Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Αδιέξοδο μετά από 18ωρο μαραθώνιο. Συνεχίζεται η σύνοδος / Σήμερα ο "λευκός καπνός" για την ηγεσία της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδιέξοδο μετά από 18ωρο μαραθώνιο. Συνεχίζεται η σύνοδος / Σήμερα ο "λευκός καπνός" για την ηγεσία της Ευρώπης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Σε αδιέξοδο κατέληξε και η δεύτερη σε ένα δεκαήμερο σύνοδος κορυφής για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε., ενώ, εκτός από την “εικόνα” της Ευρώπης των 28, λαβωμένο από την αποτυχία αυτή φαίνεται πως βγαίνει και το κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κατεστημένο. Μετά από 18 ώρες διαβουλεύσεων σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς (σπάζοντας το ρεκόρ της διαπραγμάτευσης των 17 ωρών για το τρίτο ελληνικό Μνήμονιο τον Ιούλιο του 2015), δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία ούτε καν σε ό,τι αφορά τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει τον πρόεδρό του την Τετάρτη, η συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, στις 12 ώρα Ελλάδας.

Η δυσκολία του εγχειρήματος ήταν γνωστή εξαρχής, ωστόσο ελπίδες για μια συμφωνία είχαν καλλιεργηθεί μετά τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν το Σαββατοκύριακο η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Γάλλος Πρόεδρος και οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Ισπανίας στο περιθώριο των G20 στην Οσάκα. Η λεγόμενη “συμφωνία της Οσάκα” προέβλεπε ότι, προκειμένου να σωθεί η διαδικασία των Spitzenkandidaten και να κατευναστεί η αντιπαράθεση με το Ευρωκοινοβούλιο, το ΕΛΚ θα “θυσίαζε” τη θέση του προέδρου της Επιτροπής και θα πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον υποψήφιο του δεύτερου κόμματος, δηλαδή τον σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς.

Ωστόσο, οι “4” -και ειδικά η Άνγκελα Μέρκελ, που εκπροσωπούσε το ΕΛΚ- λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Σε μια συντόνισμένη αντίδραση -που ονομάστηκε από κάποιον στην αίθουσα η “ανταρσία των κουνελιών”-, οι ηγέτες από το ΕΛΚ, με πρωτοστάτες μάλιστα τους Ανατολικούς, θέλησαν εξαρχής να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της Μέρκελ να “θάψει” την υποψηφιότητα Βέμπερ. "Η Μέρκελ είναι ηγέτης του CDU, όχι του ΕΛΚ" δήλωσε προσερχόμενος την Κυριακή ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ και ο Ιρλανδός Λίο Βαράντκαρ είπε ότι “ως ΕΛΚ δεν συμφωνήσαμε με το πακέτο που διαπραγματεύτηκε στην Οσάκα”.

Ακόμα κι αν τελικά επικρατήσει ο Φ. Τίμερμανς -κάτι που θεωρείται ως το μόνο εφικτό σενάριο, αν και καθόλου σίγουρο-, η πληγή από το χτύπημα στην Ά. Μέρκελ από το ίδιο της το κόμμα θα παραμείνει.

Η εσωκομματική διαμάχη στο ΕΛΚ έδειξε ότι η πολιτική παντοδυναμία της Γερμανίδας καγκελάριου στην Ευρώπη οδεύει στο τέλος της, ενώ τη σκυτάλη φαίνεται ότι σπεύδει να διεκδικήσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στη δήλωσή του μετά τη διακοπή της συνεδρίαση, ο Εμ. Μακρόν έκανε λόγο για “αποτυχία” που βγάζει προς τα έξω μια “αρνητική εικόνα” για τη λειτουργία της Ε.Ε. ”Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν πουθενά. Δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή” είπε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν “προσωπικές φιλοδοξίες” και “κρυφές ατζέντες”. Επιπλέον, εξέφρασε “επιφυλάξεις” για το αν το “μέλλον της Ε.Ε.” τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. “Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της Ε.Ε.” τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα καταβληθούν νέες προσπάθειες να βρεθεί μια συμφωνία με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία και επομένως να μην καταλήξουν σε μια ψηφοφορία που αφενός κινδυνεύει να μη βγάλει αποτέλεσμα ή και να βγάλει, θα αφήσει πίσω της για τα επόμενα πέντε χρόνια μια Ευρώπη διχασμένη.

Οι ευρωσοσιαλιστές κεφαλοποίησαν τη συνεργασία μαζί του

Καθοριστικός ο Αλ. Τσίπρας για την αλλαγή συσχετισμών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέστρεψε στην Ελλάδα και θα εκπροσωπηθεί από τον Π. Σάντσεθ

Καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες των προοδευτικών δυνάμεων της Ε.Ε. να επαναφέρουν μετά από 15 χρόνια σοσιαλιστή πολιτικό στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως σχολίαζαν χθες τα ξημερώματα διπλωματικές πηγές, στη 18ωρη κρίσιμη συνεδρίαση για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι σοσιαλιστές κεφαλαιοποίησαν ουσιαστικά την επιλογή τους να συνεργαστούν με τον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού επιτυγχάνεται η απόλυτη ισορροπία δυνάμεων μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών και πλήττεται η κεντροδεξιά παντοδυναμία των τελευταίων ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι οι εξής: οκτώ ηγέτες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), επτά από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) (που με τη στήριξη του Α. Τσίπρα γίνονται επίσης οκτώ)- και επτά που συντάσσονται με τους Φιλελεύθερους. Έτσι, για πρώτη φορά το ΕΛΚ χάνει την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και καθιστά πιθανό το πέρασμα της προεδρίας της Επιτροπής στα χέρια των σοσιαλιστών μετά από 15 χρόνια.

Οι οκτώ προοδευτικοί ηγέτες είχαν μάλιστα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ισπανικής αντιπροσωπείας αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατά την οποία αποφασίστηκε να επιμείνουν στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής. Το βασικό μήνυμα που έστειλαν οι οκτώ είναι ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή στην προεδρία της Επιτροπής μετά από 15 χρόνια που την κατέχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τόνισαν, επίσης, πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση που δεν θα ακυρώνει τη διαδικασία των Spitzenkandidaten και δεν θα έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα”. Με αυτή τη λακωνική φράση απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την έξοδό του από το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο.

Σημειώνεται ότι μετά τη διακοπή των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα συνεχιστούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός έφυγε για το Ηράκλειο, όπου έπρεπε να παραστεί σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας δεν θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες και θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL