Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Σάντσεθ - Ιγκλέσιας: Σκληρές αντιπαραθέσεις και διαπραγματεύσεις μέχρι εσχάτων για κυβέρνηση συνασπισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάντσεθ - Ιγκλέσιας: Σκληρές αντιπαραθέσεις και διαπραγματεύσεις μέχρι εσχάτων για κυβέρνηση συνασπισμού

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πέδρο Σάντσεθ δεν θα καταφέρει να αποκτήσει σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία της ισπανικής βουλής στην πρώτη ψηφοφορία, όπως ήταν αναμενόμενο, και θα προσπαθήσει να σχηματίσει την Πέμπτη μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την απαραίτητη, αλλά όχι σίγουρη, ψήφο του Unidas Podemos και με την ήδη εξασφαλισμένη αποχή τουλάχιστον των δύο εθνικιστικών κομμάτων της Χώρας των Βάσκων, το δεξιό PNV και το αριστερό EH Bildu, και της Δημοκρατικής – Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας (ERC). Αλλιώς θα πρέπει να διασφαλίσει την αποχή του Λαϊκού Κόμματος ή των Πολιτών ή ξεκινήσει μια νέα διαδικασία το Σεπτέμβριο ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο Σάντσεθ συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος για να συζητήσει για την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης που θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Σκληρή αντιπαράθεση Σάντσεθ – Ιγκλέσιας

Η συζήτηση στη βουλή και η ανεύθυνη αντιπαράθεση των σοσιαλιστών και της Αριστεράς έδειξε ότι υπάρχουν δυστυχώς τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, που θα πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ. Ο Σάντσεθ απείλησε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας με πρόωρες εκλογές εάν την Πέμπτη δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. «Εάν έχουμε εκλογές, φοβάμαι ότι εσείς δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός της Ισπανίας», του απάντησε στη βουλή ο Ιγκλέσιας, προειδοποιώντας ότι το Unidas Podemos «έδειξε υπευθυνότητα και γενναιοδωρία αποδεχόμενο το βέτο σας εναντίον του υποψηφίου μας [της συμμετοχής του Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση] και όχι γιατί μας το ζήτησε η ισπανική κοινωνία».

«Όταν σας προτείναμε την ανάπτυξη του [κυβερνητικού] προγράμματος θέλαμε κάποια αρμοδιότητα στην Οικονομία, εσείς μας είπατε ούτε να το σκέφτεστε. Σας είπαμε, τότε, κάποια αρμοδιότητα στο Εργασίας και εσείς μας είπατε δεν συζητιέται. Σας είπαμε για κάποια αρμοδιότητα στο Ισότητας και επίσης μας απαντήσατε ότι δεν συζητιέται. Της Οικολογικής Μετάβασης; Δεν συζητιέται. Της Επιστήμης; Δεν συζητιέται. Τι μας προσφέρατε; Εξηγείστε το στη βουλή», τόνισε εκνευρισμένος από το βήμα της βουλής ο Ιγκλέσιας, χαρακτηρίζοντας «διακοσμητική» την προσφορά των υπουργείων που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι σοσιαλιστές.

Παραδόξως... ο Σάντσεθ απάντησε στον Ιγκλέσιας ότι θεωρεί εφικτό το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όπως το θέτει ο Ιγκλέσιας, αλλά προειδοποίησε ότι μπορούν να ανοίξουν και άλλες επιλογές αυτές τις ημέρες «για να μην επιστρέψετε να ψηφίζετε με τη δεξιά και την ακροδεξιά εναντίον ενός σοσιαλιστή πρωθυπουργού», εκτιμώντας ότι «το σκέφτεστε πολύ» η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, «το ίδιο που θέλει η ακροδεξιά».

«Είμαστε μια μικρή και νέα οργάνωση, αλλά δεν θα αφήσουμε ούτε να μας πατήσει ούτε να μας εξευτελίσει κανένας. Εάν εσείς δεν θέλετε μια κυβέρνηση συνασπισμού έχουμε μια εναλλακτική λύση, να πείσετε το Λαϊκό Κόμμα για μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού, και τους Πολίτες ή το Vox για να αναθεωρήσετε το άρθρο 99 του συντάγματος για την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή και να αλλάξετε τους κανόνες του παιχνιδιού. ‘Η να κάνετε εκλογές», του απάντησε ο Ιγκλέσιας, προειδοποιώντας τον Σάντσεθ ότι «φοβάμαι ότι εάν γίνουν εκλογές δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός της Ισπανίας». Ο Σάντσεθ από την πλευρά του δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα απάντησης στον Ιγκλέσιας.   

Διαπραγματεύσεις μέχρι εσχάτων

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμαν Κάλβο απάντησε αργότερα ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κάνει διακοσμητική πολιτική και όλοι οι τομείς της κυβέρνησης είναι σημαντικοί», διευκρινίζοντας ότι ισχύει η πρόταση που έκανε στον διαπραγματευτή του Unidas Podemos Πάμπλο Ετσενίκε την Κυριακή το βράδυ, που συμπεριλάμβανε την είσοδο στην κυβέρνηση της Ιρένε Μοντέρο, της συντρόφου του Πάμπλο Ιγκλέσιας και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Unidas Podemos. Η Κάλβο τόνισε ότι παρά τους σκληρούς τόνους στη βουλή οι διαπραγματεύσεις με το Unidas Podemos θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ ανάλογα μηνύματα έφθασαν και από την Αριστερά. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από δύο κανάλια, τις ομάδες διαπραγμάτευσης των δυο κομμάτων και απευθείας από τον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας.

Καταλανοί αποσχιτές εθνικιστές: «Σάντσεθ παίζεις ρωσική ρουλέτα»

«Παίζετε ρωσική ρουλέτα δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στον Κασάδο, τον Ριβέρα και τον Αμπασκάλ [τον φασίστα του Vox]. Η συζήτηση στη βουλή μοιάζει με μια προεκλογική εκστρατεία που η αριστερά βγάζει τα μάτιά της, ενώ η δεξιά χειροκροτεί ακόμη και με τα αυτιά της. Παίζετε ένα πόκερ με την ελπίδα των πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν για να σταματήσουν τον φασισμό», συμπλήρωσε ο Ρουφιάν, υπογραμμίζοντας ότι από τη βουλή λείπει ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος Οριόλ Χουνκουέρας, που είναι στη φυλακή.

Βάσκοι εθνικιστές: «Σάντσεθ πρέπει να κάνεις συμμαχίες»

«Πιστεύουμε στη συμφωνία. Υπάρχουν σημαντικά θέματα για εμάς, αλλά αυτός που πρέπει να αναζητήσει τις συμμαχίες είστε εσείς. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένα συμβόλαιο συμμετοχής. Δεν κάνατε την παραμικρή προσπάθεια για να πάρετε την ψήφο του PNV, γιατί τη θεωρήσατε δεδομένη. Τι ειρωνεία, είστε τόσο πατριώτης στην Καταλωνία, αλλά είναι το PNV που αισθάνεται την ανάγκη μιας κυβέρνησης», τόνισε στον Σάντσεθ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του δεξιού βασκικού κόμματος PNV Αϊτόρ Εστέμπαν

Unidas Podemos: Αποχή ή κατά στην πρώτη ψηφοφορία

«Είναι φανερό ότι δεν θα ψηφίσουμε υπέρ του Πέδρο Σάντσεθ, γιατί δεν μπορεί να αποκλείσει από την κυβέρνηση τέσσερα εκατομμύρια Ισπανούς ούτε να τους προσφέρει ένα διακοσμητικό χαρτί», τόνισε από την πλευρά του σε συνέντευξη ο Πάμπλο Ετσενίκε, προειδοποιώντας τους σοσιαλιστές ότι το Unidas Podemos θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μέχρι το τέλος για να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού, καθιστώντας σαφές ότι το Unidos Podemos στην πρώτη ψηφοφορία θα απέχει ή θα ψηφίσει κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ.

Η βάση της Ενωμένης Αριστεράς ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης συνασπισμού σε εσωτερικό δημοψήφισμα. Στη διαδικασία που συμμετείχαν 5.966 μέλη ή το 16,37% του συνολικού αριθμού των μελών 4.699 ή το 78,76% ψήφισαν υπέρ και 1.149 ή το 19,26% κατά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL