Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γερμανία: «Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ακροδεξιά»

Σύμφωνα με έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, την οποία παρουσίασε ο ΥΠΕΣ της χώρας, περίπου 25.000 ακροδεξιοί ζουν σήμερα στη Γερμανία, ενώ σημαντική αύξηση διαπιστώνεται στα περιστατικά ακροδεξιάς, ρατσιστικής και αντισημιτικής βίας

«Εξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτηρίζει την κατάσταση σε σχέση με την ακροδεξιά στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ, καθώς σύμφωνα με Έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, στη Γερμανία καταγράφονται 25.000 ακροδεξιοί, ενώ σημαντική αύξηση διαπιστώνεται στα περιστατικά ακροδεξιάς, ρατσιστικής και αντισημιτικής βίας.

Παρουσιάζοντας την εκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Χ.Ζεεχόφερ τόνισε ότι πρόκειται για αριθμούς - ρεκόρ και ότι στο στόχαστρο των ακροδεξιών τίθενται «αλλοδαποί», κυρίως μουσουλμάνοι, αιτούντες άσυλο, αλλά και πολιτικοί, ενώ η «ιδεολογία» τους αφορά κυρίως την πεποίθηση ότι απειλείται η «εθνική ταυτότητα» των Γερμανών.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τόμας Χάλντενβανγκ τόνισε ότι περίπου οι μισοί από τους καταγεγραμμένους ακροδεξιούς θεωρούνται «προσανατολισμένοι στην βία» και προειδοποίησε για «υψηλό επίπεδο βίας» και για «ενισχυμένη δικτύωση».

Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση κατά 71,4% των επιθέσεων εναντίον Εβραίων οι οποίοι φορούν δημοσίως κιππά, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες» πράξεις, οι οποίες «απαιτούν ξεκάθαρη αντίδραση από τις δυνάμεις ασφαλείας». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η υπόθεση της ακροδεξιάς βίας δεν είναι τοπική, αλλά αφορά ολόκληρη τη χώρα. «Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε», προειδοποίησε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ωστόσο ότι είναι πρακτικά αδύνατο να παρακολουθούνται σε μόνιμη βάση περίπου 12.000 άτομα. «Δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί απόλυτη ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά, αλλά ανάφερε ότι το υπουργείο του εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του άρθρου 18 που προβλέπει στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων για άτομα τα οποία παραβιάζουν την δημοκρατική τάξη.

Χθες, μιλώντας στην Βουλή, η καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε στο ζήτημα, κάνοντας λόγο για «ύστατη επιλογή».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σε ό,τι αφορά τους ακροδεξιούς που υπηρετούν στις δυνάμεις ασφαλείας και της αστυνομίας, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «μαζικό φαινόμενο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα περιστασιακά κρούσματα αντιμετωπίζονται με τον κανόνα της «μηδενικής ανοχής».

Μιλώντας για την δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λούμπκε από ακροδεξιό στο Κάσελ, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «σήμα κινδύνου για την ελεύθερη δημοκρατική τάξη» και δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος». Παρότι ο ύποπτος, που είχε συλληφθεί, έχει ήδη ομολογήσει, ερευνώνται ακόμη το βάθος και το εύρος της δικτύωσής του με τους εξτρεμιστικούς κύκλους, αλλά και την στήριξη που ενδεχομένως του παρείχαν για την πράξη του.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Αφήστε, κ. Μητσοτάκη

Πραγματικά εντυπωσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα δήλωσε στη Βουλή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Παραπονέθηκε ότι, ενώ βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλ. Τσίπρας έκανε απρεπείς δηλώσεις εις βάρος του.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο