Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Γ. Μπουρνούς: Αυτή είναι η πραγματική ατζέντα της συνάντησης που δεν θα αναδειχθεί από τα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μπουρνούς: Αυτή είναι η πραγματική ατζέντα της συνάντησης που δεν θα αναδειχθεί από τα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα

Εγκαταλείπουμε την στρατηγική της αδράνειας, των ζεϊμπέκικων και των κουμπαριών, των παζαριών πίσω από κλειστές πόρτες και χτίζουμε την θετική ατζέντα του μέλλοντος των ελληνοτουρκικών σχέσεων που δεν θα αναδειχθεί από τα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, τις οδικές, σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, τις οικονομικές συμφωνίες, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και αντιμαχόμενοι εθνικιστές και ακροδεξιούς στην ΕΕ, είπε ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο.

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και ειδικά η σημερινή επίσκεψη στην Χάλκη, πρώτη εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργού (προηγήθηκε αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά το 1933), «είναι πολύ ξεχωριστή στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης» που βρίσκονταν στην Χάλκη καθώς γιορτάζει ο Άγιος Φώτιος, ιδρυτής της Σχολής της Χάλκης, όπως ανέφερε ο κ. Μπουρνούς, ενώ αργότερα σημείωσε και την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που είχε ο πρωθυπουργός στην Χάλκη, τόσο στο λιμάνι όσο και έξω από τον ναό.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική ανεβαίνει επίπεδο, έχει γίνει τολμηρή, εξωστρεφής, ρεαλιστική και ταυτόχρονα έχει στόχους, να προχωρήσει σε σχέσεις και επίλυση προβλημάτων, να ξεπεράσει την καταστροφική “στρατηγική της αδράνειας“ με τόλμη, αυτοπεποίθηση, διάθεση φιλίας των λαών, συνεργασίας», όπως είπε.
Αναφερόμενος στην αποστολή που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Τουρκία, τόνισε ότι «επισφραγίζει την οικοδόμηση των θεμελίων, για να εξομαλυνθούν ακόμη περισσότερο και να αναπτυχθούν με θετική ατζέντα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις … Η ελληνική εξωτερική πολιτική τολμά να συζητήσει τις υπαρκτές διαφορές, δεν τις κρύβει κάτω από το χαλί. Τις συζητά για πρώτη φορά ανοιχτά, όχι πίσω από κλειστές πόρτες, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

«Ταυτόχρονα», συνέχισε, «αναζητούμε τα θετικά σημεία που θα διαμορφώσουν την ατζέντα του μέλλοντος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημειώνοντας την αναφορά Ερντογάν και Τσίπρα «σε όλους εκείνους τους τομείς της διμερούς συνεργασίας, την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη, την οικοδόμηση δεύτερης γέφυρας στον Έβρο, την σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, την περαιτέρω συνεργασία στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό τομέα … παράλληλα με το πολιτικό μέρος, που λέει ότι η Ελλάδα αντιμάχεται τους φανατικούς εθνικιστές και τους ακροδεξιούς κύκλους της ΕΕ που επιθυμούν να διακόψουν κάθε διάλογο με την τουρκική πλευρά. Αντιθέτως, εμείς λέμε ότι στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου κρατάμε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, προσπαθούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τις διαφορές, να οικοδομήσουμε τα θεμέλια της θετικής ατζέντας».

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η «διεξαγωγή τους επόμενους μήνες Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας οικονομικές, εμπορικές κ.ο.κ. … είναι μία ατζέντα που δεν θα αναδειχθεί από τα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι η πραγματική ατζέντα αυτής της συνάντησης».

Ο κ. Μπουρνούς τόνισε ότι «η διαφορά αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δεν αφήνει τα “αγκάθια” πίσω από τις κλειστές πόρτες, συζητά ανοιχτά και νηφάλια και τις διαφορές», αναφέροντας την υπόθεση των 8 αξιωματικών που τίθεται από την τουρκική πλευρά. «Η ελληνική πλευρά απάντησε σαφώς ότι δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, σέβεται τις αποφάσεις της με βάση και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά από εκεί και πέρα επιθυμούμε συνεργασία με την Τουρκία, ουτωσώστε να δούμε εάν στην πραγματικότητα υπάρχουν δίκτυα που διακινούν ανθρώπους που δεν είναι απλώς πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες, αλλά έχουν άλλες βλέψεις, συνδέονται με τα δίκτυα του γκιουλενισμού, π.χ. Να δούμε πώς οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν … όπως επίσης απέναντι σε τρομοκρατικές απειλές, σε ζητήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού για την σταθερότητα στην περιοχή».

Κλείνοντας, ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στα σημερινά δημοσιεύματα «σε διάφορα γνωστά και μη εξαιρετέα πατριδοκάπηλα και λαϊκιστικά websites, που “παίζουν” μία εδώ και καιρό γνωστή γραμμή και τροφοδοτούν το μίσος» και ξεκαθάρισε ότι στις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας «δεν υπάρχει καμία λογική παζαριού, αυτό είναι που δεν μπορούν να καταλάβουν, γιατί είναι εθισμένοι σε αυτή την στρατηγική τόσες δεκαετίες. Νόμιζαν ότι η εξωτερική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα κριθούν από τα ζεϊμπέκικα, τις κουμπαριές και τα παζάρια πίσω από τις πόρτες. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει. Τώρα έχουμε περάσει σε μία νέα, η κυβέρνηση επιλέγει να συζητά ανοιχτά, με καθαρά χαρτιά, να βάζει τις θέσεις της στο τραπέζι, να ακούει τις θέσεις της άλλης πλευράς, όπου μπορούμε να γίνονται οι απαραίτητοι συμβιβασμοί, εκεί που δεν μπορούμε να συνεχίζουμε την κουβέντα. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι εύκολο πράγμα, χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα· και νομίζω ότι την επιδεικνύουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL