Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κυρώσεις ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις σε ΑΟΖ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυρώσεις ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις σε ΑΟΖ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Κύπρος υποστηρίχθηκε ενεργά από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, εντός αίθουσας, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης από Φιλανδία , Ολλανδία και Γερμανία και εκτός της αίθουσας.

Όπως έγινε γνωστό η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι πραγματοποίησε μια εισαγωγή και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος εξέθεσε τα δεδομένα.

To κείμενο των συμπερασμάτων των 28 της ΕΕ για την Τουρκία πέρασε από την πρωινή συζήτηση στο Coreper χωρίς αλλαγές και παραπέμφθηκε ως "σημείο Α" στους Υπουργούς Εξωτερικών προς έγκριση.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε σήμερα το πρωί τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Δένδια στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε με τον ομόλογό του Ν. Δένδια την πρώτη επίσημη συνάντηση με την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής ;Eνωσης, η οποία ολοκληρώθηκε σε εγκάρδιο κλίμα.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις εναντίον χώρας με την οποία βρίσκεται επισήμως σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τα μέτρα είναι προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων που έγιναν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε διπλωματικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες, ενώ οι «28» θα προειδοποιήσουν την Άγκυρα πως θα υπάρξει και συνέχεια, δηλαδή και νέες πιο αυστηρές κυρώσεις, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ειδικότερα, οι κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και θα επικυρώσει το Συμβούλιο της ΕΕ είναι οι εξής:

-Το «πάγωμα» της χορήγησης προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019,

-η αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και των συζητήσεων σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία και το πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών,

-η αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL