Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γ.Κατρούγκαλος: Έτοιμη η Ελλάδα να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Κατρούγκαλος: Έτοιμη η Ελλάδα να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Συμπληρώνονται σήμερα 27 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), του αρχαιότερου και θεσμικά ωριμότερου οργανισμού για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σήμερα, ο ΟΣΕΠ αντιπροσωπεύει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή και μια αγορά 337 εκ. κατοίκων, αποτελώντας ιδανικό όχημα για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών του, σε ένα ευρύ πεδίο παραγωγικών τομέων της οικονομίας, όπως η γεωργία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εκπαίδευση κ.α.

Η Ελλάδα, από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, έχει πρωτοστατήσει και υποστηρίξει ενεργά τις δράσεις του, έχοντας ως εφόδιο τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που τη συνδέουν με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής.

Η χώρα μας είναι έτοιμη να αναλάβει την 1η Ιουλίου και για έξι μήνες την Προεδρία του ΟΣΕΠ. Πρωταρχικός μας στόχος είναι ενίσχυση του επιχειρησιακού χαρακτήρα του Οργανισμού, μέσω της ενθάρρυνσης για ενεργότερη συμμετοχή των κρατών-μελών, αλλά και των περιφερειακών φορέων, σε κοινές δράσεις.

Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα του ΟΣΕΠ και τη σημασία του ως διακυβερνητικού περιφερειακού οργάνου συνεργασίας, εμπλουτίζοντας τις δράσεις του με νέες πρωτοβουλίες. Η προώθηση αναπτυξιακών σχεδίων κοινής ωφέλειας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, το εμπόριο, αλλά και η ανάληψη δράσεων έναντι νέων προκλήσεων, όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή εξοικονόμηση και αποδοτικότητα, η προώθηση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν, επίσης, προτεραιότητά μας.  

Παραμένοντας σε απόλυτη εναρμόνιση με τους διακηρυγμένους στόχους του Οργανισμού, η Ελλάδα θα συνεχίσει να προωθεί μια θετικής ατζέντας συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς πιστεύουμε ότι ο ΟΣΕΠ μπορεί αναμφίβολα να λειτουργήσει ως ένας πολύτιμος δίαυλος διαλόγου και κατανόησης, συμβάλλοντας σημαντικά στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL