεύει να ενισχύσει τις σχετικές έρευνες της Irish Data Protection Commission (DPC), που επιβλέπει το Facebook στην Ευρώπη, για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, ώστε να εξακριβωθεί -μεταξύ άλλων- αν είχαν πλήρη πληροφόρηση για την γραπτή καταγραφή των συνομιλιών τους”. Η πλήρης πληροφόρηση των χρηστών, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη ερώτησή του, με θέμα την ορθή χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε λάβει απάντηση από την Κομισιόν στην οποία διευκρινιζόταν ότι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων “κατοχυρώνει συγκεκριμένα δικαιώματα για τα υποκείμενα των δεδομένων, στα οποία συγκαταλέγεται το δικαίωμα ουσιαστικής πληροφόρησης όσον αφορά τη λογική της αυτοματοποιημένης απόφασης, καθώς και τη σημασία και τις προβλεπόμενες συνέπειες για το υποκείμενο των δεδομένων”.

Στην ίδια απάντηση η Κομισιόν δεν είχε αναφερθεί εκτενώς στο πεδίο εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, και με τη νέα ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει τί μέτρα πρόκειται να λάβει ο νεοσυσταθείς θεσμός για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Τέλος, ρωτά την Κομισιόν ποιο είναι το περιεχόμενο και το ύψος των κυρώσεων που προβλέπονται για τέτοιου είδους παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών, και της ιδιωτικότητάς τους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Καταγραφή ηχητικών μηνυμάτων των πολιτών από τη Facebook

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις περί καταγραφής ηχητικών μηνυμάτων των χρηστών της Facebook (transcription) επιβεβαιώθηκε από την ίδια την εταιρεία, με την αιτιολογία περί ελέγχου της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που χρησιμοποιεί. Το περιστατικό υπενθύμισε πως τέτοιες πρακτικές ακολουθούνται και από άλλους κολοσσούς του τεχνολογικού κλάδου (Amazon, Apple, Google, Microsoft).

Σε προηγούμενη ερώτησή μου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών από «κακές πρακτικές» στο πλαίσιο των τεχνολογιών ΑΙ, η Κομισιόν είχε επισημάνει ότι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων “κατοχυρώνει συγκεκριμένα δικαιώματα για τα υποκείμενα των δεδομένων, στα οποία συγκαταλέγεται το δικαίωμα ουσιαστικής πληροφόρησης όσον αφορά τη λογική της αυτοματοποιημένης απόφασης, καθώς και τη σημασία και τις προβλεπόμενες συνέπειες για το υποκείμενο των δεδομένων”[1].

Ερωτάται η Κομισιόν:

– Με ποια χρηματοδοτικά και άλλα μέσα σκοπεύει να ενισχύσει τις σχετικές έρευνες της Irish Data Protection Commission, που επιβλέπει το Facebook στην Ευρώπη, για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, ώστε να εξακριβωθεί -μεταξύ άλλων- αν είχαν πλήρη πληροφόρηση για την γραπτή καταγραφή των συνομιλιών τους -γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται[2];

– Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων;

– Ποιο είναι το περιεχόμενο και το ύψος των κυρώσεων, που προβλέπονται για τέτοιου είδους παραβιάσεις εντός ΕΕ;

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις