Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Νταβίντ Σασόλι: "Είμαστε Ευρωπαίοι γιατί αγαπάμε τις πατρίδες μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νταβίντ Σασόλι: "Είμαστε Ευρωπαίοι γιατί αγαπάμε τις πατρίδες μας"

«Νίκη! Ο Νταβίντ Σασόλι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένας Ιταλός του Δημοκρατικού Κόμματος μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων που στελεχώνουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η (τρέχουσα) ιταλική κυβέρνηση έχει κάνει ζημιά και μας έχει απομονώσει. Όμως το Δημοκρατικό Κόμμα είναι εδώ, στην υπηρεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και της χώρας μας» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εθνικός γραμματέας του κόμματος Νίκολα Ζινγκαρέτι πανηγυρίζοντας για την εκλογή του υποψηφίου της ομάδας των Σοσιαλιστών.

Τον ενθουσιασμό του πάντως δεν φάνηκε να συμμερίζεται το σύνολο του ιταλικού πολιτικού φάσματος που εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, μόνον οι ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος ψήφισαν τον Σασόλι. Οι της Forza Italia του Μπερλουσκόνι απείχαν παρά τη χαλαρή γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να υπερψηφιστεί ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, εκείνοι της Λέγκας και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας ψήφισαν τον Τσέχο Γιαν Ζαχραντίλ, ενώ τα «πέντε Αστέρια έδωσαν «γραμμή» για ψήφο κατά συνείδηση.

Ο Νταβίντ Σασόλι, υποψήφιος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, που θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, εξελέγη με 345 ψήφους επί συνόλου 667 εγκύρων στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας. Η νίκη του αποτυπώνει ένα κλίμα ευρύτερων συναινέσεων σε σχέση με το έντονο παρασκήνιο και τις υπόγειες συγκρούσεις που «ανέδειξαν» τους υπόλοιπους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις θέσεις - κλειδιά των ευρωθεσμών.

Στο σύντομο διάγγελμά του προς την ολομέλεια του Ε.Κ. στο Στρασβούργο αμέσως μετά την εκλογή του, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα διαδέχθηκε τις ευχαριστίες του προς τον απερχόμενο πρόεδρο, τον συμπατριώτη του Αντόνιο Ταγιάνι, που προέρχεται από το ΕΛΚ.

"Δεν είμαστε ατύχημα της Ιστορίας"

«Δεν είμαστε ένα ατύχημα της Ιστορίας, αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων που κατόρθωσαν να βρουν το αντίδοτο στο δηλητήριο του εθνικιστικού εκφυλισμού της. Αν είμαστε Ευρωπαίοι, είναι διότι αγαπάμε τις πατρίδες μας. Αλλά ο εθνικισμός που γίνεται ιδεολογία και ειδωλολατρία γεννά ιούς που διεγείρουν το ένστικτο της ανωτερότητας και προκαλούν καταστροφικές συγκρούσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σασόλι.

Ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του και υπογράμμισε τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει το Κοινοβούλιο κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. «Βρισκόμαστε εν μέσω κοσμοϊστορικών αλλαγών. Η απασχόληση των νέων, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, οι ψηφιακές εξελίξεις και οι νέες ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή χρειάζονται νέες ιδέες και θάρρος» είπε ο νέος πρόεδρος.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη να προχωρήσει η ολοκλήρωση. «Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ενοποίησης αλλάζοντας την Ε.Ε. ώστε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα στις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουμε πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, στην ολοένα αυξανόμενη αίσθηση απώλειας» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Τίποτε δεν είναι δυνατόν χωρίς τους ανθρώπους, τίποτε δεν διαρκεί χωρίς τους θεσμούς» πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος επαναλαμβάνοντας τη φράση του Ζαν Μονέ, ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 30 Μαΐου 1956. Μετά τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες άρχισε να συνεργάζεται με μικρές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων. Το 1992 προσελήφθη στη RAI και σύντομα έγινε οικείο πρόσωπο στους Ιταλούς παρουσιάζοντας το βραδινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, της οποίας έγινε παράλληλα υποδιευθυντής. Είναι ευρωβουλευτής της Ιταλίας από το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα, με το ψηφοδέλτιο του οποίου επανεξελέγη εφέτος στην περιφέρεια της κεντρικής Ιταλίας. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο και μια κόρη.

Ν. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL