Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος για τις τουρκικές προκλήσεις: / Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος για τις τουρκικές προκλήσεις: "Οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος για τις τουρκικές προκλήσεις: / Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος για τις τουρκικές προκλήσεις: "Οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς"

Ψυχραιμία, ξεκάθαρες κουβέντες αλλά και επίμονα ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Αυτή είναι η γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, η οποία φαίνεται να απομονώνεται όλο και περισσότερο διπλωματικά - όχι μόνο για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για την επαμφοτερίζουσα στάση της έναντι των Δυτικών συμμάχων. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ειπωθεί στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν την Παρασκευή στην Οσάκα, στο περιθώριο της συνόδου των G20. Απρόβλεπτοι είναι και οι δύο ηγέτες - και ενίοτε “αδειάζουν” τους συμβούλους και τους υπουργούς τους.

Πάντως, είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση από το αμερικανικό Κογκρέσο το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», με το οποίο αναμορφώνεται η γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον. Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και μεταξύ άλλων προβλέπει την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.

Στο μεταξύ, συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Χουλουσί Ακάρ. Ο Ευ. Αποστολάκης εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του τις ελληνικές αντιρρήσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στόχος της Ελλάδας είναι η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. Ξεκαθάρισε, βεβαίως, ότι η Αθήνα δεν θα υποχωρήσει από την υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Ενημέρωση των κομμάτων

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος προχωρούσε στην ενημέρωση της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις με την Τουρκία.

Κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας τους τελευταίους μήνες, σε συνεργασία με την κυπριακή, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα “τη συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανοτουρκική ατζέντα, καθώς και την πρόσφατη κρίσιμη απόφαση της Ε.Ε. για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν ούτε σε περιόδους κρίσεων”.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι τα μέτρα αυτά αντανακλούν την αντίληψη των Ευρωπαίων ότι το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά αφορά το σύνολο της Ε.Ε., καθώς οι τουρκικές ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους - μέλους, αλλά και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, ενώ παρεμποδίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες. Άλλωστε, τόνισε ότι όπως τα σύνορα κάθε χώρας-μέλους είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αντίστοιχα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό και για πρώτη φορά η Ευρώπη πέρασε από τα λόγια στα έργα με την αναγγελία της λήψης κυρώσεων.

Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ότι οι τουρκικές κινήσεις αποτελούν δείγμα αδυναμίας και απομόνωσης.

Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη Ν.Δ., υποστήριξε μετά το συμβούλιο ότι “δεν βγήκε σοφότερος”, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μίλησε, όπως το συνηθίζει, για “ανευθυνότητα” που θα έπρεπε να έχει όριο. Άμεση ήταν η απάντηση Κατρούγκαλου ότι οι δηλώσεις Λοβέρδου «αποτελούν θλιβερή παραφωνία ενός Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επεδίωξαν τη συζήτηση του πολύ σοβαρού θέματος της τουρκικής παραβατικότητας στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ με όρους εθνικής ευθύνης και συναντίληψης».

Ο Γ. Κατρούγκαλος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ενημέρωσε την αντιπολίτευση για τις εξελίξεις με την Τουρκία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL